Unieke samenwerking geeft onderwijs kennisimpuls

  • Onderwijs & Training
  • Bron: Hogeschool Zeeland

Dinsdag 2 februari a.s. gaat in Breda de minor Ondergronds Ruimtegebruik van start.

Unieke samenwerking geeft onderwijs kennisimpuls

22 Studenten van vier hogescholen komen bij elkaar om deze minor te volgen. De minor is ontwikkeld door het Centre Applied Research Underground Space (CARUS): de kenniskring rond het lectoraat ondergronds ruimtegebruik van lector Han Admiraal. Sinds 2007 is CARUS een samenwerkingsverband van Avans Hogeschool, Hogeschool Utrecht en Hogeschool Zeeland. Aan de minor nemen ook studenten van de Hogeschool Windesheim deel. De minor is ontwikkeld met steun van het Centrum Ondergronds Bouwen – COB.

Kennissamenwerking
CARUS is primair opgezet om de kennis die in de beroepspraktijk is en wordt ontwikkeld, in te bedden in het onderwijs. Een mooi voorbeeld hiervan is de wijze waarop het eind vorig jaar door het COB uitgegeven leerboek over ‘kabels en leidingen’ nu al in de minor wordt toegepast. Maar ook inhoud van de overige modulen van de minor zijn opgebouwd gebruikmakend van de kennis van het COB.

Veelzijdige inhoud
De minor Ondergronds Ruimtegebruik wil studenten uit de Bachelor Built Environment alle aspecten meegeven die spelen in dit werkveld. Zo gaat het niet uitsluitend over technieken om tunnels aan te leggen, maar zeker ook over architectuur en ruimtelijke ordening. Er wordt gewerkt aan cases uit de praktijk, naast de overdracht van kennis door docenten en gastdocenten. Uniek is ook de aandacht voor asset management van tunnels, een onderwerp dat ook in de praktijk steeds meer aandacht krijgt. De minor wil verbreden, maar biedt qua opzet studenten ook de mogelijkheid om te verdiepen.

Internationaal
Als onderdeel van de minor gaan de studenten een week naar het buitenland om te kijken naar de toepassing van ondergronds ruimtegebruik over de grens. De internationale excursie zal waarschijnlijk naar Helsinki gaan, een stad die niet alleen veelvuldig ondergronds ruimtegebruik toepast maar ook voorop loopt qua ordeningsmethodiek en een masterplan kent voor toepassing en reservering van ondergrondse ruimte. Om studenten bekend te maken met buitenlandse technieken, zijn ook hoogleraren van buitenlandse universiteiten als gastdocent betrokken bij de minor.

Ontwikkeling in het hbo
De minor Ondergronds Ruimtegebruik is een goed voorbeeld van hoe hogescholen samen kunnen werken met de beroepspraktijk. De betrokkenheid van een lectoraat bij een dergelijke minor maakt het mogelijk om actuele kennis in te bedden en staat garant voor een goede aansluiting van onderwijs en onderzoek.

Meer informatie over HZ University of Applied Sciences:

Bekijk het complete profiel

Tijssen-cs Tijssen CS | Accountants & Adviseurs

Meerwaarde door samenspel