Tips om een vestiging in het buitenland op te zetten
- 20 dec., 2021
- Zakelijke dienstverlening
Zit je te denken om een vestiging in het buitenland op te zetten of heb je dit al besloten? Als jij dit goed aanpakt kan het je veel opbrengen. Lees hier tips om je vestiging succesvol op te zetten in het buitenland.
Onderzoek
De eerste stap om je te onderzoeken in het land waar je de vestiging wilt opzetten. In het buitenland zijn er veel anders ten opzichte van Nederland. Ze is er een ander ondernemingsklimaat en zijn er ook andere wetten. Bij landeninformatie kan je informatie krijgen over de zakencultuur, het vestigingsklimaat, subsidies, financieringsregelingen en de markt. Naast dit onderzoek moet je ook een goed marktonderzoek doen. Verzamel relevante informatie zoals hoe het land eruit ziet qua bevolking, infrastructuur, cultuur, sociale omstandigheden en politiek. Deze factoren hebben invloed op of jouw vestiging een succes wordt. Zo zijn Duitsers bijvoorbeeld formeler dan Nederlanders. Ook is Duitsland hiërarchischer dan Nederland. Bezoek ook het land om in de praktijk te zien hoe de zakencultuur is. Beheers je de taal nog niet goed? Dan kun je gebruik maken van een vertaalbureau. Je kunt van tevoren hier een vrijblijvende offerte voor aanvragen zodat je duidelijk weet welke kosten je hiervoor kwijt bent. Je kunt hen ook inhuren om je website te vertalen. Ook onder andere jaarverslagen en mailings kan een vertaalbureau voor je vertalen. Als je de taal kunt kan je simpele dingen zoals mail zelf vertalen en de grotere taken zoals een website uitbesteden. Wil je een vestiging opzetten in het Verenigd Koninkrijk? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de nieuwe regels door de Brexit. Hierdoor moet je bijvoorbeeld voor export verschillende zaken regelen.
Voordelen vestiging in het buitenland
Zoals in Duitsland is er in ook in sommige andere landen een gunstiger btw-tarief. Je kunt ook vanuit Nederland exporteren naar buitenlandse klanten, maar met een vestiging in het land zelf ben je veel zichtbaarder voor de klanten. Dit kan je klantenbestand vergroten. Je mag als Nederlandse ondernemer in alle EU landen een eigen bedrijf of dochteronderneming oprichten. Het kan ook zijn dat de zakencultuur van een ander land je meer trekt dan de zakencultuur van Nederland. Dan kan je er ook voor kiezen om alleen in vestiging in dat land te nemen of je vestiging in Nederland door iemand anders te laten managen.
Bepaal je rechtsvorm
In het buitenland is er meestal sprake van andere soorten rechtsvormen. Zoek uit welke soorten rechtsvormen er zijn en welke het beste bij je past. Let ook goed op de regels per rechtsvorm, omdat deze ook kunnen verschillen per land. Als je jouw vestiging in Nederland behoud kan je ook kiezen voor een Europese vennootschap.
Regel zaken voor je personeel
De sociale zekerheid van personeel is ook erg anders in het buitenland. In sommige landen zijn mensen niet verzekerd voor ziekte of ontslag. De loonbelasting werkt ook anders. Je kunt hier meer over lezen in het Handboek loonheffingen.
Wil je weten wat jij nog meer moet weten? Lees dan meer over het opzetten van een bedrijf in het buitenland op de website van de Kamer van Koophandel.