Onderzoek naar mogelijkheden insectenchitine
- 27 okt., 2011
- Agrofood & Biobased
- Bron: 5-sterrenregio
Begin dit jaar is in de regio het Insectenlab van start gegaan. Dit laboratorium houdt zich bezig met het ontwikkelen van voedingsmiddelen uit insecten. Daarbij gaat het vooral om eiwitrijke producten, waaraan in de toekomst een grote behoefte bestaat.
De initiatiefnemers achter het Insectenlab hebben nu een tweede projectvoorstel gedaan dat betrekking heeft op de mogelijkheden rond een van de reststromen uit het productieproces. De 5-sterrenregio ondersteunt dit onderzoek.
Het verwerken van insecten voor voeding levert als reststroom onder andere chitine op. “Deze stof kent allerlei toepassingen, vooral omdat het antimicrobiële eigenschappen heeft. Zo tref je het aan in lippenstiften, bacterievrij papier voor luiers en dergelijke. Ook zijn er gedachten over toepassingen in veevoer, waar het de weerstand van dieren zou kunnen vergrote. Dat zou als gevolg kunnen hebben dat het de toepassing van antibiotica terug kan dringen”, vertelt Marian Peters van het Insectenlab. Ze geeft aan dat tot nu toe de chitine uit schimmels en schaaldieren wordt gewonnen.
Onderzoek
“Maar de stof komt ook in ruime mate voor in de schilden en pantsers van insecten. Als je dan beseft hoeveel insecten er zijn, dan kun je je voorstellen dat dit heel aantrekkelijk kan zijn”, benadrukt ze. “Wel vraagt het winnen van chitine uit insecten een ingrijpend chemisch proces, zeker als het een schoon eindproduct moet opleveren.” Ze geeft aan dat dit soort kwesties in het onderzoek aan de orde moeten komen. “Vragen als: Hoe waardevol is insectenchitine ten opzicht van andere chitines? Wat moet er gebeuren om het tot een volwaardig en bruikbaar eindproduct te maken? Wat zijn de markten ervoor?”
Voortrekkersrol
Het vinden van antwoorden op alle onderzoeksvragen zal de nodige tijd vragen. “Op dit moment zijn we echt nog met toekomstmuziek bezig. Toch is het wel nuttig om dit onderzoek te doen, want insecten zijn voor die toekomst zonder twijfel onmisbaar als bron voor allerlei grondstoffen. Dat we daar als regio een voortrekkersrol in kunnen nemen, is dan zeer positief en kennelijk deelt de 5-sterrenregio die mening.”
Meer informatie over AgriFood Capital:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!