“De BIM dient ’s-Hertogenbosch actief op economisch vlak”
- 2 mrt., 2015
- Regionale ontwikkeling
Bij de N.V. BIM, de Bossche Investerings Maatschappij, staat sinds eind 2014 Maurice Horsten aan het roer. De BIM ondersteunt ondernemers en de Bossche economie.
Ambitieus economie dienen
“Als econoom én ondernemer is deze rol de mooiste die je kunt bedenken om de stad 's-Hertogenbosch te dienen” zegt Maurice Horsten.
Dienen is het woord dat als een rode draad door het interview met hem heen loopt. Dienen met één duidelijk doel: 's-Hertogenbosch laten behoren tot de top 5 van steden met het meest gunstige economische vestigingsklimaat. Om die ambitie waar te maken, zet de BIM in op vier pijlers: huisvesten, participeren, verbinden en ondersteunen.
Top 5 stad
Maurice Horsten woont binnen de stadsmuren en is goed bekend met de Bossche economie. Bovendien is hij als ervaren ondernemer in o.a. de farma al ruim acht jaar president van de oudste ondernemersvereniging van 's-Hertogenbosch, Studiekring Thomas More. Een functie die zich goed laat combineren met het directeurschap, net als zijn bestuursrol bij het Universiteitsfonds Limburg. “Ik merk dat ik bij de BIM veel profijt heb van zowel mijn ondernemerservaring als kennis van (onderwijs)netwerken. De BIM verbindt ondernemers, onderwijs en overheid met elkaar. In deze functie verbind ik ook zelf mijn kennis en ervaringen ten gunste van onze ambitie: die top 5 plaats.”
Netwerkeconomie
“Zoals ik er als relatieve nieuwkomer naar kijk, is de BIM er goed in geslaagd om vanaf 1950 met haar tijd mee te gaan en van een pure huisvester van ondernemers zich te ontwikkelen naar een participeerder, verbinder en ondersteuner. Op het scheidsvlak van de economie en de stad, vervult de BIM haar rol, daar waar de markt faalt. Zo ondersteunen we ondernemers in de moeilijke levensfases van hun bedrijf. Nu banken terughoudend blijven met het verstrekken van leningen, participeren wij waar nodig, zónder meerderheidsbelang. Dat geeft ondernemers dat zetje wat zij nodig hebben om te komen tot innovatie. Via een lening of investering nemen wij een aandeel in de ontwikkeling van bedrijven, zoals we doen met het Brabant Life Sciences Seeds Fonds.”
Agri-Food & Health
De BIM volgt de contouren die gemeente ´s-Hertogenbosch, haar aandeelhouder, uitzet en houdt rekening met de uitgezette speerpunten Agri-Food & Health en ICT. “We bouwen voort op de kracht die er in de stad is en versterken de markt op vlakken waar ze dat zelf niet kan of doet. Binnen de uitgezette kaders hebben we de ruimte om dat voor 150.000 Bosschenaren te mogen uitvoeren. De BIM staat midden in het netwerk van de Bossche economie. In '-Hertogenbosch grijpen veel netwerken in elkaar. De stad is op cultureel en maatschappelijk vlak al heel sterk. Bovendien heerst er een goed woonklimaat. Die sterke punten van de stad zijn gebaat bij een sterke economie, de voorwaarde voor sociale en economische vooruitgang. Daar zet de BIM zich voor in. We maken ondernemen mogelijk.”
Auteur: Hennie van de Kar
Meer informatie over N.V. Bossche Investerings Maatschappij:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!