MSD Oss is klaar voor de toekomst

  • Farma & Zorg

In de afgelopen tijd is het voormalig farmaceutische bedrijf Organon omgebouwd tot een grote en veelbelovende vestiging binnen het internationale netwerk van MSD. Samen met de MSD-vestigingen in Haarlem en Boxmeer is Nederland de grootste ‘locatie’ van MSD buiten de VS.

MSD Oss is klaar voor de toekomst

MSD in Oss heeft sinds 1 september een nieuwe bestuursvoorzitter: Mirjam Mol-Arts. Zij combineert de voorzittersrol met haar verantwoordelijkheden binnen het MSD Development Center Oss.

“De nieuwe organisatie staat er nu, al zal verandering altijd blijven”, legt Mirjam Mol-Arts uit. Het is nu aan de nieuwe bestuursvoorzitter om de zaken te coördineren, de onderlinge afstemming te bewaken en MSD Oss naar buiten toe verder te profileren.

De veranderingen in Oss hadden ook een compleet andere manier van werken tot gevolg in de productieafdelingen, de invoering van het Merck Production System "Lean". Mirjam: “We zien daar nu al indrukwekkende resultaten van. Onze kosten zijn met ruim 30 procent gedaald terwijl ons productievolume met 30 procent is gestegen. Ook de doorlooptijden en kwaliteitsbeheersing zijn met sprongen vooruit gegaan. En we groeien weer. Natuurlijk kunnen er nog dingen beter, dat kan niet anders. Maar er gaat ook heel veel goed.”

Welke rol kun jij daar als nieuwe bestuursvoorzitter bij spelen?

Mirjam: “MSD Oss moet méér voelen dan een verzameling van verschillende goed draaiende afdelingen. Mijn taak is het stimuleren van de verbondenheid binnen MSD Oss. Neem de smelttablet waar we in het MSD Development Center Oss (DCO) aan werken: een prachtige innovatie die je breder kunt inzetten binnen MSD. Daar heb je productielijnen voor nodig. Liefst in Oss natuurlijk – en daar moeten we dan nú al met ontwikkeling en productie samen op anticiperen.”

Je blijft dus tegelijkertijd leiding geven aan het ontwikkelingscentrum. Is dat te combineren?

Mirjam: “Ja, mede dankzij de veranderende aard van de functie van bestuursvoorzitter. Alle integratie-reorganisaties zijn immers voltooid. Een jaar na de oprichting vraagt ook het Development Center Oss geen full-time coördinatie meer; ik heb geen afdelingen die rechtstreeks aan mij rapporteren en mijn leadership team staat als een huis. Dat maakt het mogelijk om deze taken te combineren.”

Wat maakt Oss zo geschikt om geneesmiddelen voor opkomende landen te ontwikkelen?

Mirjam: “Wij zijn van oudsher heel goed in combinatieproducten, toedieningsvormen en life-cycle management die je nodig hebt in opkomende landen, zoals India, China, Rusland en Brazilië. En we hebben innovatieve technologie die heel geschikt kan zijn voor die markten, zoals NUVARING, IMPLANON en de smelttablet. Die kennis en technologie kunnen we nu ook voor andere MSD-geneesmiddelen inzetten.”

MSD heeft ook miljoenen geïnvesteerd in het Life Sciences Park in Oss. Wat gaat het ons opleveren?

Mirjam: “Het is geen investering waarvan we zelf directe opbrengst verwachten. Het is allereerst iets wat MSD ‘terugdoet’ voor de regio en de Nederlandse life sciences. Neemt niet weg dat we er eventueel in de toekomst baat bij kunnen hebben. Research van grote bedrijven gebeurt steeds vaker in samenwerking met kennisinstellingen of start-ups. Hier kan een creatieve en stimulerende sfeer ontstaan, en dan is het fijn dat je vlakbij zit.”

“We zijn buren, dat is echt de goede term. We hebben geen financieel belang, geen bestuurlijke betrokkenheid. We delen faciliteiten. En van een aantal bedrijven zijn we inmiddels klant, maar het is niet de bedoeling dat ze afhankelijk zijn van MSD. Natuurlijk hopen we dat het Life Sciences Park zich fantastisch zal ontwikkelen, dat het goed gaat met de buren.”

Mirjam Mol-Arts

Mirjam Mol-Arts (52) heeft een gedegen wetenschappelijke achtergrond en ruim twintig jaar ervaring in de farmaceutische industrie. Ze is cum laude afgestudeerd in Geneeskunde aan de Universiteit Utrecht en werkte in diverse ziekenhuizen in Nederland. In 1997 trad Mirjam bij Organon in dienst als Clinical Development Director. Onder MSD was ze hoofd van de Women’s Health en Endocrine Franchise voor Merck Research Laboratories. In juni 2011 kreeg zij de leiding over het nieuwe MSD Development Center in Oss, een R&D-afdeling die zich met name richt op geneesmiddelenontwikkeling voor opkomende landen.

In totaal werken momenteel ruim 3.000 mensen bij MSD in Oss. In heel Nederland heeft MSD ongeveer 5.500 medewerkers op meerdere locaties; in Haarlem (marketing, sales en medische ondersteuning voor de Nederlandse markt en productie), in Boxmeer (Animal Health R&D en productie) en in Oss (R&D en productie). 

Meer informatie over MSD OSS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!