Gezocht: Achterhoekse meiden & vrouwen voor technische beroepen

  • Arbeidsmarkt

In de Achterhoek wil een netwerkgroep van zo’n zestien vrouwen en mannen uit onderwijs en bedrijfsleven stimuleren dat meer vrouwen, van jong tot oud, in de techniek aan de slag gaan. Als ambassadeurs van de technische beroepen zijn ze trots op de mensen in de Achterhoekse maak- en technische bedrijven.

Gezocht: Achterhoekse meiden & vrouwen voor technische beroepen

Foto: Bouwvrouwen van WSi techniek, WAM&VanDuren Bouwgroep, BINX Smartility, De Naobers Vastgoedonderhoud en BOUKE

Van basisschool tot tweede spoor-herintreedsters: óók alle vrouwen verdienen een warm welkom in de prachtige wereld van de techniek. Dat kan door kinderen op een speelse manier met techniek in aanraking te brengen en hen later intensief kennis te laten maken met de waaier aan technische beroepen. Een Achterhoekbrede techniekdag voor de jongsten, gastcolleges op scholen door vrouwelijke rolmodellen en het tippen van vrouwelijke kandidaten uit elkaars netwerk: een greep uit de voorstellen die er leven.

‘Het aantal vrouwen met een technisch beroep neemt langzaam toe, maar het aandeel van vrouwen op de technische arbeidsmarkt is slechts 14%. Dit percentage moet gewoon omhoog. Vrouwen zijn het onbenutte potentieel dat wij heel hard nodig hebben om maatschappelijke uitdagingen als de energietransitie en de technologische ontwikkelingen in de zorg aan te kunnen.’ Thea Koster, voorzitter Techniekpact

Beeldvorming kan en moet anders

Leonie Meuwszen werkt als directeur Klant & Markt bij een bouw-installatiebedrijf. Waarom doet ze mee met dit initiatief? “In de twaalf jaar dat ik in de bouwtechniek werk, is er amper iets veranderd. Er is nog steeds verkeerde en beperkte beeldvorming in de maatschappij en dat heeft impact op de vrouwen die we zo hard nodig hebben. Het begint al bij de ouders, vooral moeders, die behoorlijk bepalend zijn bij de beroepskeuze van meiden. Ook het basis- en voortgezet onderwijs zou hierin een meer stimulerende rol kunnen pakken. Techniek wordt vaak nog als saai, vies of moeilijk gezien. Met die boodschap moet je niet verbaasd zijn dat meiden voor andere sectoren kiezen. Terwijl het bij techniek óók draait om zaken als creativiteit en inlevingsvermogen en er genoeg voorbeelden zijn van vrouwen die met veel plezier en succes in technische beroepen werken.”

Macho, zacht of …?

“Ten tweede doen bedrijven er zo goed als niets aan om die beeldvorming bij te stellen. Samen kunnen we ons meer uitnodigend opstellen voor vrouwen. Dat begint bij de voordeur: vraag je in je vacature om een vakman m/v of vakmensen? Hoe scoort je bedrijfscultuur op de schaal van macho tot zacht? Ben je alert op omgangsvormen en persoonlijke ontwikkeling? Kortom, kan iemand, mens, vrouw of man, zich veilig en thuis voelen bij jouw bedrijf?
Besteed je alleen aandacht aan de werkinhoud, wees dan niet verbaasd dat jongeren wegtrekken naar bedrijven waar meer aandacht is voor het sociale aspect en zelfontwikkeling. Onder andere daarom hebben we nu buitenlandse arbeidskrachten nodig. Die overigens enorme betrokkenheid tonen en zich volop inzetten voor het bedrijf. Maar het betekent wel dat we mensen uit de Achterhoek die we dolgraag intern zouden opleiden, mislopen. Ervaren is meemaken”.

Meisjes achter laptop

Foto: Leerlingen van Zone.college volgen het keuzedeel Robotica bij CIVON Innovatiecentrum

“Meiden hebben talent voor techniek”

Gijs Smeman, manager CIVON/ Smart Business Center: “Ik zie dat meiden die bij CIVON met techniek bezig zijn, gemiddeld creatiever en nauwkeuriger werken dan jongens. Daarom zijn ze heel goed in ontwerpen en bijvoorbeeld programmeren van drones, wat veel secuur meetwerk vraagt. Ze vinden het leuk! En juist dat ontwerpen en programmeren is de techniek van de toekomst. Niet alleen in de maakindustrie, het gaat overal in doordringen: in de bouw, de agrarische beroepen én in de zorg. Deze sectoren staan dan ook te springen om technisch talent!” 

CIVON Innovatiecentrum/ SBC (Smart Business Center)
Bij CIVON/SBC komen basisschoolleerlingen in aanraking met bijvoorbeeld drones, Virtual Reality en 3D-printen. Vo- en mbo-leerlingen volgen hier vernieuwende technische vakken. Ook leerlingen van het hbo en het Grensland College (modulair en aanvullend technisch hbo-onderwijs) volgen lessen bij CIVON. Bedrijfsleven en onderwijs vinden elkaar in het SBC bij het oplossen van innovatievraagstukken.

Werken in de techniek is de toekomst

“Op dit moment zijn meiden nog ver in de minderheid bij de meeste technische mbo-opleidingen. Hoe dat komt? Blijkbaar is het beeld nog steeds dat technische beroepen vies en slecht betaald zijn. Maar die tijd is voorbij. Kijk eens rond in een moderne autogarage of bij bedrijven als Van Raam of Varex. Mensen werken er in een schone, vaak stille omgeving achter computers aan de meest diverse producten. In de techniek liggen de banen van de toekomst, en het verdient steeds beter. Dat besef begint nu langzaam te komen. Ik ben dan ook positief gestemd over de toekomstige deelname van vrouwen aan technische beroepen; ik denk dat we op een omslagpunt staan. Dus ouders: stimuleer je dochter om op school voor techniek te kiezen. Je kunt er werkelijk alle kanten mee op.”

Leonie Meuwszen

Foto: Leonie Meuwszen, directeur Klant & Markt BINX Smartility   

8RHK ambassadeurs

Wij zijn 8RHK ambassadeurs: Achterhoekse ondernemers, maatschappelijke organisaties en overheid. Eén van onze speerpunten is het opleiden, behouden & aantrekken van technische talenten voor de Achterhoek. Het Smart Business Center is daarvoor een belangrijk project. Meer weten? Ga naar www.8rhk.nl.

Hebt u een vraag of wilt u reageren? Neem contact op met Harold Vulink, innovatiemakelaar RCT Gelderland, telefoon 06-3098 4986.

Meer informatie over 8RHK Ambassadeurs:

Bekijk het complete instantieprofiel