Primeur bij Technisch Opleidingscentrum Zuid

  • Onderwijs & Training
  • Bron: KW1C

Het is bekend dat het voor bedrijven vaak heel lastig is vakkrachten aan te trekken voor de (ondergrondse) infratechniek, alle mooie kanten van het vak en de gunstige perspectieven ten spijt. Waarom dan niet zelf een opleidingscentrum laten verrijzen?

Primeur bij Technisch Opleidingscentrum Zuid

In Kelpen-Oler bevindt zich er één: het Technisch Opleidingscentrum Zuid. Van Geleuken Infra en aannemersbedrijf Hurkmans leveren de praktijkopleiders, Koning Willem I College de theoriedocenten. Onlangs zwaaide de eerste lichting studenten af.

Kort voordat de diploma-uitreiking in het Midden-Limburgse kerkdorp begint, stormt Günther Looymans(41) uit Someren-Heide binnen. Hij heeft zijn oranje reflecterende werkoverall, waaraan flink wat zand kleeft, nog aan. Daarmee wekt hij de suggestie dat hij zowat rechtstreeks uit de klei komt. "Inderdaad, ik zat net nog in de sleuf. Door enkele boomwortels duurde het werk langer dan gepland. Toen bleek óók nog dat de hoofdaansluiting lekte. Het was geen optie mijn maten in de steek te laten; zoiets is not done", vertelt Looijmans die als assistent-monteur gas-water werkt bij Hurkmans. Nu komt-ie z'n diploma monteur gas-, water- en warmtedistributie (niveau 2) ophalen. "Ben bezig met niveau 3. Hopelijk hebben we hier binnenkort wéér een feestje."

Topprioriteit

Er worden veertien diploma's uitgereikt, verdeeld over drie bbl-opleidingen. Behalve de twee die relevant zijn voor Looijmans ook de opleiding monteur laagspanningsdistributie op niveau 2. Edwin Baeten, directeur/mede-eigenaar van Hurkmans, is een van de sprekers: "We zijn een groeiend bedrijf dat investeren in personeel topprioriteit vindt. Samen met twee andere betrokkenen hebben we jaren een eigen opleidingscentrum gehad, maar dat is inmiddels gestopt. Dít opleidingscentrum is een prachtige springplank om leerlingen te laten instromen." Senior adviseur Jacques Doomernik van het Bureau Bedrijven & Relaties van KW1C prees hierna de doorbijtmentaliteit van de studenten: "Het is geen kleinigheid om dit te doen naast je baan. Het algehele spectrum heeft iets weg van topsport; je hebt sponsoren en trainers nodig om beter te worden."

Cum Laude

Koen Cober (31) uit Molenbeersel is de eerste die een stap voorwaarts mag zetten. De KW1C-vakdocenten Mark van Esch, Jayton Reuvers en Dirk van Rooij prijzen de uitvoerder in opleiding (inzake laagspanningsdistributie) bij Van Geleuken Infra. Hij is namelijk cum laude geslaagd. "Ik werk al negen jaar bij het bedrijf, dus ik heb de nodige ervaring opgedaan. Niveau 3 zit bijna in de knip. Daarna wil ik doorstomen naar niveau 4. Ik hou van uitdaging. Nee, het mag niet te makkelijk zijn."

Tevreden

Vanaf de zijlijn kijkt Jac van Geleuken, de directeur-eigenaar van het gelijknamige bedrijf en tevens initiator van het TOZ, tevreden toe. "We zijn anderhalf jaar bezig, dit is uiteraard een bijzonder moment. Een tiental bedrijven is al aangehaakt om hun eigen personeelsleden -zo'n zestig in totaal- hier één dag in de week verder op te leiden. De opleidingen, die door Metechnica en OTIB worden ondersteund, zijn met name interessant vanwege de aanwezigheid van twee praktijklokalen. Een is gericht op de midden- en hoogspanning, de ander is een heuse 'zandbak' waar een praktijksituatie voor wat betreft gas en water gesimuleerd wordt."

Auteur: Chris Korsten

Meer informatie over Koning Willem I College:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!