VAKBEKWAAMHEIDS CENTRUM BARNEVELD B.V. (VCB)
Energieweg 6
3771 NA Barneveld
Tel. (0342) 765 060
E-mail: info@vcbarneveld.nl
www.vakbekwaamheidscentrum.nl
Vakbekwaamheidscentrum Barnveld
Werken met grote en zware materialen in de bouw vraagt om een gedegen opleiding. Vakbekwaamheidscentrum Barneveld (VCB) leidt chauffeurs op in kleine groepen, met genoeg praktijkuren en veel persoonlijke aandacht. Kwaliteit zorgt immers voor veiligheid!
Opleidingsbedrijf
Vijfentwintig jaar lang werkte directeur en instructeur Henry van den Brink zelf op de kraan. In 2006 begon hij met het opleiden van chauffeurs van werkvoertuigen en in 2012 startte hij een eigen opleidingsbedrijf. “Ik vind het erg leuk om kennis over te brengen op cursisten”, legt hij uit. “Ik heb een sterke interesse voor het materiaal en ik vind het waardevol als iedereen aan het einde van de rit de stof heeft begrepen, zodat men het examen haalt. En”, lacht hij, “ik leer elke dag zelf óók weer bij. Machines veranderen, ze werken soms nét anders dan vroeger.”
Kwaliteit is veiligheid
Veiligheid van werknemers staat bij VCB bovenaan. “Het is belangrijk om deskundig met machines te werken,” weet Henry. “Hij kan instabiel worden of de last kan eruit vallen: dat kan gevaarlijke situaties opleveren. We leren onze cursisten specifieke vaardigheden aan deskundig met de machine om te gaan, zodat schade en menselijk leed voorkomen wordt. Het is daarbij belangrijk om voldoende tijd te nemen voor een cursus. Eentje van twintig dagen doen wij in twintig dagen - we zullen hem nooit in vijf dagen persen. We willen graag dat iemand slaagt omdat hij de stof écht beheerst en niet omdat hij toevallig een goede dag heeft.” Omdat VCB met kleine groepen werkt, krijgen deelnemers veel persoonlijke aandacht. Henry: “Hier ga je zeker niet op in de massa. De instructeurs doen er alles aan om je goed te instrueren. Volgens ons is in dit vakgebied de kwaliteit van een opleiding nauw verbonden met veiligheid.”
Lespakket: TCTV, Code 95 en veiligheidscertificaten
VCB biedt TCVT-opleidingen en nascholing aan, waarmee werknemers de in de sector verplichte certificaten kunnen behalen voor het werken met verticaal transport. Onder TCTV vallen (mobiele) kranen en andere machines met een hijsfunctie, en de cursussen voor hijsbegeleider en -keurmeester. VCB leidt daarnaast op voor de basiskwalificatie en bijscholing van beroepschauffeurs (Code 95). Code 95 is benodigd voor beroepschauffeurs, daaronder valt het werken met o.a. heftrucks. VCB biedt een voordelige combinatie aan tot het gezamenlijk behalen van TCTV en Code 95. Naast de genoemde diploma’s zijn ook specifieke veiligheidscertificaten en het BHV-diploma te behalen en kunnen deskundigen van VCB worden ingehuurd als veiligheidsdeskundige bij werkzaamheden.
Maatwerk
Naast opleidingen voor bestaande certificaten maakt VCB in samenwerking met bedrijven op maat gemaakte cursussen. Henry: “Soms zijn er machines die afwijken van wat gangbaar is, zoals bijvoorbeeld een heftruck-met-hijsfunctie. We geven specifiek gericht onderwijs voor deze apparaten, op het gebied van veiligheid, begeleiding en omgaan met last en gereedschap.” Deze opleidingen worden in company georganiseerd. VCB is aangesloten bij stichting SOOB, het instituut voor beroepsvervoer, wat inhoudt dat veel van het lesaanbod in aanmerking komt voor subsidie.
Instructeurs gezocht
VCB is op zoek naar enthousiaste instructeurs die het leuk vinden om hun kennis over te dragen aan de nieuwe generatie. Het is belangrijk dat ze deze kennis zelf in de praktijk hebben opgedaan en minimaal vijf jaar werkervaring hebben (en minimaal achterin de twintig zijn).
Interview met de onderneming
VCB verzorgt diverse specialistische opleidingen voor heffen en hijsen, zoals TCVT (Toezicht Certificatie Verticaal Transport) opleidingen, nascholingen voor Code 95 en maatwerk opleidingen. ‘Voor elke opleidingsvraag bieden wij een passend oplossing aan’, zegt Henry van den Brink. Hij is eigenaar van VCB en verzorgd samen met twee instructeurs de opleidingen. ‘De opleidingen verzorgen wij op onze eigen cursuslocatie, of in-company bij onze opdrachtgevers.’ Grote hoogte Van den Brink geeft aan dat lang niet alle medewerkers die op bouwplaatsen meehelpen bij hijs- en hefwerkzaamheden hiervoor zijn opgeleid. ‘De kraanmachinist heeft wel alle papieren. Hij is ook verantwoordelijk voor de hijswerkzaamheden. Maar een kraanmachinist kan vanaf grote hoogte meestal niet alles zien en de mensen die de vracht moeten vastmaken hebben hiervoor vaak geen aparte opleiding genoten. Als een last verkeerd wordt vastgemaakt, of een last met scherpe hoeken, kan het...
Volledig interview »