'Slagvaardig Nederlands leren haalt expats uit hun isolement'
- 11 feb., 2015
- Zakelijke dienstverlening
Stel: er komt een interessante baan voorbij en je besluit hiervoor naar het buitenland te emigreren. Je contract is getekend, je huisvesting is geregeld en alle papieren zijn in orde.
Je bent klaar voor de nieuwe uitdaging. Maar dan blijkt dat je werkelijk níets verstaat van wat de mensen om je heen zeggen…
Zelfs wanneer je werkt voor een internationaal bedrijf met Engels als voertaal, is het belangrijk dat je de taal van het land leert. “Taal vervult een sleutelrol bij het integreren in een andere cultuur”, vindt ook Frans Suijkerbuijk, directeur van easyNL. “Tijdens de taallessen worden cursisten namelijk ingewijd in tal van wetenswaardigheden, in lokale gewoontes en gebruiken en in de subtiliteiten van de omgangstaal en -vormen. Via de taalcursus leren de cursisten andere mensen kennen. Allemaal dingen die een verblijf in een vreemd land makkelijker, aangenamer en boeiender maken.”
Verstaan en spreken
Speciaal voor hoogopgeleide migranten en buitenlandse kenniswerkers verzorgt easyNL taaltrainingen Nederlands, van niveau A1 tot C1. “Tijdens de taaltrainingen ligt de focus op het verstaan en spreken van de Nederlandse taal”, vertelt Frans. “Begrijpen en begrepen worden, dáár gaat het om.” De Nederlandse historie, cultuur en politiek komen vanzelf aan bod. “Tijdens de beginnerscursus ontwikkelen de cursisten een woordenschat van ongeveer duizend woorden. Dan kunnen ze zichzelf voorstellen, aan voorbijgangers de weg vragen en een brood kopen bij de bakker. Gaan ze één niveau verder, naar niveau A2, dan kunnen ze simpele, alledaagse gesprekjes voeren. En dat helpt enorm in de sociale omgang.
Door het leren van de taal en cultuur raken kenniswerkers meer verbonden met het land, het bedrijf én met elkaar.” Frans adviseert standaard door te gaan tot niveau B1, het niveau waarop de kennismigranten effectief met hun omgeving kunnen communiceren. “Dit type deelnemers is daartoe in anderhalf jaar in staat”, vertelt hij. “Voor minder dan € 2.000 kunnen werkgevers de kennis werkers hierbij ondersteunen.”
Verschillende instapmomenten per jaar
De taaltrainingen van easyNL zijn opgedeeld in korte modules van vier of vijf maanden. Deze modules bestaan uit vijftien of twintig bijeenkomsten van 2 ½ uur, op een doordeweekse avond. Er zijn verschillende instapmomenten per jaar. Tussentijds instromen kan ook. De modules lopen parallel aan de verschillende niveaus van het Europees Referentie Kader (ERK). “We voorzien in effectieve voortgangscontrole en onafhankelijke eindtoetsing”, vertelt Frans. “Wanneer cursisten een les moeten missen, om wat voor reden dan ook, wordt de betreffende les gecompenseerd met een kosteloze les via Skype. Zo hoeft niemand achterop te raken. Wanneer men wil, bereiden wij de cursisten voor op een officieel staatsexamen.”
Het jaar van Kjell
Voor de deelnemers die niveau A1 hebben gehaald, heeft één van de taaltrainers van easyNL onlangs een handig, Nederlandstalig boekje ontwikkeld. “Dit boekje beschrijft de komst van Kjell, een expat uit Noorwegen die naar Eindhoven emigreert”, vertelt Frans. “Alles is nieuw voor hem. Zijn werk, zijn huis, het land… Kjell maakt alle uitdagingen mee, waarmee kenniswerkers worden geconfronteerd en biedt daardoor handige tips en trucs. Doordat het boekje is geschreven aan de hand van de duizend woorden die de cursisten hebben geleerd, kunnen zij de informatie goed tot zich nemen. En dat versterkt weer hun taalontwikkeling.”
Tekst: Lieke van Zuilekom. Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Eindhoven Business.
Meer informatie over EASYNL:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!