Verdygo-Nereda® zuiveringsinstallatie in Weert in recordtijd operationeel

  • Innovatie & MVO

De nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) van Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) in Weert, gebouwd volgens het Verdygo-concept van WBL en voorzien van de energiezuinige Nereda®-technologie van Royal HaskoningDHV, is eind oktober 2019 in een recordtijd van 11 maanden opgeleverd.

Verdygo-Nereda® zuiveringsinstallatie in Weert in recordtijd operationeel

Normaal gesproken neemt de bouw van een traditionele rioolwaterzuiveringsinstallatie van deze omvang ongeveer 2 jaar in beslag. “Dankzij de bovengrondse, modulaire en gestandaardiseerde bouwmethode konden we veel sneller opleveren”, stelt Wim de Jong, directeur Asset Management Industry bij Croonwolter&dros.

Het Verdygo-concept werd eerder al gedeeltelijk geïntroduceerd op verschillende Limburgse rwzi’s, zoals Roermond en Simpelveld. Maar in Weert is nu een nagenoeg volledige rwzi in ‘Verdygo-stijl’ gerealiseerd. "Eind november 2018 zijn we in Weert gestart met de grondwerkzaamheden voor de nieuwe biologische zuivering conform het Nereda-proces", aldus Arnold Jansen, bestuurder van Waterschapsbedrijf Limburg. “Na maanden van hard werken staat er een nieuwe zuivering waar we trots op mogen zijn." In 2020 wordt het concept toegepast op de rwzi’s Panheel en Stein. Het ontwerpproces hiervoor is in volle gang.

Waterzuiveringsinstallatie

De combinatie Mobilis - Croonwolter&dros leverde als systeemintegrator een belangrijke bijdrage aan de projecten. “Wij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van het elektrotechnische gedeelte, de PLC’s en de besturing. Ook programmeerden wij de PLC’s en benodigde software”, vertelt Wim de Jong, directeur Asset Management Industry bij Croonwolter&dros.

Hij is sinds 2017 bij de Verdygo-projecten van WBL betrokken. De combinatie Mobilis - Croonwolter&dros kocht ook de Nereda-technologie van Royal HaskoningDHV aan voor het project Weert en verzorgde tevens de integratie. “In Weert is gekozen voor de Nereda-technologie, maar de Verdygo ontwerp- en bouwtechniek is in principe onafhankelijk van de toegepaste zuiveringstechnologie. Dit betekent dat ook andere technologieën kunnen worden toegepast, zoals m-UCT of MBR. WBL kiest er bewust voor om bewezen technologieën toe te passen.” vertelt De Jong.

Uniek element

De inhoud van de compacte, bovengrondse Verdygo-modules is op zich niet bijzonder, stelt De Jong. Het unieke element is dat de modules allemaal een deel van de technologie bevatten die nodig is om de rwzi te laten draaien, zoals een pomp, een compressor of meetapparatuur. Dat is een groot verschil met traditionele bouwmethodes met ingegraven bassins waarbij de technologie met elkaar verweven is. Aan de buitenkant van de modules zit een stekker voor de aanvoer van elektriciteit, de uitwisseling van data en de aansluitingen voor vloeistoffen of lucht.

Man op loopbrug

Deze modulaire, ‘plug and play’ aanpak brengt legio voordelen met zich mee. Met de gestandaardiseerde modules kun je een zuiveringsinstallatie op maat ontwerpen die voldoet aan specifieke behoeften en die aangepast kan worden aan veranderende omstandigheden, zoals de gevolgen van klimaatverandering en krimp of groei van de lokale bevolking. Praktische voordelen zijn dat WBL bij een storing snel apparatuur kan vervangen. En onder optimale omstandigheden apparatuur reviseren en repareren. De modules zijn immers snel uitwisselbaar zodat werkzaamheden op een andere locatie kunnen plaatsvinden.

Bovendien draagt het modulaire concept bij aan een kostenverlaging voor de burger. De ontwerp- en bouwtijd zijn circa 60% korter en de verwachting is dat door bovengronds, modulair en gestandaardiseerd te bouwen de jaarlijkse netto kosten voor bouw, onderhoud en bediening over een periode van 20 tot 30 jaar ruim 20 procent lager liggen dan bij traditioneel gebouwde rwzi’s.

Circulariteit

De modulaire opzet sluit naadloos aan bij de doelstelling van Waterschapsbedrijf Limburg om richting 2050 circulair te zijn. Zo is een pomp of compressor niet langer in beton gegoten, zoals bij traditionele installaties, maar een flexibel onderdeel van de installatie. Indien nieuwe ontwikkelingen vragen om aanpassing van de installatie, dan hoeven modules niet te worden gesloopt maar kunnen deze gewoon worden afgekoppeld en opgeslagen of hergebruikt op een andere locatie. Ze zijn heel compact en daardoor prima te verplaatsen. Omdat WBL samenwerkt met andere waterschappen aan de Verdygo moduleontwikkeling, is het ontwerp aangepast aan skidbouw, zodat de modules in gebouwen kunnen worden geplaatst maar ook als losstaande module zoals containerbouw.

Loopburg over watertank

Goede basis

Volgens De Jong leert de combinatie Mobilis - Croonwolter&dros bij ieder project weer nieuwe lessen. Tijdens het eerste project in Simpelveld is er een goede basis voor de verschillende modules gelegd. “De techniek evolueert bij iedere nieuwe versie. Ook uit het project in Weert gaan we ongetwijfeld weer volop leren. Bijvoorbeeld of de modules goed onderhoudbaar zijn. Er gaan zeker verbeteringen uit voortkomen die wij vervolgens bij de realisatie van de nieuwe rwzi’s zoals Panheel en Stein kunnen toepassen.” 

Regiocontact: Peter Withagen, Manager Watermarkt M +31615078136 | peter.withagen@croonwolterendros.nl

Auteur: Henno Ploeg

Meer informatie over CROONWOLTER&DROS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!