Focus op agrifood in Noordoost-Brabant

  • Regionale ontwikkeling

In 2020 wil regio Noordoost-Brabant dé topregio zijn in agrifood. Het regionale samenwerkingverband AgriFood Capital helpt bij het realiseren van deze stevige ambitie. Wij spraken met Roel Schutten, directeur AgriFood Capital

Focus op agrifood in Noordoost-Brabant

AgriFood Capital startte op 1 november 2013 en staat onder leiding van Roel Schutten. Schutten speelde al een rol in de voorbereidende fase van het nieuwe samenwerkingsverband, namelijk als ‘kwartiermaker’.

Waar staat AgriFood Capital voor?

“Het is de nieuwe naam voor de samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid in Noordoost- Brabant. Samen pakken we vraagstukken op het gebied van voeding, gezondheid en duurzaamheid aan. Dat stimuleert de bedrijvigheid en de werkgelegenheid in deze regio. AgriFood Capital is de proeftuin voor nieuwe of vernieuwde producten, technieken en concepten waarbij stevige cross overs naar bijvoorbeeld de zorg, ICT, farma, bouw of techniek belangrijk zijn.”

Noordoost-Brabant hield zich toch altijd al met food bezig?

“Klopt. We versterken dat wat er al is. Voorheen deden we dat vanuit een bredere agenda. Nu ligt de heldere focus op voeding, gezondheid en duurzaamheid; gebieden waar deze regio onderscheidend in is. Echt onderscheidend, als je bedenkt dat alle schakels in de agrarische sector van oudsher in Noordoost-Brabant geconcentreerd aanwezig zijn. Van het kleinste zaadje tot de productie, verwerking, verpakking en logistiek; de hele keten is er. Food bedrijven als Mars, Unilever en Jumbo zijn hier geworteld evenals familiebedrijven als Sligro, Dalco Food, Hutten Catering en Maison van den Boer. Onze gezamenlijke ambitie is om dat wat er is te versterken.”

Wat wil AgriFood Capital daarmee bereiken?

“Door beter gebruik te maken van bestaande onderlinge relaties, willen we bijvoorbeeld komen tot innovaties, die de bedrijvigheid en de werkgelegenheid in deze regio bevorderen. In verbindingen zitten bronnen van innovaties. Door de juiste verbindingen te leggen, kun je samen werken aan nieuwe concepten, bijvoorbeeld gepersonaliseerde voedingsconcepten voor specifieke doelgroepen als mensen met diabetes. Elkaar betrekken bij gezamenlijke vraagstukken, kan leiden tot vooruitgang, bijvoorbeeld verbeterde verpakkingen, slimmere productiemethoden, een meer duurzame vorm van distributie en het vergroten van kennis. Maar dat niet alleen. We maken ons ook sterk voor het creëren van een evenwichtige arbeidsmarkt. En op het stimuleren van startende ondernemers.”

AgriFood Capital is op 1 november 2013 gestart. Hoe reageert de regio?

“De focus op agrifood wordt als een logische keuze ervaren, omdat we aansluiten bij dat wat er is. De regio heeft zich snel herkend in de ambitie. Processen verlopen nu al sneller dan voorheen. Ik merk het aan de reactie in gemeenteraden – we zijn positief ontvangen – maar ook aan ondernemers die ons weten te vinden om hun (innovatieve) ideeën voor te leggen. Daarnaast is de samenwerking geïntensiveerd met het arbeidsmarktprogramma 5* Noordoost Brabant Werkt!, dat een beter functioneren van de regionale arbeidsmarkt stimuleert.”

Wat is richting 2020, de concrete agenda voor 2014?

“Het is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van lokale kennisinstellingen, overheid en ondernemers om proeftuin Noordoost-Brabant tot volle bloei te laten komen. Vanuit AgriFood Capital dragen we thema´s aan, maar we nodigen bedrijven nadrukkelijk uit om contact met ons te zoeken, bij vragen en ideeën over innovatie. In 2014 willen we innovatiecoalities vormen; het samenbrengen van bedrijven die willen innoveren rondom een gemeenschappelijke ambitie, bijvoorbeeld het bedenken van nieuwe stalconcepten of het eerder genoemde voorbeeld, de gepersonaliseerde voedingsconcepten voor speciale doelgroepen.

Roel Schutten, directeur AgriFood Capital: “In verbindingen zitten bronnen van innovatie”

Daarnaast willen we het HRM netwerk uitbreiden. In Noordoost-Brabant nemen 25 bedrijven uit de food en pharma al deel aan een HRM netwerk. Zo leiden Campina en Mars bijvoorbeeld samen foodprocessors op. In 2014 willen we dit netwerk verder uitbreiden en van de huidige 25 deelnemende bedrijven groeien naar 150 organisaties. Het uitbreiden van het HRM netwerk en het vormen van de innovatiecoalities zijn voor AgriFood Capital twee belangrijke aandachtspunten in 2014.”

Tot slot, uw rol is veranderd van kwartiermaker naar directeur. Wat is het grootste verschil en de uitdaging?

“Het is de verandering van ‘denken hoe het zou kunnen en waar liggen de mogelijkheden’ naar het doen en waarmaken. Ik vind het mooi om vanuit mijn rol en met een kleine werkorganisatie de ontbrekende verbindingen te kunnen leggen, het duwtje in de goede richting te geven waardoor processen zich gaan versnellen. De start is de erkenning en herkenning dat Noordoost Brabant inderdaad dé AgriFood Capital is. Na erkenning volgt inspiratie en beweging. Mijn boodschap is: kom in beweging om je te laten inspireren door waar deze regio sterk in is: agrifood.”

Meer informatie over AgriFood Capital:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!