Projecten Scala en Zoomvliet College winnen TalentTour ROC West-Brabant
- 1 dec., 2016
- Onderwijs & Training
- Bron: ROC West-Brabant
Scala vmbo (Breda) en het Zoomvliet College (mbo Roosendaal) zijn met hun projecten ‘Onbegrensd verlangen’ en ‘VR Rekenapp’ uitgeroepen tot winnaars van TalentTour 2016 van ROC West-Brabant.
Foto: de winnaars van het Zoomvliet College
Zij werden door een vakjury en het publiek gekozen uit twaalf genomineerde projecten en ontvingen daarmee elk een cheque van € 2.000,-. Dat gebeurde dinsdagavond tijdens het TalentTourevent op 29 november in PIER15.
Samenwerking met Tiuri
Onbegrensd Verlangen is een co-productie tussen Tiuri, een theaterwerkplaats die mensen met een beperking opleidt tot theatermaker, en de theaterklas van vmbo-school Scala in Teteringen. Het project is een geweldige en waardevolle ervaring voor Scalaleerlingen en Tiuri-deelnemers. Afgelopen april was hun eerste kennismaking gingen ze voor het eerst samen de theatervloer op. Dit leidde tot de co-productie: Onbegrensd Verlangen. We verlangen allemaal naar iets, naar liefde, naar aandacht, naar rust of juist naar uitdaging.
De leerlingen en docenten zijn dolenthousiast over hun prijs, maar vooral over het project: “Ik vond het erg fijn om samen met onze spelers en de leerlingen van Scala, dromen waar te maken op het podium! We hebben hard gewerkt en we hebben iets kunnen maken waarbij iedereen goed tot zijn of haar recht kwam. Iedereen bedankt voor deze toffe samenwerking”, zegt Anneleen Huijsmans van Tiuri.
VR Rekenapp
De Rekenapp van het Zoomvliet College is een virtuele omgeving die studenten visueel ondersteunt bij het uitvoeren van verschillende rekenopdrachten. Studenten van verschillende Zoomvliet-opleidingen werkten samen om het gewenste resultaat te halen. Zo werd Zoomvliet-breed gekeken wat er aan rekenonderwijs wordt gegeven, maakten ICT-studenten het programma en gaven Mediavormgeving-studenten de app een duidelijk uiterlijk. “Juist die samenwerking met studenten van de andere opleidingen gaven ons nieuwe inzichten en daagden ons uit dingen te doen die we anders niet zouden doen. En er is een concreet eindresultaat dat nu bij heel veel opleidingen gebruikt kan gaan worden”, aldus een enthousiaste winnaar.
Ontwikkelen
In elke leerling en student schuilt talent. ROC West-Brabant stimuleert dit en probeert op verschillende manieren die natuurlijke aanleg bij jongeren eruit te halen. Dit zit ingebed in het onderwijs. Met aantrekkelijke onderwijsvormen, praktijkgerichte projecten, gesimuleerde opdrachten of een projectopdracht in samenwerking met bedrijfsleven of instellingen, leren studenten en leerlingen één of meerdere vakken. Met TalentTour laat het ROC zien wat deze aanpak binnen hun acht mbo-colleges en negen vmbo-scholen oplevert. Het is bovendien een uitgelezen gelegenheid om die projecten te delen met de andere scholen en het bedrijfsleven. Bovendien biedt het collegascholen een mooie kans om van die projecten te leren of om te gaan samenwerken.
TalentTour loopt vanaf de zomervakantie op alle mbo-colleges en vmbo-scholen van ROC West-Brabant. Docenten kregen vier weken de tijd om samen met hun leerlingen/studenten een project aan te melden. Een eerste jury beoordeelde deze op originaliteit, maatschappelijke relevantie, het leereffect, het groepsproces/samenwerking en relevantie voor het bedrijfsleven. Hieruit zijn zeven mbo- en vijf vmbo- projecten genomineerd.
TalentTourevent
Die twaalf projecten presenteerden zich op dinsdag 29 november in Pier 15 in Breda op een zogenaamde Talentenvloer. Het publiek en een jury uit het bedrijfsleven kregen de tijd om zich te verdiepen in de projecten. Daarna hielden in een spetterende show vertegenwoordigers van de projecten een elevator pitch. Naar aanleiding van de presentatie op de Talentenvloer en de pitch selecteerde de vakjury twee mbo- en twee vmbo-projecten. Het publiek bepaalde vervolgens wie van deze twee projecten de mooie geldprijs van maar liefst € 2.000,- euro ontving. Dit bedrag mag mogen studenten en leerlingen besteden aan verdere uitwerking van hun project.
Amusement
Naast de projectenpresentatie bestond het avondprogramma uit een vurige openingsact, een optreden van Cafeïne, een interview met Skills Heroes finalist Roxanne Crouwel en een presentatie van wat de winnende projecten van vorig jaar met het gewonnen geld deden. Net voor het definitieve eindoordeel van de jury was er bovendien een spectaculaire urban streetshow van Florillaz met skaters en streetdancers.
De genomineerde projecten waren:
vmbo
1 Talent Coaching (Praktijkschool Breda)
2 Musical Scalala (Scala)
3 Eenhandig (Prinsentuin van Cooth)
4 De Tienerpartij (Effent)
5 Onbegrensd verlangen (Scala)
mbo
6 VR Rekenapp (Zoomvliet College)
7 Tien voor Europa (Kellebeek College)
8 Film voor leertaak (Vitalis college)
9 Volgsysteem Rekenen RT (Zoomvliet College)
10 Praktijkdagen Toerisme (Cingel College)
11 ROC on the move (Florijn College)
12 Voetbal is voor iedereen (Vitalis college)
Video bij artikel
Meer informatie over Curio:
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!