Reststromen zijn het nieuwe goud voor de agrifood industrie

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Aeres

Agrarische ondernemers en hun partners moeten meer gaan samenwerken om tot nieuwe businessmodellen te komen voor het hergebruik van hun reststromen.

Reststromen zijn het nieuwe goud voor de agrifood industrie

Vrijdag 10 februari vond de inauguratie plaats van Koen Dittrich, lector Vitale agribusiness via cyclische proces- en productieketens bij Aeres Hogeschool Dronten.

Experimenteeromgeving

Overheden en de hogeschool kunnen samen een experimenteeromgeving faciliteren waardoor de financiële haalbaarheid van circulaire en biobased producten getest kunnen worden. Deze nieuwe producten kunnen zo ook echt een weg naar de markt gaan vinden. Koen Dittrich wil met zijn lectoraat het denken en ontwikkelen in nieuwe circulaire business modellen aanjagen om zo de transitie naar een regionale circulaire economie te versnellen.

Wegwerpcultuur

We leven in een wegwergcultuur waar afval een steeds groter probleem vormt. Consumenten produceren jaarlijks zijn 8,5 miljoen ton afval, terwijl de landbouw sector zo´n 4,5 miljoen ton per jaar produceert. Het afval van de consument wordt via afvalverwerkingsbedrijven verwerkt, terwijl de agrarische sector dit veelal zelf doet. Die verwerking heeft vaak een laagwaardige grondstof als eindproduct en dat is zonde. Zeker omdat een kromme wortel niet anders smaakt of van mindere kwaliteit is dan een rechte. Alleen wil de consument hem niet kopen in de supermarkt en wordt de kromme wortel al gauw bestempeld als afval. Voor dit soort reststromen zijn echter beter business modellen denkbaar, die nu vaak niet worden gevonden. Denk bijvoorbeeld aan wortelsoep of wortelstroop in plaats van veevoer of compost.

Kringlooplandbouw

Het lectoraat Vitale Agribusiness via cyclische proces- en productieketens wil samen met agrifood bedrijven en overheden nieuwe business modellen voor bio-based en circulaire processen en producten gaan ontwikkelen. Op die manier wordt de transitie naar een regionale circulaire economie versneld. Lector Koen Dittrich zal een ‘brugfunctie’ vervullen tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de praktijk te stimuleren en te zorgen voor een structurele inbedding van de kennis in het onderwijs. Het lectoraat zal op die manier een nieuwe impuls geven aan de samenwerking tussen onderwijs, onderzoek, gemeenten, provincies, agrarische ondernemingen en andere MKB-bedrijven om samen een regionale circulaire economie te realiseren.

Samenwerken en verbinden binnen de regio dat is wat provincie Flevoland sterk maakt. Met als resultaat een vitale, duurzame, afvalloze kringlooplandbouw sector in Flevoland en de grotere regio Zwolle die voorop loopt in Nederland en Europa.

Meer informatie over AERES :

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!