PROTECHNICON B.V.

Logo PROTECHNICON B.V.

Mountbattenweg 1
5466 AX Veghel

Tel: (040) 2928751

E-mail: info@protechnicon.nl
Website: www.protechnicon.nl

Protechnicon belangrijke schakel in wereld van Food en Pharma in Veghel en omgeving 

In het eerste weekend van oktober hesen drie megagrote kranen meerdere leidingbruggen het dak op van een nieuwe koelinstallatie van een grote voedselproducent in Veghel. De leidingbruggen sluiten het nieuwe koelhuis van de fabriek aan op diverse luchtbehandelingskasten. Protechnicon tekende voor het procesontwerp.

Mannen voor poster

Protechnicon werkt al jaren intensief samen met deze producent. Met de blik op de toekomst wilde de fabriek een sustainable (duurzaam) koelsysteem met extra capaciteit. Engineer Jarno Stoffele: “De koelinstallatie was altijd voorzien van water met een temperatuur van 2 graden. Voortaan is dat 8 graden, wat kosten en energie bespaart ( +/- jaarverbruik van 240 huishoudens) ”

In april 2021 is de nieuwe koelinstallatie in bedrijf genomen.

Stoom overbodig

De nieuwe koelinstallatie is voorzien van een chiller installatie voor koude opwekking en alvast voorbereid voor een toekomstige derde chiller. Aanvullend wordt een dualpac warmtepomp geïnstalleerd, die aan de ene kant voor warm water zorgt en aan de andere kant voor koud water. De implementatie van de gloednieuwe warmtepomp zorgt voor een aanzienlijke reductie van het stoom/gasverbruik. Protechnicon voerde de basic engineering en alle overige proces technische berekeningen uit, net als het lay-out ontwerp voor alle werktuigbouwkundige aspecten. 

De keuze voor een nieuwe samenwerking met Protechnicon is gebaseerd op de jarenlange ervaring van het ingenieursbureau en kennis van het Food Park in Veghel. Engineer Jarno Stoffele: “Inmiddels beschikken we over een enorme dosis kennis van de installaties en de standaarden die men bij deze producent/klant gebruikt. In 2006 is Protechnicon opgericht door Frank van Mol en sinds die tijd werken we al voor onze klant. De samenwerking is hecht. Met weinig woorden kunnen wij leveren wat zij gewend zijn en wat ze van ons vragen. We ontlasten en ontzorgen de klant dankzij onze domein- en sitekennis. Dat geldt  ook voor andere bedrijven waarvoor we hier in de omgeving werken.” 

Binding in de regio 

Een paar jaar geleden verruilde het ingenieursbureau Eindhoven voor het Food Park in Veghel. “Voor onze hier gevestigde (vaste) relaties zijn we direct beschikbaar, een vraag hoeft niet eerst langs drie schijven. Er heerst hier ook een cultuur dat wanneer iets last minute moet gebeuren, we zorgen dat het past. Alle negen medewerkers zetten hun beste beentje voor.” Van Diessen voegt daar aan toe: Het merendeel van onze klanten bevindt zich in deze regio. Praat je over Food, dan praat je over Veghel. Met z’n allen zitten we ook kort op activiteiten die in Brabant plaatsvinden en dat zorgt voor binding.”

Keuken van de fabrikant 

Protechnicon is gespecialiseerd in het ontwerpen en tekenen van nieuwe installaties die gebruikt worden in de Food en Pharma industrie. De installaties kunnen worden gezien als de keuken van de fabrikant, waar de grondstoffen bij elkaar komen. In de installaties bevinden zich naast de productstromen ook utilities zoals koeling, verwarming en stoom voor bijv. het indikken van siroop. 

De vragen die fabrikanten bij Protechnicon neerleggen, variëren van het aanpassen van een tekening tot het engineeren van een complete productielijn. Stoffele: “Een groot deel van de lay-outs realiseren we in 3D. De leveranciers die een opdrachtgever uiteindelijk kiest, ondersteunen wij (indien gewenst) tijdens de installatiefase.”

Naast Food ook Pharma 

Behalve in de Food-industrie is Protechnicon volop actief in de pharmaceutische industrie, waar de eisen op het gebied van ontwikkeling iets hoger liggen: hier wegen risicobeperking en veiligheid nog zwaarder. Van Diessen licht toe: “Naar die eisen moet je ontwerpen. Het vergt meer effort om hetzelfde voor elkaar te krijgen.” 

Deze expertise wordt steeds breder over de mensen bij Protechnicon verdeeld. “De controleslag ligt bij één van de lead engineers. Iemand die nu van school af komt en bij ons aan de slag gaat, moeten we nog veel bij brengen. Daarom kijken we niet zozeer naar opleidingsniveau, maar naar de persoon. We moeten echt het gevoel hebben dat iemand voldoende interesse heeft in het werk en de juiste mentaliteit. Kwaliteit afleveren doen we samen: iedereen moet hier zijn zegje kunnen doen en zich thuis voelen in het bedrijf.”

Onderscheiden 

Door snel te acteren, transparant te zijn en kostentechnisch aantrekkelijk onderscheiden we ons van andere ingenieursbureaus. Door ook in de toekomst ”klein” te blijven met een beperkte groeiambitie, houden we ons aantrekkelijk als partner en blijft de cultuur en sfeer in het bedrijf behouden.”

Met de start van het jaar 2021 zijn Van Diessen en Stoffele allebei mede-eigenaar van Protechnicon. De huidige eigenaar Frank van Mol doet vanaf dat moment een stap terug, en zal zich voornamelijk op de technische projecten richten.  

Brochures