“De stem zijn van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”

  • Arbeidsmarkt

Een eerlijk speelveld creëren waarin ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans krijgen. Dat is de uitdaging waar Ben Verstraten, eigenaar van Q-vention elke dag voor staat.

“De stem zijn van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”
Naam: Ben Verstraten
Werkt per week: 60 uur
Eerste baan: In de beveiliging

Volledig nieuwe weg ingeslagen

Met Q-vention is Verstraten vijf jaar geleden een volledig andere weg ingeslagen. Vóór 2010 werkte hij voor een groot bedrijf dat infrastructurele projecten uitvoerde in binnen- en buitenland. Zo was Verstraten nauw betrokken bij het verbinden van het eiland Geoje met behulp van een tunnel met de stad Busan, in Zuid-Korea. “Mijn kracht was het kwartier maken in dat gebied. Dus voeding, zorg en alles wat er komt kijken om het welzijn van de medewerkers te waarborgen.”

Draagvlak creëren

Daarnaast zocht Verstraten bewust contact met de lokale bevolking. “Ik wilde weten wat zij van het project vonden. Ook zij – en dat wordt meestal vergeten – zijn een factor in dat speelveld, moeten gehoord worden. Daardoor creëer je een groter draagvlak, en dan kom je in de uitvoering minder hobbels tegen.”

Mondige Nederlander

Jezelf laten horen. In Nederland heeft die emancipatie zich al voltrokken. Grootscheepse projecten moeten dikwijls behoorlijk wat weerstand overwinnen om te worden uitgevoerd. Of ze worden vanwege de mondige Nederlander op de lange baan geschoven – zie het winnen van schaliegas.

“Zorgen zit in mijn dna”

Toch is er volgens Verstraten één groep die maar amper een stem heeft. “Dat zijn de mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Dat vind ik buitengewoon onrechtvaardig. Het zijn kwetsbare mensen, dikwijls gevangen in hun lichaam en daardoor communicatief veel minder vaardig. Dus worden ze niet gehoord. Ik wil hun stem zijn. Want zorg, dat zit in mijn DNA. Ik heb zoveel ervaring opgedaan dat ik dit hardnekkige probleem met behulp van mijn bedrijf kan tackelen.”

Nominatie Brabants Beste Bedrijfsidee voor de Zorg van morgen

Ideeën heeft Verstraten genoeg. Zo opperde hij in 2012 het plan om de zorg te koppelen aan de recreatiesector. “De recreatie biedt tal van kansen voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Vooral in de drukke maanden, tussen april en november, komt die handen tekort om alles geregeld te krijgen. Ideaal om dan juist gebruik te maken van deze mensen. Zo creëer je een win-winsituatie.” Dat vond ook de provincie Noord-Brabant. Dat nomineerde het idee voor Brabants Beste Bedrijfsidee voor de Zorg, een wedstrijd om de zorg betaalbaar te houden.

“De zorg zit vast in denken in procedures”

Een mooie binnenkomer, zou je denken. Maar de zorg veranderen blijkt lastig. “De zorg zit vast in denken in procedures, niet denken in mogelijkheden van mensen.” Maar wellicht biedt de toekomst kansen: De Participatiewet die sinds 1 januari is ingevoerd noopt werkgevers om inspanningen te verrichten om de Wet banenafspraak en quotumwet  arbeidsbeperkten vorm te geven. Immers, in het sociaal akkoord van 11 april 2013 hebben kabinet en werkgevers afgesproken dat ze extra banen gaan creëren voor mensen met een arbeidsbeperking.

Tegendraads denken: bouwen met EPS (piepschuim)

Tegendraads denken doet Verstraten niet alleen binnen de zorg. Met zijn bedrijf richt hij zijn pijlen ook op de bouw. Hij kwam in 2008 met het idee om woningen te bouwen met EPS (piepschuim). “Acht jaar geleden werd het afgeschoten, nu krijgen we begrip. De crisis heeft ons product een kans gegeven.”

Meer informatie over Q-VENTION:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Vidho Interieurbouw Vidho Interieurbouw

Wij maken het voor u!