Starterslift speelt grote rol bij valorisatie in Brabant
- 16 aug., 2012
- Zakelijke dienstverlening
- Bron: Starterslift
In de regio West- en Midden-Brabant staat valorisatie prominent op de agenda. Een organisatie die daarin een belangrijke rol speelt, is Starterslift. Eind 2010 kreeg Starterslift met behulp van de Valorisatieregeling groen licht voor een projectplan dat valorisatie structureel in deze regio moet verankeren. Directeur Johan Sebregts vertelt over de doelstellingen en aanpak van het ‘Valorisatieplan West- en Midden-Brabant’.
Starterslift ondersteunt ambitieuze ondernemers met innovatieve ideeën bij het opzetten van een geslaagde onderneming. Hierdoor ontstaat op termijn nieuwe werkgelegenheid en een bijdrage aan de economie. “Wij proberen mogelijkheden te zien om meer kennisintensieve bedrijvigheid te creëren en om startende ondernemers beter voor te bereiden op het ondernemerschap”, legt Johan Sebregts uit. “De Valorisatieregeling biedt daar veel mogelijkheden voor, waarvan wij dankbaar gebruikmaken. Zo schreven we het ‘Valorisatieplan West- en Midden-Brabant’, dat het valorisatieproces in deze regio op een hoger niveau moet brengen.”
Bewustwording
Het Valorisatieplan berust op een viertal pijlers. “De eerste is het stimuleren van ondernemerschap”, geeft Sebregts aan. “Dat doen we met name bij kennisinstellingen. We zijn ervan overtuigd dat er onder studenten heel veel potentie is om na hun studie ondernemer te worden, maar dan moet je ze wel op de hoogte brengen van de praktijk waarmee je als ondernemer te maken krijgt. Daarom organiseren we voorlichtingsbijeenkomsten en ondernemerschapsvakken. Als studenten beter bekend zijn met de mogelijkheden die ondernemen biedt, is de kans dat ze getriggerd worden om zelf een bedrijf te starten vele malen groter. Daarnaast zoeken we contact met wetenschappers en onderzoekers bij de drie deelnemende kennisinstellingen (Avans Hogeschool, de NHTV in Breda en de Universiteit van Tilburg), om hen te wijzen op de economische en maatschappelijke mogelijkheden van hun ideeën.”
Ondersteuning voor ondernemers
Na bewustwording volgt ondersteuning in pijler twee. Studenten kunnen zich bij Starterslift aanmelden en hun ambities kenbaar maken. “Wij analyseren de aanmeldingen en bekijken of we erin willen investeren. Als dat zo is, kunnen de ondernemers op onze steun rekenen, in de vorm van begeleiding, financiële middelen, huisvesting, opleiding, coaching en nog veel meer. De derde pijler richt zich op wetenschappers en onderzoekers met commercieel interessante ideeën. Voor hen zijn we de ondernemer achter het idee. We pakken het op en ontwikkelen het zodat het voor marktpartijen interessant wordt. Daarbij draait het dus echt om business development. Dat proces loopt door in pijler vier, waarin we ondernemingen middelen aanreiken om serieus te groeien, bijvoorbeeld door te exporteren.”
De spijker op zijn kop
“Voor ons komt de Valorisatieregeling precies op het juiste moment”, aldus Johan Sebregts. “We staan aan het begin van de looptijd van zes jaar die we voor het plan in gedachten hebben. De regeling stelt ons in staat om initiatieven te nemen die anders gewoon onmogelijk zouden blijven. En dan slaat een subsidieregeling de spijker op zijn kop. Ik ben ervan overtuigd dat er in 2017 heel wat mooie, jonge ondernemingen blij zijn met het resultaat dat ze dankzij de regeling en ons plan kunnen neerzetten.
Meer informatie over Starterslift:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!