Onderwijspioniersprijs voor docent Markiezaat College

  • Onderwijs & Training
  • Bron: Markiezaat College

Eind maart kondigde het Innovatienetwerk van ROC West-Brabant een prijsvraag aan van de Onderwijspioniers. Voor het idee van de ‘AR Videolab’ kreeg Dirk Verbeek, docent Bouwkunde aan het Markiezaat College in Bergen op Zoom, de Onderwijspioniersprijs.

Onderwijspioniersprijs voor docent Markiezaat College

Hij mag een bedrag van € 4.000,- gebruiken om zijn idee verder uit te werken en krijgt daarbij professionele begeleiding.

OnderwijsPioniers helpt leraren goede ideeën op school te ontwikkelen. Daarvoor schrijft zij jaarlijks een wedstrijd uit met een stimulatieprijs. Het Innovatienetwerk is binnen en buiten ROC West-Brabant actief om de vele goede ideeën over onderwijsvernieuwing online en offline te stimuleren. Pieter van Knippenberg is de aanjager van dit netwerk: “Binnen ons ROC hebben we zo’n 3000 medewerkers verspreid over 50 locaties. Daar lopen heel veel mensen tussen die mooie ideeën hebben, soms ook dezelfde soort ideeën. Juist het delen en verbinden van die kennis kan leiden tot nog beter én leuker onderwijs voor VMBO-leerlingen, MBO-studenten én docenten. Vorig jaar leverde dat twee onderwijspioniers op met de Droommachine en de Creatieve app, nu dus weer een van Dirk Verbeek met het AR Videolab”.

Betekenisvol leren

Dirk Verbeek, docent aan het Markiezaat College, heeft het winnende idee van het AR Videolab ingezonden. Aan dit MBO-college voor Techniek leren studenten betekenisvol: “Het moet voor de studenten duidelijk zijn waarom ze iets leren en het moet aansluiten op hun individuele behoefte”, zegt Dirk Verbeek, “daarnaast moet datgene wat ze leren van de juiste moeilijkheidsgraad zijn, in de goede context worden aangeboden en de studenten de mogelijkheid bieden er samen actief mee aan de slag te gaan”.

Om dit proces te ondersteunen heeft Dirk een idee uitgewerkt om met de docenten en studenten onderwijsvideo’s te maken en deze onder andere met Augmented Reality te verspreiden. Dit houdt in dat er met behulp van mobile device digitale informatie wordt toegevoegd aan een live beeld. Op deze manier kan de informatie gelaagd en JIT (just-in-time) worden aangeboden. Ook sluit het aan op de belevingswereld van de studenten en op hun individuele behoefte.

In het AR videolab hebben docenten de mogelijkheid om (een gedeelte van) het lesmateriaal uit te werken in de vorm van korte video's. Het maken van onderwijsvideo's heeft verschillende voordelen, zoals expertise delen, het Flipping the Classroom model toepassen, multimedia leren en de laagdrempeligheid van het meerdere malen bekijken van de leerstof.

Pionierstips en tricks

Het prijzengeld moet worden ingezet om het idee verder uit te werken (bijvoorbeeld voor vervanging, materiële kosten of het inhuren van expertise). Tijdens vier Pioniersdagen ontmoeten de totaal 43 Pioniers elkaar en krijgen ze tips & tricks om hun idee te realiseren. Er is ook een helpdesk, die een vinger aan de pols houdt en altijd bereid is om mee te denken.

Meer informatie over Curio techniek en technologie :

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!