‘Een grote gevel of een flink balkon’, zo easy is NL

  • Zakelijke dienstverlening

Hoogopgeleide buitenlandse volwassenen volgen bevlogen de Nederlandse lessen bij easyNL. Directeur Frans Suijkerbuijk vertelt over de gang van zaken tijdens een van de lessen.

‘Een grote gevel of een flink balkon’, zo easy is NL

Griekenland, Mexico, Ierland, Libanon, Hongarije, Indonesië, België, Polen en Spanje. De cursisten die in de schoolbanken van Scholengemeenschap Augustinianum aanschuiven, komen overal vandaan, maar elke maandagavond brengt dat ene doel ze samen: Nederlands leren. “In-rich-ting?”, klinkt het met een ronde ‘r’. “Is dat één woord?”, vervolgt de Ier Noël lachend zijn vraag.

Het mag duidelijk zijn: in deze klas zitten geen pubers die elkaar met propjes bekogelen, maar gaat een groep jongvolwassenen bevlogen in gesprek met hun lerares Mieke van Oort. De wil om de taal onder de knie te krijgen, druipt er vanaf. En dus, mogen ze dan pas een paar jaar in ons land zijn, het Nederlands zijn ze al aardig de baas.

Kennismigranten

Niet zo gek ook. Ze volgen de Nederlandse lessen bij easyNL, dat zich richt op hoogopgeleide kennismigranten. De studenten die Mieke deze avond onder haar hoede heeft, zijn dan ook veelal universitair geschoold, gepromoveerd en/of hebben een hoge functie bij bedrijven als DAF en ASML. “Vaak spreken ze in hun bedrijf Engels”, aldus Frans Suijkerbuijk, directeur van easyNL. “Maar ze willen ook een sociaal leven opbouwen. Ik vind het bijzonder dat de mensen nog geen ‘boeh’ of ‘bah’ kunnen zeggen als ze hier binnenkomen en zich vrij vlot goed verstaanbaar kunnen maken.”

Het gaat met vallen en opstaan, maar de accenten klinken als muziek in de oren. Zo vertelt de Mexicaanse Karin over haar trip naar Japan. “Tien uur by, by, by”, zoekt ze naar de woorden. “Fiets!”, roept Antonio. Een lach rolt door het lokaal. “Vliegtuig dus”, zegt de Libanees Wassim.

Niet veel later geeft de Waal Thomas een presentatie in het Nederlands over de architectuur van Gaudi. “De gevèls zijn zeer avantgardistisch”, zegt hij met een Franse tongval. Docente Mieke valt in. “Je mag het accent verleggen. Niet gevèls, maar gévels. Weten jullie wat een gevel is? Juist, de voorkant van een huis.” Dan maakt ze met haar armen een boog voor haar borsten. “Maar als een vrouw grote borsten heeft, kun je ook zeggen dat ze een grote voorgevel heeft. Of een flink balkon.”

Les met een lach

De klas lacht opnieuw breeduit. Een les is niet enkel het noteren van wat de docent ze voorkauwt. Bij easyNL is er ruimte voor conversatie, om middels gesprekken tot betere taalbeheersing te komen. “En deze mannen en vrouwen willen het naadje van de kous weten; waarom de woorden zijn zoals ze zijn”, zegt Neerlandica Mieke van Oort.

“Stevig?”, vraagt Antonio. “Een huis staat stevig, sterk”, verklaart zijn lerares. Antonio slaat zijn arm om buurvrouw Karin. “Stevig vastpakken”, zegt hij met een grote glimlach.

Meer informatie over EASYNL:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!