MH Poly: voortdurend op zoek naar nieuwe uitdagingen
- 27 jan., 2016
- Industrie
Al bijna 25 jaar werkt ingenieur Dennis Hut bij ingenieursbureau MH Poly (en bij voorganger MH Nederland). In die jaren ziet Hut met eigen ogen hoe de markt verandert en hoe MH Poly meebeweegt. “Als bureau hebben we veel meer vrijheid gekregen om te komen tot een oplossing die werkt.”
Als afgestudeerd chemisch technoloog komt Dennis Hut (na enkele omzwervingen bij andere bedrijven) in 1992 terecht bij MH Nederland; in die tijd nog een klein bureau met zo’n vier à vijf medewerkers, dat zich vooral richt op milieuonderzoek voor de overheid. Zelf ontwikkelt Hut zich in de loop der jaren van projectmedewerker, via de functie van projectleider, tot Operationeel Manager en Manager adviesgroep Milieu & Ruimte.
Succesvolle fusie
Vanaf 2005 ziet Hut de markt langzaam veranderen. “Opdrachtgevers beginnen rond die tijd steeds vaker te vragen om partijen die alle verschillende disciplines onder één dak verenigen. Ons eigen portfolio bestaat op dat moment voor 90 procent uit overheidsopdrachtgevers. Daarom kiezen we er in 2008 voor om samen te gaan met Ingenieursbureau Poly Construction (IPC) uit Bergen op Zoom, een bureau dat vooral werkt voor de industrie en de aannemerij – een specifieke expertise die MH Nederland op dat moment mist. De fusie leidt tot een flinke verbreding van het klantenbestand en van onze expertise: vanaf dat moment zijn we niet meer alleen actief op milieugebied, maar ook op het vlak van civiele techniek en werktuigbouwkunde.”
Uiteraard duurt het even voordat twee verschillende bedrijven en bedrijfsculturen een echte eenheid vormen, schetst Hut. “Daarom kiezen we in 2011 voor één vestigingsplaats: Bergen op Zoom. Uiteindelijk heeft de fusie ertoe geleid dat we onze klanten een veel breder dienstenpakket kunnen aanbieden en dat we de lastige crisistijd relatief goed hebben doorstaan.”
Oplossingen die wérken
Anno 2016 is MH Poly een florerend ingenieursbureau, met opdrachtgevers in binnen- en buitenland. Prestigieuze recente projecten waren onder meer het ontwerp van een ponton voor de stormvloedkering in Venetië, en het onderzoeken, keuren en milieukundig begeleiden van het Ruimte voor de Rivier-project ‘Kribverlaging Waal’. Wat maakt MH Poly eigenlijk zo succesvol tot ver buiten de landsgrenzen? Volgens Hut komt dat – naast de breedte van de dienstverlening – vooral doordat het bureau zich flexibel opstelt en altijd gaat voor de oplossing die het beste is voor de klant. “Dat klinkt logisch, maar dat is het zeker niet altijd. Je ziet helaas nog genoeg bureaus die kiezen voor de oplossing die hen het meeste geld oplevert. Wij willen liever een oplossing die wérkt, want uiteindelijk levert dat het meeste op. En verder zorgen we er uiteraard voor dat we altijd de planning halen, óók als er veel druk op een project staat.”
Commerciële bril
Uitdagingen voor de toekomst? Die zijn er volgens Hut nog genoeg. “Kijk, vakinhoudelijk gezien hebben we alles goed op orde. Onze medewerkers zijn stuk voor stuk erg goed in hun vak. Tegelijkertijd zie je dat opdrachtgevers tegenwoordig steeds minder tot in detail voorschrijven wat ze willen; als opdrachtnemer heb je veel meer vrijheid gekregen om te komen tot een werkbare oplossing. Dat vraagt veel creativiteit van onze kant, maar het betekent bijvoorbeeld óók dat je je kritisch moet opstellen en bij je klant flink moet doorvragen om de ‘echte’ vraag of probleemstelling helder te krijgen. Als ingenieur moet je dus niet alleen een kei zijn in je vak, je moet ook een meer commerciële bril kunnen opzetten. Bij de werving van nieuwe medewerkers letten we er goed op dat ze ook die kant van het vak goed onder de knie hebben.”
Werken aan het merk
Een ander doel voor de nabije toekomst is om het ‘merk’ MH Poly nog beter te verkopen, vertelt Hut. “Vaak zijn wij onderaannemer, en dat leidt er nog wel eens toe dat we uiteindelijk een beetje ondersneeuwen in de publiciteit rond een mooi project. We willen de komende tijd dus meer zélf naar buiten gaan treden en laten zien wat we kunnen. Dit voorjaar staan we, voor het eerst in ons bestaan, op een beurs: de World Water Works in Antwerpen. Zodat potentiële opdrachtgevers direct kennis met ons kunnen maken en we onze kwaliteiten kunnen laten zien. Een duidelijk verhaal helpt daarbij. Water blijkt een rode draad binnen onze portefeuille; bij vrijwel al onze projecten – of het nu gaat om baggerwerk, werk aan een haven, de industrie in de nabijheid, een brug of een sluis – vormt water de verbindende rol. Vanuit die gemene deler willen we onze klantenkring de komende jaren verder uitbouwen.”
Auteur: Joost Peters
Meer informatie over MH POLY CONSULTANTS & ENGINEERS B.V.:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel