Topprestatie bedrijf alleen door continu verbeteren

  • Onderwijs & Training

Organisaties van nu staan voor een flinke uitdaging.

Topprestatie bedrijf alleen door continu verbeteren

Voor bedrijven betekent dat bijvoorbeeld dat ze de prijsconcurrentie moeten aangaan met lagelonenlanden.

Dat kan volgens lector Improving Business Ton van Kollenburg alleen door een topprestatie te leveren en dat is mogelijk door het continu verbeteren van bestaande processen. Tijdens zijn lectorale rede op 29 januari legt hij uit wat continu verbeteren is en hoe dit bijdraagt aan het verduurzamen van processen.

Van Kollenburg benadrukt dat het onderzoek binnen het lectoraat Improving Business niet gericht is op innovatie. Het draait juist om het verbeteren van de bestaande manier van werken. Continu verbeteren is dan ook in vele soorten organisaties te gebruiken. In grote en in kleine bedrijven. En zowel in de zorg, de industrie als de dienstverlening.

Ongelukken of verspillingen

Een van de belangrijkste uitgangspunten daarbij is volgens de lector om verspillingen in processen daadwerkelijk aan te pakken. En dan niet alleen gericht op het reduceren van afval of de uitstoot van C02, maar ook het tegengaan van ongelukken en zinloze handelingen. Daarnaast is het belangrijk dat verbeteren uitgaat van de vraag van de stakeholder en dat begint met een goede vraagstelling, net als bij onderzoek.

Onderwijs

In het Nederlandse beroepsonderwijs lijkt het ‘continu verbeteren’ nauwelijks terug te vinden. Terwijl het bedrijfsleven hier wel om vraagt. In het hoger beroepsonderwijs is daarom gerichte overdracht van verbeterkennis en -vaardigheden aan studenten nodig. Naast kennis is het voor studenten van belang om te weten hoe zij deze toepassen. Van Kollenburg stelt dat dit alleen kan met docenten die deze materie beheersen. Om dat goed te doen, is diepgaande kennis nodig over de continu-verbeterfilosofie, de verbetertools en hun bruikbaarheid, de succesfactoren, de sociale vaardigheden en de huidige ontwikkelingen op het gebied van continu verbeteren, zowel in theorie als praktijk.

Programma lectorale rede

Geïnteresseerden die de lectorale rede willen bijwonen moeten zich van tevoren aanmelden. De rede vindt plaats op vrijdag 29 januari om 15.00 uur. Locatie: Atrium, Avans Hogeschool, Onderwijsboulevard 215, ’s-Hertogenbosch.

Over Ton van Kollenburg

Na zijn opleiding Technische Bedrijfskunde aan de Technische Universiteit Eindhoven startte Van Kollenburg zijn carrière bij DAF Trucks, waar hij in aanraking kwam met continu verbeteren. Daarna gaf hij bij Organon 8 jaar leiding aan de verpakkingsafdelingen. Bij Blom Consultancy leidde hij World Class Performance-programma's bij onder andere DSM, Heineken, Sabic, Grasso en Campina.

In 2007 richtte hij Protean Management Solutions op. Protean hielp industriële bedrijven zoals Nutricia, FrieslandCampina, Aalberts Industries en Refresco en later onder andere de Reinier de Graaf Groep om verbeteringen te realiseren. In 2003 promoveerde Ton aan de Technische Universiteit Eindhoven op het onderwerp Taakgroepen.

Over het expertisecentrum Sustainable Business

Ton van Kollenburg is lector Improving Business. Zijn lectoraat maakt deel uit van het Expertisecentrum Sustainable Business (ESB). Het ESB bestaat uit 6 lectoren die vanuit de missie ‘duurzaamheid in ondernemen’ praktijkgericht onderzoek verrichten. Zij creëren kennis, inzichten en producten die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke en economische problemen en de ontwikkeling van onderwijs en de beroepspraktijk. Valorisatie naar de Brabantse regio en verrijking van het onderwijs staan daarbij voorop.

Meer informatie over Avans Hogeschool:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!