Oud-familiebedrijf Rosier floreert onder vleugels van Borealis
- 28 apr., 2016
- Industrie
Groei. Dat is het effect van toepassing van de minerale meststoffen die kunstmeststoffenfabrikant Rosier produceert. Bij het 135 jaar oude voormalig familiebedrijf zelf, met een productievestiging in Nederland (Sas van Gent) en België (Moustier), begon de groei echter te haperen.
Totdat Borealis in 2014 met de aankoop van 77% van de aandelen een meerderheidsbelang verwierf in de onderneming. Vanuit Borealis werd Willy Raymaekers naar voren geschoven om het bedrijf nieuw perspectief te geven. Het is zijn persoonlijke ambitie geworden om dit tot een succes te maken.
Perspectief
Of Willy Raymaekers voor deze rol de aangewezen man is? Hij lacht. “Vermoedelijk wel he. Als je opereert op de grens van de Romaanse cultuur en de Germaanse cultuur, dan moet je een Vlaming het werk laten doen.” De Vlaming Raymaekers leidt vanaf 2014 de transitie van Rosier. In dat proces zijn inmiddels al aardig wat stappen gezet. “Voor Borealis maakt de aankoop van Rosier deel uit van de groeistrategie binnen de kunstmeststoffen. De twee bedrijven vullen elkaar op verschillende vlakken uitstekend aan, wat het tot een sterk geheel gemaakt. Een van de belangrijkste veranderingen sinds 2014 is dat de ruim 200 medewerkers van Rosier weer toekomst zien.”
Pulsechecks steeds positiever
Raymaekers geeft aan dat de spirit in het bedrijf positief is. “Dat blijkt ook uit de pulsechecks die we doen. Daarin meten we de tevredenheid van medewerkers. We willen weten hoe zij hun werk ervaren. Uit deze pulsechecks krijgen we waardevolle informatie die ons helpt het transitieproces beter aan te sturen. Uit de derde meting, vrij recent, kwam naar voren dat mensen er positief in staan, ondanks dat veranderingen over het algemeen niet als prettig worden ervaren.”
Investeringen
“Medewerkers zien dat er weer serieus in hun fabriek wordt geïnvesteerd.” Vanaf 2014 loopt er een investeringsprogramma in de productiefaciliteiten bij beide vestigingen van Rosier. Jaarlijks wordt rond de tien miljoen besteed aan het verbeteren van de technische productiemogelijkheden. Veilig werken heeft daarbij prioriteit nummer één. “Onze ambitie is om in 2017 aan de veiligheidsstandaard van Borealis te voldoen. Die is enorm hoog.” Naast de investering in de productiecapaciteiten, vinden investeringen plaats in de professionalisering van werkprocessen.
Complementair
De professionaliseringslag die Rosier onder de vleugels van Borealis maakt, blijft in de kunstmeststofmarkt niet onopgemerkt. “Commercieel vullen Borealis en Rosier elkaar goed aan. Het zijn complementaire bedrijven. Terwijl Rosier met onder andere tabaksgewassen en kunstmest voor serreculturen vooral actief is in de landen rondom de Middellandse Zee, Afrika en Centraal-Amerika, bedient Borealis met een veel breder en klassiek productengamma Centraal-, Oost-, en West-Europa. De geografische dekking is vergroot. We hebben de mogelijkheden in huis om de klantvragen te vertalen naar bestaande én nieuwe producten.”
Groei productiecapaciteit
De route die Willy Raymaekers vanaf 2014 met Rosier is ingeslagen, werpt zijn vruchten af. Daarom durft de CEO van Rosier hardop uit te spreken dat alle pijlen naar de goede richting wijzen om de winstgevendheid verder te verbeteren. De productiecapaciteit groeit in elk geval al jaarlijks bij Rosier. Was dat in 2014 nog 720.000 ton per jaar, nu wordt toegewerkt naar 900.000 ton meststoffen in 2017. Het oud-familiebedrijf floreert onder de vleugels van Borealis.
Auteur: Hennie van de Kar
Meer informatie over ROSIER:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel