home » nieuws » Industrie »

Ministerie van EZK en maakindustrie lanceren grondstoffenscanner

Grondstoffen zoals kobalt zijn essentieel bij de productie van elektrische auto’s, telefoons en windmolens, maar hebben een beperkte beschikbaarheid. Denk hierbij aan mogelijke uitputting, maatschappelijke risico’s zoals slechte arbeidsomstandigheden en beïnvloedbare prijzen.

Ministerie van EZK en maakindustrie lanceren grondstoffenscanner

Het ministerie van EZK en de maakindustrie lanceren daarom de grondstoffenscanner. “Met deze tool krijgt een ondernemer direct inzicht in de leveringszekerheidsrisico’s van kritische grondstoffen en wat hij kan doen om deze risico’s te verminderen”, aldus David Pappie, directeur Topsectoren & Industriebeleid.  

Grondstoffenscanner

Via de website www.grondstoffenscanner.nl kunnen ondernemers eenvoudig de kritische grondstoffen in hun producten opzoeken. Dit levert een factsheet op met specifieke karakteristieken van de grondstof. De ondernemer krijgt inzicht in de omvang van de wereldproductie, prijsfluctuaties, maar ook in risico’s, zoals exportrestricties, lage stabiliteit van bronlanden, milieu-impact en impact op biodiversiteit. Een uniek element van de scanner is het handelingsperspectief dat wordt geboden. Hiermee kan de ondernemer tijdig in actie komen en op zoek gaan naar duurzame alternatieven.

Samenwerking

De grondstoffenscanner is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van EZK, Koninklijke Metaalunie en FME en is speciaal ontworpen voor MKB- en grootbedrijven in de maakindustrie. TNO heeft onderzocht welke  grondstoffen in Nederland en Europa nodig zijn en waar deze vandaan komen. Peter Bongaerts, directeur beleid bij FME, zegt hierover: “De leveringszekerheid van kritische grondstoffen is cruciaal voor de Nederlandse maakindustrie. Zeldzame aardmetalen komen in veel producten voor, zoals in windmolens en ledverlichting.”

Internationale interesse

Internationaal is er ook al interesse in de grondstoffenscanner. “Dit is uniek in Europa. Duitsland en de Europese Commissie hebben interesse om aan te haken. Deze grondstoffenscanner helpt om ons steeds meer te richten op een circulaire economie”, zegt David Pappie.

Jos Kleiboer, directeur beleid bij Metaalunie, vult aan: “De grondstoffenscanner is belangrijk omdat hiermee bedrijven op een praktische manier in staat zijn te zien welke zeldzame aardmetalen in hun product zitten.”

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!