Stijgen op duurzaamheidsladder met Van der Kooy Pijnacker B.V.
- 3 jul., 2015
- Industrie
Ondernemer én natuurliefhebber. Dat zijn de twee kanten van Annette van der Kooy, directeur-eigenaar Van der Kooy Pijnacker B.V. in Oosterhout.
Dit familiebedrijf maakt o.a. afvalvet weer bruikbaar en innoveert bestaande bedrijfsprocessen naar verdere verduurzaming. Daarmee is de onderneming een interessante partner voor bedrijven die hoger op de duurzaamheidsladder willen komen, bijvoorbeeld door hun afvalvet te laten omvormen tot biobrandstof.
Vetveredeling voor derden
De nieuwe fabriekslocatie van Van der Kooy Pijnacker is te vinden aan het Wilhelminakanaal in Oosterhout. Annette van der Kooy: “We hebben de capaciteit om direct vanaf onze plant binnenvaarttankers van maximaal 1.500 ton te lossen en het afvalvet te verwerken tot o.a. biobrandstof.”
Terwijl Van der Kooy Pijnacker op de voormalige fabriekslocatie in Pijnacker werkte met een monosysteem, beschikt de onderneming nu over de middelen om tanks van elkaar te scheiden. Annette van der Kooy: “Vetveredeling voor derden is vanwege de gescheiden leidingsystemen nu mogelijk. We hebben nu zes systemen die we afzonderlijk van elkaar kunnen laten draaien en zo dedicated kunnen inzetten voor één klant. Als de vetten of vetzuren nog niet alle specificaties voldoen, kunnen wij ze eerst bewerken en storende elementen verwijderen als plastic of zware metalen.” Maar ook water en ander vuil verwijderen is geen probleem.
We kunnen sinds onze nieuwe plant ook containers met een met vet gevulde flexibag lossen en de flexibag nagenoeg helemaal leeg maken.
Innovatief in recycling van vet en olie
Van der Kooy Pijnacker is het enige bedrijf in Nederland dat bij de verbranding van vetzuren geen as laat vrijkomen. Annette van der Kooij: “Dat scheelt enorm in de emissie. Hoe we dat precies doen? Het is de uitkomst van een jarenlang proces van trial and error. We hebben de methodiek steeds verder verfijnd.” Lachend vervolgt zij: “Het geheim van de smid geef ik natuurlijk niet prijs.”
Achterover leunen is er voor deze ondernemer niet bij. Innovatie is volgens Annette van der Kooy de grootste kracht in het proces van recycling van vetten en oliën. Ze maakt er wel een kanttekening bij. Want hoewel duurzaamheidssubsidies anders doen vermoeden, werkt de Nederlandse wetgeving vaak eerder remmend dan stimulerend.
Beter duurzaamheidsimago
Annette van der Kooy: “Bedrijven die willen investeren in hun duurzaamheidsimago kunnen intekenen op subsidies. Groot nadeel is dat die vaak snel zijn volgeboekt. Alle aandacht gaat daardoor uit naar de groene energie van windmolens en zonnepanelen, terwijl de schone stoom van onze stoomketels perfect bruikbaar is voor het verwarmen van bijvoorbeeld kassen. Het wordt nog slechts op beperkte schaal in Nederland toegepast, voornamelijk bij enkele groene tuinders en bij bedrijven van Zweedse oorsprong.
De rest van de bio-olie gaat voor export naar het buitenland, zoals naar Scandinavië. We hebben de mogelijkheden in huis om Nederland hoger op de duurzaamheidsladder te laten scoren. Vandaar dat we doorgaan met innovatie. In juli en augustus voeren we testen uit op een nieuwe pilot plant, een nog betere toepassing om vetzuren om te vormen naar biobrandstof. Innoveren zit in onze bedrijfsgenen.”
Auteur: Hennie van de Kar
Meer informatie over KOOY PIJNACKER B.V., VAN DER:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel