Gelderland helpt startups en mkb-bedrijven vooruit
- 1 mrt., 2018
- Regionale ontwikkeling
Het midden- en kleinbedrijf vormt de ruggengraat van de economie en zorgt voor miljoenen banen. Met de programma’s De Startversneller en De Groeiversneller ondersteunt de provincie Gelderland mkb-ondernemers die willen groeien in omzet en werkgelegenheid. De Startversneller wordt op 19 april tijdens de StartupDelta Summit in Arnhem officieel gelanceerd.
‘Startups gaan vaak enthousiast aan de slag met hun idee, maar om als ondernemer te kunnen slagen zijn ook andere vaardigheden nodig’, vertelt Marijke Deegens, programma-adviseur Economie bij de provincie Gelderland. ‘De doelstelling van het programma De Startversneller is om de ondernemersvaardigheden van startende ondernemers in onze provincie te verbeteren. Startende ondernemers die maximaal vijf jaar zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kunnen via De Startversneller een voucher aanvragen voor coaching, training en opleiding. Door hen betere ondernemersvaardigheden bij te brengen, verhogen we de slagingskans van deze bedrijven. Tegelijkertijd stimuleren we op deze manier de economische groei in de regio.’
Vouchers en leningen
Voor ondernemers die al wat verder zijn in hun ontwikkeling heeft de provincie Gelderland het economisch stimuleringsprogramma De Groeiversneller ontwikkeld. Dit programma wordt uitgevoerd door ontwikkelingsmaatschappij Oost NL. Deegens: ‘Gelderse ondernemers kunnen hier met al hun vragen terecht. De Groeiversneller richt zich op mkb-bedrijven die de potentie hebben om een structurele bijdrage te leveren aan de banengroei in Gelderland. Gelderland is sterk in de sectoren food, health, energy en maak. Deelnemers uit deze sectoren zijn dan ook goed vertegenwoordigd. Via het programma gaan we het gesprek met hen aan om er achter te komen welke struikelblokken hen beletten om verder te groeien. De ondernemers kunnen vervolgens in aanmerking komen voor vouchers en leningen om die groeistap te versnellen. Bovendien krijgen zij via De Groeiversneller toegang tot een relevant kennisnetwerk en innovatieve expertise in Gelderland.’ Bedrijven kunnen een groeiplan indienen bij Oost NL via de website waarna een afspraak volgt.
StartupDelta Summit
De Startversneller wordt gelanceerd op 19 april aanstaande bij de StartupDelta Summit, die wordt gehouden op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem. De provincie Gelderland is dit jaar gastheer van dit prestigieuze evenement. ‘StartupDelta heeft als grote ambitie om veelbelovende Nederlandse startups sneller te lanceren op de internationale markt. Dat alles met als doel om het Nederlandse startup ecosysteem goed op de kaart te zetten in de wereld’, legt Marijke Deegens uit.
Maatschappelijke vraagstukken
In de aanloop naar de StartupDelta Summit heeft de provincie Gelderland zes maatschappelijke vraagstukken uitgezet, waarvoor startups oplossingen voor mogen aandragen.
Deze vraagstukken zijn:
- opwekken van duurzame energie
- sportparticipatie voor mensen met een beperking
- laag inkomen en energiemaatregelen
- ouderenzorg en technologie
- alternatief openbaar vervoer
- voedsel op maat
Daarnaast is er nog een wildcard voor een maatschappelijk probleem wat niet benoemd is, maar waarvoor een van de startups wellicht al wel een oplossing heeft bedacht.
Deegens: ‘Per maatschappelijk vraagstuk hopen we tenminste één bruikbare oplossing binnen te krijgen. De meest kansrijke oplossingen worden beloond met een directe opdracht. Daarbij kan het gaan om voucher van 20.000,-- (zonder eigen bijdrage) voor verder onderzoek of een prototype of blauwdruk. Het kan ook om een opdracht van maximaal 50.000,-- gaan voor de inkoop van een product of dienst. We hopen dat bedrijven zich in de komende weken aanmelden voor de StartupDelta Summit en op deze dag massaal hun stem laten horen.’
Aanmelden voor de Startup Delta Summit kan via https://www.startupdeltasummit.com/registreren
Auteur: Gerben van den Broek
Meer informatie over Provincie Gelderland:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!