Complete architectuur vergt integrale creativiteit
- 30 jan., 2014
- Bouw
Is architectuur een vorm van kunst of een wetenschap? Sanne van de Berg, architect bij Leenders Architecten en Ingenieurs, geeft haar visie op complete architectuur.
Soms zien we dat gebouwen een letterlijke vertaling zijn van een programma van eisen en soms zien we ook bouwwerken, waarvan we ons af kunnen vragen of het nog een gebouw is en niet enkel een kunstwerk. Het dient zijn doel, maar is dat nou architectuur? Is dat wat wij allemaal in onze omgeving willen zien? Is men onverschillig geworden of delen we een verlangen naar complete architectuur?
Complete architectuur is functioneel, praktisch en geeft ons een goed gevoel, zoals ook Vitruvius, grondlegger voor Architectuur in Europa, vele jaren geleden al feilloos omschreef. Techniek en creativiteit zijn hierbij onlosmakelijk met elkaar verbonden.
De drie principes van Vitruvius
Stevigheid ofwel de kwaliteit van de constructie is natuurlijk absoluut een wetenschap. Mechanicaleer is rationeel en kwantitatief. Door ontwikkelingen en kennis van materiaaleigenschappen kunnen we een diversiteit constructieve ontwerpen maken. Om die diversiteit te krijgen hebben we dus niet alleen technisch maar ook creatief vermogen nodig.
Bruikbaarheid is niet meer statisch
Bruikbaarheid heeft een context nodig, een relatie. Sommige elementen zijn objectief, zoals oppervlaktes, en sommige zijn subjectief, past het gebouw bij de gebruikers? Deze bruikbaarheid en vooral ook de verbreding in zijn context en regelgeving heeft in de afgelopen jaren een zeer grote ontwikkeling doorgemaakt. Het objectieve onderdeel van “bruikbaarheid” is daardoor meetbaar geworden, een wetenschap, door berekeningen van ventilatie, daglicht, energie en duurzaamheid.
De vraag veranderd snel en dus wordt er van gebouwen verwacht dat ze zich sneller kunnen aanpassen. Om de dynamische bruikbaarheid van een gebouw te garanderen moet ook op dit technisch onderdeel creatief gezocht worden naar een optimum tussen alle wensen en eisen om deze goed te kunnen vervlechten tot een geheel dat niet alleen nu maar in de toekomst ook blijvend kwaliteit heeft.
Architectuur met onverdunde passie
Schoonheid is emotie en dat maakt dat architectuur emotie is. Niemand zal ontkennen dat schoonheid een kunstvorm is. Omdat “schoonheid” zich slecht laat meten is het een vluchtig goed geworden in onze wetenschappelijke maatschappij. Toch is schoonheid onmisbaar en dat komt omdat ons gevoel moet worden aangeboord. Een gebouw is pas goed als het niet alleen constructief voldoet en het functioneel is maar vooral ook als mensen zich er prettig in voelen. Architectuur heeft de gave om zintuigen te prikkelen, mensen zich gelukkiger te laten voelen, door lichtinval, ruimtelijkheid, rust, ritme, materialisering en accenten.
Interdisciplinaire architectuur
Goede architectuur is dus zowel een vorm van kunst als van wetenschap. Leenders Architecten zijn daarom technisch wetenschappelijk onderlegd en Leenders Ingenieurs zijn niet alleen technisch specialisten, maar ook creatief! We praten met elkaar en met onze opdrachtgevers over wensen en eisen, maar luisteren nog beter, om erachter te komen waar hun passie ligt. Daarnaast proberen we ook de partijen waar we mee samen werken te inspireren integraal creatief te denken om te komen tot oplossingen op maat.
Leenders Architecten en Ingenieurs – een bureau met Solid Know How
De dicterende bouwheer van vroeger heeft daardoor plaats gemaakt voor een complete architect die zich als spin in het web van alle betrokken partijen beweegt; een architect die ook op de hoogte is van landschappelijke en maatschappelijke context en verdienmodellen. Een compleet architect biedt zekerheid voor de toekomst in schoonheid, bruikbaarheid en stevigheid van de gemaakte investering.
Meer informatie over LEENDERS ARCHITECTEN B.V.:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel