Marsaki ziet woningbouw aantrekken

  • Bouw

Ruud de Baar, directeur van Marsaki, merkt woningcorporaties er weer vertrouwen in hebben. Bouwplannen komen weer van de grond. Zijn bureau ontzorgt daarbij.

Marsaki ziet woningbouw aantrekken

Goed nieuws uit de corporatiesector. Lange tijd lagen nieuwbouwplannen ‘onder een dikke laag stof in de ijskast’, vertelt Ruud de Baar, directeur van projectmanagementbureau Marsaki. Nu merkt hij dat de woningcorporaties zich herstellen “We zijn de schrik en verstarring te boven”, zegt hij. “We zien de plannen van de kant afkomen.”

Duurzaam en sociaal bouwen

Daarbij gaat het om vooral om bouwen voor de doelgroep van sociale huurders, en het vervangen van huizenblokken. Duurzaam bouwen staat daarbij hoog op de agenda: een lage energierekening houdt de woonlasten voor de huurders laag en de woning betaalbaar.
Marsaki uit Goes heeft een aantal grote klanten in de corporatiewereld. Het advies- en projectmanagementbureau is sterk in maatschappelijk vastgoed, woningbouw, onderwijs- en zorghuisvesting en duurzaam bouwen.

Veranderingen bij corporaties

De overheid schudde de woningbouwsector flink op, naar aanleiding van de commotie rond misstanden bij bijvoorbeeld de Rotterdamse corporatie Vestia, vertelt De Baar. “Door alle overheidsmaatregelen is er een aantal jaren amper of niet geïnvesteerd.”
Maar nu is het weer tijd om te investeren. “Woningcorporaties moesten van de overheid terug naar hun oorspronkelijke taak: sociale woningbouw. Uiteindelijk komt het besef dat je moet blijven bouwen, juist voor die primaire doelgroep. De levensduur van vastgoed is beperkt”, zegt De Baar.

Blijven vernieuwen

“Je moet ook steeds vernieuwen”, legt hij uit. “In Zeeland hebben we bijvoorbeeld te maken met krimp, maar ook met gezinsverdunning. Je hebt dan niet minder huizen nodig, maar ze moeten wel aan andere eisen voldoen.”
Marsaki helpt klanten onder andere bij het ontwikkelen van een vastgoedstrategie, het bedenken van concepten en het management en de begeleiding van de bouw. En ook later bij het beheer, de herbestemming of de verkoop van een gebouw.

Dochter Marsaki is volwassen

Ook Marsaki zelf veranderde door de maatschappelijke ontwikkelingen. “We waren een dochterbedrijf van een groep woningcorporaties. Maar het past niet meer in de taak van de corporaties om een B.V. zoals ons te bezitten. Ze zijn nu niet langer aandeelhouder, maar trouwe klant. Een corporatiedirecteur zei het zo: ‘Onze dochter is volwassen geworden’. ”

De verzelfstandiging paste in de koers die Marsaki al had ingezet. “In 2012 hebben we de knop omgezet. We hebben onze focus verbreed, zodat we niet meer alleen de corporaties als klantengroep hebben. We werken nu bijvoorbeeld ook voor verenigingen van eigenaars, voor scholen en zorginstellingen. Ook onze dienstverlening hebben we verbreed: van met name nieuwbouw naar dienstverlening in alle stadia van de levenscyclus van gebouwen. Daarin excelleren we.”

Bescheiden groei tot 2020

Ruud de Baar en twee collega-managers kochten bij de verzelfstandiging zelf de aandelen. “Dat bood de meeste garanties voor continuïteit”, zegt De Baar. Ze hebben goed nagedacht over de bedrijfsfilosofie en –strategie. “De risico’s hebben we in kaart gebracht”, vertelt De Baar. “We gaan uit van een bescheiden groei tot 2020. Harde groei is verleden tijd. Dan moet je ook hard ingrijpen als er iets verandert, en de mark is grillig.”

De Baar is trots op het  bedrijf. “Het is leuk dat je tastbare projecten ontwikkelt, die er over vijftig jaar nog staan. En als het meezit tachtig of honderd jaar. En wij pakken het liefst bijzondere projecten op, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. In Goes-West werken we aan woningen met een ijsbuffer-systeem, waarbij de huizen energie opslaan in een grote bak ijs in de kelder. Dat is in Nederland nog niet toegepast.”

Meer informatie over MARSAKI B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Weijers Riooltechniek Weijers Riooltechniek

Rioolbeheer - Rioolinspectie - Rioolreiniging - Rioolkeuring