Participatiewet: van verplichtingen naar kansen
- 1 apr., 2015
- Arbeidsmarkt
Door de participatiewet is er sinds 1 januari veel veranderd voor werkgevers en er staan nog grotere veranderingen te wachten. Het meeste impact heeft de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkingen.
In het sociaal akkoord van 11 april 2013 hebben het kabinet en werkgevers afgesproken dat ze extra banen gaan creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. In totaal gaat het om 125.000 extra banen die in 2026 gerealiseerd moeten zijn, waarvan 100.000 in de marktsector. In 2015 hebben bedrijven hierin nog een vrije keuze, maar als de doelen niet gehaald worden, treedt per 2016 de zogenaamde Quotumwet in werking. Is deze situatie een probleem voor bedrijven? “Nee, het biedt juist kansen voor ze”, stelt men bij WERK 27 en daar vertellen ze maar al te graag over.
WERK 27 is één van de bureaus in Bergen op Zoom die coaching, begeleiding en re-integratiediensten aanbiedt. Het bureau is tevens partner van Samen in de Regio dat zich inzet voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dankzij een match bij een bijeenkomst van Samen in de Regio geeft WERK 27 nu bijvoorbeeld gratis advies aan bedrijven die meer over de participatiewetgeving willen weten.
Voorbereiden
“Formeel is de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperking nog niet door de Eerste Kamer heen,” benadrukt directeur Paul van Loon: “Maar het is voor 99% zeker dat deze geaccordeerd wordt. Zodra de wet ingaat, is dat met terugwerkende kracht.” Het is volgens hem zaak om als bedrijf nu al voorbereid te zijn op wat komen gaat en in te spelen op wat eigenlijk al de situatie is sinds begin dit jaar.
Boete
“Het is belangrijk dat bedrijven de balans opmaken”, vervolgt hij: “Het is of de boete accepteren, of het personeelsbeleid anders inrichten.” De boete geldt nu nog niet, maar wordt straks opgelegd aan ondernemingen die niet aan het quotum voldoen. Hierbij moet de werkgever, met 25 medewerkers of meer in dienst, er voor zorgen dat een percentage (waarschijnlijk vijf procent) van het personeelsbestand uit het zogenaamde doelgroepenregister afkomstig is. Dit zijn voornamelijk Wajongers of arbeidskrachten uit de Wet Sociale Werkvoorziening. Als de wet er doorkomt, kan dit de werkgever rond de € 5000 per niet ingevulde doelgroep arbeidsplaats per jaar kosten.
Positief
Het klinkt allemaal heel negatief en dreigend, maar de aanpak heeft juist veel positieve kanten in zich. Ivonne Hoen, eveneens actief bij WERK 27, kent talloze succesverhalen en is van mening dat het altijd de moeite waard is: “Je kunt ook vanuit betrokkenheid een Wajongere activeren en plaatsen.” Door aantrekkelijke regelingen zijn de risico’s afgedekt en hoeft het niet ten koste te gaan van de arbeidsproductiviteit. Bovendien is er bij een arbeidsovereenkomst een budget voor coaching en extra ondersteuning mogelijk voor zowel het bedrijf als de medewerker.
Succesverhalen
Zakelijk levert het zodoende niet alleen voordelen op, maar ook voor de personen zelf. “Vaak zijn het ruwe parels”, lacht Ivonne als ze praat over cliënten waarmee ze gewerkt heeft: “Misschien is het een goed idee om een aantal voorbeelden eruit te lichten?”
WERK 27 kent werkgevers waar een van de fabriekslijnen gerund wordt door mensen met een beperking. Deze draait iets langzamer, maar is door de diverse regelingen wel het meest winstgevend. Kortom: een win-win situatie.
Vragen over dit onderwerp? “Werk27 komt graag langs voor een gratis advies”.
Meer informatie over WERK 27 B.V.:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel