Kempisch Ondernemers Platform (KOP)

Postbus 190
5530 AD Bladel

Website: www.hetkop.nl

Kempisch Ondernemers Platform (KOP) bundelt grote ondernemersverenigingen van De Kempen

Ondernemersverenigingen van De Kempen doen al jarenlang zaken met de lokale overheid. Dat gaat uitstekend. Maar er is toenemend aandacht nodig voor bovenlokale belangen die spelen: regio De Kempen ziet zich ‘opgenomen’ in de wervelende drang van innovatie, krachtenbundeling, schaalvergroting en internationalisering. De Kempen wil daar een eigen plaats in innemen. Daartoe is bundeling nodig. Het Kempisch Ondernemers Platform KOP bundelt sinds 2005 de grote ondernemersverenigingen van De Kempen.

KOP is het overlegplatform van vijf grote, Kempische ondernemersverenigingen t.w. BOC uit Bergeijk, IGE uit Eersel, OBGB uit Bladel/Hapert, OIC uit Oirschot en OVBRM uit Reusel-De Mierden. Bij deze OV's zijn ca. 800 Kempische ondernemers aangesloten. KOP heeft zelf geen ‘leden’. Het bestuur van KOP wordt gevormd door de besturen van de genoemde ondernemersverenigingen. Zij zijn ‘opdrachtgever’ namens hun leden.

Het Kempisch Ondernemersklimaat

KOP is een representatieve gesprekspartner voor Kempisch regionale, provinciale,

nationale en -in toenemende mate- ook Europese zaken. KOP bundelt een krachtige motor van de Kempische economie: het regionale bedrijfsleven.

De Kempen is een gebied dat aandacht vraagt voor haar toekomst en wil aansluiten bij grotere strategische verbanden.

Ontplooiingskansen worden met name gezien in de groei van samenwerking, innovatief ondernemerschap, krachtenbundeling en (grensoverschrijdende) samenwerking. Het streeft naar een Kempen Zonder Grenzen.

KOP stelt zich ten doel het Kempisch ondernemersklimaat te bevorderen in samenwerking met Overheid, Onderwijs en Ondernemers en niet minder met de Omgeving. KOP ontwikkelt daartoe toenemend productieve relaties met de Provincie Noord-Brabant en met de EU met name in een projectmatige benadering.

KOP ‘jaagt’ niet op subsidies, maar wil uitdrukkelijk gebruik maken van facilitaire ondersteuning die uit andere omgevingen gehaald kan worden. KOP wil ook daarom deel uitmaken van een relevant netwerk. KOP participeert bestuurlijk in een aantal overlegsituaties die van betekenis zijn voor de ontplooiing van de economie van De Kempen, zoals BZW, SEOK, Streekorgaan De Kempen, Werkbedrijf, Kempenplus e.a. Er is in parallel volop aandacht voor de dynamiek van het maatschappelijk middenveld op terreinen als duurzaamheid, energie, zorg, breedband, onderwijs, arbeidsmarkt, innovatie.

Poort van Brainport

KOP behartigt daarnaast de bovenlokale MKB-belangen op basis van de opdracht van de OV's, de Agenda van Brabant inclusief het Economisch Actie Programma De Kempen en de Brainport-Agenda 2020.

Van opmerkelijk belang is dat het gebied van Valkenswaard tot aan Hilvarenbeek te beschouwen is als ‘toegangspoort’ van Brainport. De Kempen maakt dus niet alleen geografisch deel uit van Brainport, maar ook fysiek en mentaal. Brainport wordt door KOP vooral als een mentaal concept van ondernemerschap beschouwd. Het gaat daarbij om naar buiten gerichte, over de grenzen actieve, collegiaal samenwerkende en innovatieve ondernemers.

Projecten

KOP is niet alleen een overlegplatform van de ondernemers, de vertegenwoordiger van ondernemers voor bovenlokale belangen, maar ook een actieve projecten-organisatie.

Om concrete projecten tot stand te brengen heeft KOP eigen nieuwe werkorganisaties in het leven geroepen.

Zo houdt de Stichting Techniekportaal de Kempen zich bezig met de aansluiting tussen arbeidsmarkt en scholing in een drietal grote projecten.

Kies Kempische Bedrijven is inmiddels het verst uitgebouwde met de inzet van een dertigtal vrijwillige Techniekcoaches op basis en voorgezet onderwijs.

Daarnaast zijn er de projecten Ondernemend Onderwijs Kempen en LeerPortaal. KOP heeft zorg voor het krimpend aanbod van goed geschoolde jongelui o.a. in de techniek. Met de projecten wordt onder jonge mensen belangstelling en motivatie gestimuleerd. Met Kempenplus wordt intensieve samenwerking ontwikkeld.

De Stichting Innovatie Projecten Kempen (IPK) verwerft subsidiegelden voor de Kempische ondernemer om innovatie in productie, proces en andere omgevingen te stimuleren. Een KOP-programma dat uiterst succesvol was voor de ondernemers m.b.t. lokale samenwerkingen en de ontwikkeling van nieuwe producten en machines. KOP is van De Kempen voor de ondernemers en de economie van De Kempen.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!