'Gemeente Sint-Michielsgestel koestert het ondernemerschap'
- 8 sep., 2015
- Regionale ontwikkeling
Via VVV Noordoost-Brabant kwam Eefje Henkelman terecht bij de gemeente Sint-Michielsgestel. Oorspronkelijk om de toerisme- en recreatiesector aan te jagen. Inmiddels is ze het aanspreekpunt voor álle bedrijven in deze gemeente.
Accountmanager Bedrijven Eefje Henkelman aan het woord
Naam: | Eefje Henkelman |
Werkt per week: | 36 uur |
Eerste baan: | Projectmanager marketing VVV Noordoost-Brabant |
Hoe bent u terecht gekomen bij de gemeente?
De gemeente Sint-Michielsgestel zocht eind 2008 een ‘Aanjager’ Toerisme en Recreatie voor het stimuleren van Toerisme en Recreatie in de gemeente en het uitvoeren van het Toeristisch Recreatief Ontwikkelingsplan. Ik werkte toen bij VVV Noordoost-Brabant en de gemeente Sint-Michielsgestel lag in mijn werkgebied. Bij mijn toenmalige werkgever heb ik aangegeven dat deze baan wel iets voor mij was. In december 2008 werd ik vanuit de VVV twee dagen per week gedetacheerd bij de gemeente Sint-Michielsgestel.
Wat is uw rol binnen de gemeente?
Ik ben Accountmanager Bedrijven en Adviseur Economische Zaken bij de gemeente Sint-Michielsgestel. Als Accountmanager Bedrijven vorm ik de brugfunctie tussen het bedrijfsleven en de gemeentelijke organisatie waardoor de relatie tussen het bedrijfsleven en de gemeente wordt versterkt en er bij beide partijen meer bereidheid tot samenwerking ontstaat. Op deze hoofdtaak als relatiemanager ligt het zwaartepunt van mijn functie. Echter werk ik ook samen met ondernemers, onderwijs, overheid en overige organisaties aan het ‘aanjagen’ van de economie en het uitvoeren van het gezamenlijke economisch actieplan 2013 – 2018.
Hoe ziet uw loopbaan er tot op heden uit?
In 2005 heb ik de Bachelor of Business Administration (BBA) in Tourism Management aan de NHTV afgerond. Daarna koos ik ervoor om nog niet te gaan werken en de Engelstalig Masteropleiding Leisure, Tourism & Environment van de leerstoelgroep sociaal-ruimtelijke analyse aan de Universiteit van Wageningen te volgen. Met veel plezier kijk ik terug op deze tijd. Tijdens mijn laatste studiejaar werkte ik bij een ICT bedrijf, LiQiT in Nijmegen. Ik wist al snel dat ik in mijn eigen vrijetijdssector aan de slag wilde en toen ben ik bij de Regio-VVV terecht gekomen.
Uiteindelijk ben ik bij twee samenwerkende gemeenten in dienst gegaan. Bij de gemeente Sint-Michielsgestel als ‘Aanjager’ Toerisme en Recreatie en bij de gemeente Haaren als medewerker Economische Zaken en Toerisme. Toen de ingehuurde bedrijfscontactfunctionaris van de gemeente Sint-Michielsgestel in de zomer van 2010 weg ging, hebben ze mij gevraagd of ik fulltime in Sint-Michielsgestel wilde komen werken. Het werk als bedrijfscontactfunctionaris deed ik tenslotte ook al in de gemeente Haaren. Over deze vraag hoefde ik niet lang na te denken.
Wat is uw betrokkenheid bij de regio?
Voor mij is werken meer dan alleen geld verdienen. Het geeft energie en voldoening om iets positiefs te kunnen betekenen in een regio waarin je jezelf begeeft. Mijn betrokkenheid in de regio is daarom heel groot. Als gemeente Sint-Michielsgestel gebruiken we de regio als vliegwiel voor de lokale economie, voorbeelden zijn startersbeurzen voor jongeren, werkgeversservicepunten, glasvezelnetwerk. En we laten lokale ondernemers aanhaken bij initiatieven uit de regio zoals mogelijke aanjaagsubsidies.
Welke boodschap wilt u ondernemers meegeven?
Blijf altijd zichtbaar en in gesprek met de gemeente zodat er van beide kanten een vertrouwensband ontstaat. Neem op tijd contact op met de bedrijfscontactfunctionaris van uw gemeente en voorzie hem of haar van wat er leeft onder ondernemers en de behoeften die zij hebben. Trek hierin ook samen op en zorg dat je goed georganiseerd bent.
Over de gemeente Sint-Michielsgestel
Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van de gemeente met betrekking tot ondernemers in de gemeente?
Gemeente Sint-Michielsgestel koestert het ondernemerschap. Zij zorgt ervoor dat het vestigingsklimaat prestaties van ondernemers verbetert, en helpt zoveel mogelijk talent aan het werk. Ons doel is om bezoekers te laten omrijden voor onze gemeente en een ondernemersvriendelijke en flexibele organisatie te zijn.
Wat is de grootste uitdaging voor de gemeente?
Grote uitdaging is om ondernemers mede verantwoordelijkheid voor hun omgeving te laten nemen. Vaak zijn ze zo druk met hun eigen bedrijf, wat natuurlijk ook te begrijpen is, maar de gemeente trekt zich steeds meer terug en laat de uitvoering binnen de sociale en fysieke omgeving steeds meer over aan de ondernemers. Een andere grote uitdaging is om in tijden van bezuinigingen toch financiering te vinden om zaken van de grond te tillen. Dit vind ik persoonlijk ook een hele leuke uitdaging.
Wat is de toegevoegde waarde van de gemeente voor de regio?
De gemeente Sint-Michielsgestel is een actieve deelnemer in het regionaal economisch samenwerkingsverband van AgriFood Capital. De start van deze regionale samenwerking vond plaats in de gemeente Sint-Michielsgestel waar in 2010 het ‘Pact van de Ruwenberg’ werd gesloten in hotel De Ruwenberg. De agrifood keten heeft een sterke positie in de gemeente Sint-Michielsgestel. De boeren, de telers en de detailhandel in food en horeca zijn belangrijke werkgevers binnen de agrifood keten. Daarnaast zijn er veel aan agrifood gekoppelde banen in andere sectoren: de bouw, elektro, logistiek, ICT, zorg, zakelijke dienstverlening en het onderwijs. De 2165 bedrijven in Sint-Michielsgestel, goed voor 8.428 arbeidsplaatsen, zijn belangrijke en gewaardeerde steunpilaren van de gemeente. Zij zorgen voor werkgelegenheid in de regio en houden het voorzieningenniveau in de dorpen in stand.
Het onderwijs is sterk vertegenwoordigd in Sint-Michielsgestel. Om jongeren voor de gemeente te behouden is het onderwijs een samenwerking aangegaan met bedrijven uit de regio zodat opleidingen aansluiten op de vraag van het bedrijfsleven en jongeren een garantiebaan hebben.
Welke projecten zijn relevant voor de economische ontwikkeling van de gemeente?
De gemeente richt zich op het uitbouwen van de vrijetijdseconomie, waaronder toerisme en recreatie valt, door gerichte promotie als aantrekkelijk buitengebied rondom de stad ‘s-Hertogenbosch en de ontwikkeling van nieuwe combinaties en arrangementen bijvoorbeeld in het Jeroen Bosch jaar in 2016.
Versterking van detailhandel en horeca in centrumgebieden is relevant voor de toekomstige economische ontwikkelingen. We willen ervoor zorgen dat het nieuwe en toekomstige centrum in Sint-Michielsgestel in economische zin optimaal gaat functioneren door blijvend toe te werken naar een duidelijk toekomstbeeld voor een aantrekkelijk dorpscentrum.
Binnen AgriFood Capital zien we de zorgeconomie als een belangrijk kansrijk domein. Op onze bedrijventerreinen willen we de kwaliteit van werklocaties behouden en versterken. Daarvoor is het van belang om in gesprek te zijn en blijven met ondernemers. Netwerkborrels en –presentaties zijn hier heel geschikt voor.
Om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen zijn de regionale- en sub-regionale werkgeversservicepunten ingericht en onder de aandacht gebracht van lokale werkgevers zodat zij de weg hier naar toe voor hun personeelsvraagstukken goed weten te vinden. Op deze manier worden we zowel economisch als sociaal sterker. We willen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen.
Waar staat de gemeente over 5 jaar?
We willen de economische structuur en werkgelegenheid verder versterken in de speerpuntsectoren zoals vrijetijdseconomie, detailhandel/horeca in centrumgebieden, starters/ZZp’ers en agribusiness. Zo willen we een aantrekkelijke en duurzame bedrijfsomgeving/ondernemingsklimaat door optimalisering van de werklocaties. Daarnaast werken we aan een betere aansluiting tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt waarbij meer talent aan het werk is geholpen.
Over vijf jaar is de gemeente verduurzaamd via benutting van marktkansen door onder meer lokale en regionale ondernemers. In regionale samenwerking is de gemeente pro-actief gepositioneerd en wordt de regio nog meer als vliegwiel voor de eigen economie gebruikt. Als laatste is in 2020 de gemeentelijke dienstverlening nog meer verbeterd en gedigitaliseerd waarin snelheid, zorgvuldigheid en bovenal flexibiliteit (de zogenaamde Ja, mits-benadering) de boventoon voert.
Wat zijn de plannen voor de nabije toekomst?
De gemeente Sint-Michielsgestel blijft vooral een forensengemeente waar het prettig wonen en leven is. Per 1 januari 2016 gaan we (ambtelijk) fuseren met gemeente Boxtel. We worden dan één ambtelijke organisatie waardoor we onder andere de kansen die de woon-, werk- en leefomgeving van De Meierij biedt, beter kunnen benutten. Ondernemers zullen hier als het goed is niet zoveel van merken, want we blijven werken aan eerder genoemde speerpunten.
Op de langere termijn zal Sint-Michielsgestel hecht verankerd zijn binnen de Bossche Meierij. De Bossche Meierij is een intensieve samenwerking van de gemeenten rond ’s-Hertogenbosch. Hiervoor wordt een agenda opgesteld onder andere gericht op het sociale (Wmo, jeugd, werk en inkomen), het economische (toerisme/recreatie, agrifood, zakelijke dienstverlening, bedrijventerreinen) en het ruimtelijke domein (woningbouw, landschap, duurzaamheid) alsmede bedrijfsvoering.
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!