Baangarantie moet jongeren in Gestel houden

  • Regionale ontwikkeling

De gemeente Sint-Michielsgestel wil meer jongeren in de regio houden. Een focusgroep van lokale ondernemers en onderwijs bedacht een gespecialiseerde mbo-richting mét garantie op een baan.

Baangarantie moet jongeren in Gestel houden

Sint-Michielsgestel is een kleine gemeente. De laatste jaren trekken veel jongeren in de leeftijd van 18 tot 40 jaar weg richting de grotere steden, in eerste instantie om te studeren. “Doordat deze kernbewoners elders een gezinsleven opbouwen en hun geld dus ook elders besteden lopen lokale ondernemers inkomsten mis”, legt Eric van den Boogaard uit. Hij is directeur van het Elde College, een middelbare school voor vmbo en havo in de regio. Twee jaar geleden trok de gemeente aan de bel om te komen tot concrete economische acties en vormde een focusgroep. Wat konden we doen aan dit probleem?

Aansluiten praktijk

De focusgroep richtte zich op de groep vmbo’ers. “De hoger opgeleiden trekken logischerwijs de regio uit omdat ze gaan studeren. Voor vmbo’ers is er in de buurt voldoende keus voor een vervolgopleiding. Na hun opleiding moeten er ook banen beschikbaar zijn, anders verlies je de doelgroep alsnog. “Wat voor medewerkers hebben bedrijven nodig? En hoe kan het onderwijs daarop aansluiten?” In Sint-Michielsgestel zijn veelal kleine ondernemers, MKB’ers, maar als we iets verder kijken is er een grote industrie in food, health en technology.” De focusgroep legde contact met bedrijven, ROC De Leijgraaf en het Bossche Koning Willem 1 College.

Garantiebanen

“Bedrijven hebben proces operators nodig”, stelde Van den Boogaard vast met de focusgroep. “Ze zoeken medewerkers die bedrijfsprocessen kunnen beheren en verbeteren. Met die informatie gingen we aan de slag. Het resultaat is een opleiding die al in vmbo 3 start met de specialisatie proces operator. Daarna volgt een eenjarige mbo-opleiding en vervolgens een tweejarige stage bij één van de aangesloten bedrijven. Rondt een student dit traject met succes af, dan ontvangt hij of zij niet alleen een diploma maar ook een baangarantie. Dat betekent dat de student gegarandeerd aan de slag kan bij één van de bedrijven.” Komend schooljaar start de eerste groep leerlingen.

Lesstof samenstellen

In vmbo 3 kiezen leerlingen normaal gesproken voor een wat breder profiel. Denk aan ‘zorg en welzijn’ of ‘produceren, installeren en energie’. In dit geval maakt de leerling al een gerichtere keuze. De directeur: “Voordeel daarvan is dat het mbo maar één jaar duurt in plaats van twee en dat de lesstof heel praktijkgericht is. Die lesstof is in samenwerking met de bedrijven samengesteld. Onze docenten hebben een week meegelopen om inzicht te krijgen in het productieproces zodat ze er nog beter op kunnen aansluiten tijdens de lessen. De bedrijven hebben op hun beurt weer duidelijke input gegeven.”

Toekomst vmbo

Van den Boogaard is enthousiast over de nieuwe opleiding en samenwerking. “Het is mooi wanneer onderwijs zo goed aansluit op de praktijk. We zouden dat zeker vaker willen doen. Momenteel is de overgang van vmbo naar mbo lastig voor veel jongeren. De uitval vanwege een verkeerde studiekeuze is groot. Wanneer je al in vmbo 3 en 4 meer in de richting van een beroep gaat werken denk ik dat die uitval kleiner wordt. Het gaat hier om leerlingen die twee rechterhanden hebben, die het liefst in de praktijk bezig zijn en niet graag stilzitten. Wanneer zij een doel hebben, snappen ze ook waarom ze vakken als wiskunde moeten volgen bijvoorbeeld. Zo stem je theorie beter af op de praktijk.”

Brouwers Transport Brouwers Transport, Logistics & Warehousing

Flexibel internationaal transport en een efficiënte opslag