Technisch Opleidingscentrum Zuid haakt in op snel veranderende inframarkt

  • Onderwijs & Training
  • Bron: Koning Willem 1 College

Op de gezichten van ruim twintig bbl-studenten van het Koning Willem I College (KW1C) verscheen onlangs een brede glimlach. Ze mochten namelijk bij het Technisch Opleidingscentrum Zuid (TOZ) in het Limburgse Kelpen-Oler hun diploma op de terreinen van laag/middenspanning en gas, water en warmtedistributie in ontvangst nemen.

Technisch Opleidingscentrum Zuid haakt in op snel veranderende inframarkt

Opmerkelijk was dat meerdere studenten niet voor het eerst bij het TOZ een fel begeerd papiertje behaalden.

„Het niveau stijgt alsmaar, iets waar onze opdrachtgevers uiteraard óók blij van worden", concludeert Jac van Geleuken tot zijn grote genoegen wanneer hij een blik werpt op de namen van de geslaagden. „Een aantal van hen heeft nu niveau 4 gehaald, wat betekent dat ze in de praktijk extra verantwoordelijkheden kunnen dragen. En daardoor onder meer prima in staat zijn onze opdrachtgevers in leidinggevend opzicht gedeeltelijk te ontzorgen." Samen met Erik Menting is hij eigenaar van het TOZ. Daarnaast hebben beiden een eigen bedrijf. De een is directeur van Menting Energietechniek uit Eersel. De ander van Van Geleuken Infra, een onderneming die schuin tegenover het opleidingscentrum is gesitueerd.

Oneindig

„Eigenlijk hebben jullie een baan voor het leven; jullie komen niet meer van het werk af", vervolgt Van Geleuken met een knipoog richting de afgestudeerden. Edwin Baeten, directeur en mede-eigenaar van de Hurkmans Groep uit Someren, een aannemersbedrijf in de ondergrondse infratechniek dat ook enkele werknemers de kans heeft geboden een (extra) opleiding te volgen, knikt bevestigend: „Mede dankzij de energietransitie lijkt het werk oneindig. Met name degenen die zich ontfermen over de elektra komen handen tekort."

De KW1C-docenten Laura de Hoon, die verantwoordelijk is voor de vakken Nederlands, Loopbaan & Burgerschap én rekenen, en de vaktheoriedocenten Jayton Reuvers en Rob Walravens, doen hierna een stap naar voren om de diploma's uit te reiken.

Berekeningen

Een van de geslaagden is Kille Mols (33) uit Thorn, al méér dan tien jaar actief bij Van Geleuken. „Als uitvoerder bekommer ik me momenteel voornamelijk over gasaansluitingen. Leuke job! Aangezien ik nu de opleiding op niveau 4 heb voltooid, kom ik in aanmerking voor de aanwijzing WV oftewel Werkverantwoordelijke. Op die aanwijzing hoop ik binnenkort beslag te leggen", verduidelijkt hij. „Deze opleiding heb ik binnen anderhalf jaar afgesloten, eerder dan verwacht. Maar nóg belangrijker: ik heb veel geleerd. Een voorbeeld is dat ik voortaan sneller berekeningen kan maken en dat ik me bewuster ben geworden van het algehele financiële plaatje. Ook heb ik stappen gezet op het gebied van sociale vaardigheden, waaronder discussiëren. In coronatijd gebeurde dat regelmatig online, wat ik soms als een extra uitdaging heb ervaren", memoreert Mols.

Ladder

Zijn collega Bart van Elsen (38) uit Panningen heeft dezelfde opleiding gedaan. „Anders dan Kille heb ik me de afgelopen tijd vooral bewogen op het terrein van water. Het gas, dat komt vanzelf wel weer op m'n pad." Elektromonteur Bart Selter (30) uit Valkenswaard, werkzaam voor Hurkmans, heeft met succes de opleiding middenspanning op niveau 2 afgerond. „Ik ben nog lang niet klaar met studeren. Hierna ga ik niveau 3 doen. En als ik eenmaal Allround Vakbekwam ben, probeer ik wellicht nog een treetje hoger op de ladder te klimmen", aldus Selter.

Auteur: Chris Korsten

Meer informatie over Koning Willem I College:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!