Alarmmanagement maakt het productieproces veiliger

  • Technologie

Met alarmmanagement van Croon Elektrotechniek BV wordt het aantal loze alarmmeldingen binnen de industrie drastisch gereduceerd. Daardoor neemt de veiligheid toe en de kans op een grote storing af. De operator krijgt zijn overzicht weer terug.

Alarmmanagement maakt het productieproces veiliger

Aantal foutmeldingen neemt enorm toe

Steeds meer data worden in productieprocessen verknoopt. Logisch, want er wordt meer geautomatiseerd, waardoor de productie kan worden geoptimaliseerd. Nadeel: het aantal foutmeldingen neemt enorm toe. Door die lawine aan errors, die in veel gevallen loos alarm blijken, worden procesoperators minder alert. Daardoor kan de veiligheid in het gedrang komen. Of wordt door het missen van een “rood lampje” de productie noodgedwongen stilgelegd.

Mens kan 144 errors per dag aan

Dit is een herkenbaar beeld voor grote industriële bedrijven,Remco Deerenberg zegt Remco Deerenberg, Innovatie Coördinator Informatisering bij Croon “Dat heeft alles met de menselijke factor te maken. Volgens de EEMUA191 richtlijn kan een procesoperator gemiddeld 144 errors per dag aan. Daarna verflauwt die belangstelling. En dat kan dus heel vervelende gevolgen hebben. Als je een controlekamer binnenkomt en je ziet veel actieve alarmmeldingen op het scherm waar de procesoperators geen aandacht aan schenken, dan moet er bij jezelf een alarmbel afgaan. Dan moet je nagaan of er geen sprake is van een overload.”

Pieken alarmmeldingen vaststellen met scan

Croon kan de probleemgebieden simpel vaststellen, met een scan. “Die scan geeft ook aan welke foutmeldingen voor de pieken zorgen. Die foutmeldingen analyseren we: in hoeverre geven ze inderdaad een gevaar aan? Is dat niet het geval, dan kunnen onze software engineers die alarmmeldingen aanzienlijk terugdringen.”

Alarmmanagement op maat gesneden

”We voeren geen extra software of licenties toe, maar passen het direct in het systeem aan” Deerenberg: “Doordat we ons daadwerkelijk focussen op het oplossen van het probleem, is onze alarmmanagementoplossing op maat gesneden, zodat het probleem voor eens en altijd is opgelost. Dat doen we onder meer met gepatenteerde algoritmes.”

Nieuwe norm onderkent het probleem

Ook de wetgever onderkent het probleem. Daarom is sinds 19 oktober 2014 de IEC 6268.2-norm van kracht. Die norm stelt vast hoeveel alarmen een operator aankan om goed te kunnen reageren. De grote industrieën zijn momenteel druk bezig om die norm in hun bedrijfsprocessen te implanteren, zo is de ervaring van Deerenberg. “De ondernemers willen dat hun medewerkers veilig kunnen werken.”

Juridische steun in de rug

Als je aan de IEC 6268.2-norm voldoet is dat een enorme juridische steun in de rug mocht er onverhoopt toch een calamiteit optreden. Daarnaast kunnen grote industrieën het zich financieel niet veroorloven dat door het negeren van alarmmeldingen een grote storing ontstaat. Dan staat de hele productie stil. En op deze manier kunnen ze aantonen dat ze hun zaken goed op orde hebben.”

Nieuwe afdeling: Innovatie en Ontwikkeling

De propositie alarmmanagement komt uit de koker van de afdeling Innovatie en Ontwikkeling van Croon. Die afdeling is bijna een jaar geleden opgestart. “Innovatie is hét toverwoord binnen de industrie. Daarom heeft Croon daar extra op ingezet. Dat is logisch, want Croon wil zich op het vlak van de elektrotechniek altijd onderscheiden. Onze klanten weten dat ze bij ons terecht kunnen voor technologische oplossingen.  En alarmmanagement is hier een goed voorbeeld van.”

Auteur: Kees Klijn

Meer informatie over CROONWOLTER&DROS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

RTP Elektrotechniek - Kleine klus, snel geregeld RTP Elektrotechniek

Zekerheid voor alles