Nobelprijs natuurkunde voor Higgs en Englert
- 24 okt., 2013
- Onderwijs & Training
- Bron: Radboud Universiteit Nijmegen
De Nobelprijs voor de natuurkunde 2013 is toegekend aan de Brit Peter Higgs en de Belg Francois Englert voor hun theorie over het higgs-mechanisme.
Dat is zojuist bekend gemaakt. Ook natuurkundigen van de Radboud Universiteit speelden een rol in de experimenten die het higgsdeeltje aantoonden.
Het higgsdeeltje
Het higgs-mechanisme verklaart waarom elementaire deeltjes massa hebben en vereist het bestaan van een nieuw deeltje, het higgsdeeltje. In 2012 werd voor het eerst het bestaan van dit higgsdeeltje aangetoond via experimenten in de deeltjesversneller CERN in Genève. Om dat te doen zijn wereldwijd duizenden natuurkundigen actief geweest, waarmee deze Nobelprijs een gedeelde eer is. Ook natuurkundigen van de Radboud Universiteit waren betrokken bij de experimenten die het higgsdeeltje aantoonden.
Nicolo de Groot, hoogleraar natuurkunde aan de Radboud Universiteit: ‘Dit is allereerst een prijs voor de theoretische fysica, voor het baanbrekende werk dat bijna vijftig jaar geleden door Higgs, Brout en Englert is verricht. We zijn natuurlijk geweldig trots op onze experimentele bijdrage aan de ontdekking van het Higgs-deeltje waardoor de theorie eindelijk is bevestigd.'
Over de Nobelprijs
De Nobelprijs is de hoogste wetenschappelijke eer die een wetenschapper kan ontvangen. Sinds 1901 wordt de prijs jaarlijks uitgereikt aan topprestaties op het gebied van fysiologie en geneeskunde, natuurkunde, scheikunde, literatuur, vrede en economie.
De prijs heeft zijn oorsprong in het Zweedse genie Alfred Nobel, die in zijn testament vastlegde dat zijn fortuin na zijn dood gebruikt moest worden om wetenschappelijk onderzoek te belonen.
Winnaars van de Nobelprijs ontvangen een medaille, een diploma en een geldprijs. De prijsuitreiking is op 10 december, de sterfdag van Nobel.
Ook de Nobelprijs heeft last van de crisis. Sinds 2001 ontving een winnaar 10 miljoen Zweedse kronen (ongeveer 1,1 miljoen euro). Dit jaar is dat 8 miljoen Zweedse kronen (ongeveer 930.000 euro).
Video bij artikel
Meer informatie over Radboud Universiteit Nijmegen:
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!