'Tijdens de eerste gesprekken voelde ik meteen: hier wil ik werken'
- 24 sep., 2020
- Logistiek & Vervoer
Toen Ruben Wijnands in 2019 afstudeerde aan de masteropleiding Supply Chain Management (Tilburg University) bevond hij zich in een luxepositie. Aanbiedingen genoeg: aan talenten in zijn vakgebied is namelijk een grote behoefte in de markt.
Ruben koos voor Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services - de logistieke partner van onder andere bol.com, de Bijenkorf, Zalando en Vodafone. “Tijdens de eerste gesprekken voelde ik meteen: hier wil ik werken. De cultuur en het werk zelf spraken me direct aan.”
Een baan in de logistiek? Toen Ruben werkte aan zijn masterthesis lag dat nog helemaal niet voor de hand. Hij deed onderzoek bij Tesla en hij dacht erover om na zijn afstuderen als consultant in de Randstad te gaan werken. Toch ging hij in op een uitnodiging van een recruiter van Ingram Micro. “Tijdens de tweede sollicitatieronde moest ik een businesscase oplossen en presenteren aan mijn toekomstige teamgenoten”, vertelt hij. Omdat de case écht had plaatsgevonden bij Ingram Micro, proefde Ruben meteen van het werk daar. “Ik vond het direct super interessant. Het internationale karakter van het werk en ook de achtergrond van e-commerce boeide me. Het is een snelgroeiende markt, waarin ontwikkelingen elkaar heel snel opvolgen. Dat zorgt voor mooie uitdagingen.”
Volop ontwikkelen
Sinds zijn start bij Ingram Micro zit Ruben in het zogenaamde ‘SPI-team’. Dat staat voor Sales, Projects en Innovation. Alle teamleden zijn young professionals, die in twee tot drie jaar tijd verschillende projecten uitvoeren. Daarna stromen ze door naar elders in de organisatie. Jacqueline Vreijdenberger, corporate recruiter van het bedrijf: “We bieden geen vaste traineeships. Bij alles staat het talent zelf centraal. Om op dat vlak de juiste match te maken is bij het eerste gesprek altijd een recruiter aanwezig. In zo’n gesprek proberen we te achterhalen waar hij of zij blij van wordt, en welke rol daarbij past.” Voor Ruben is dat de functie van projectmanager. Een baan waarbij hij projecten in binnen- én buitenland aanstuurt. “Al snel kwam ik erachter dat ik het werken met data erg interessant vind. Dit is iets waar ik tijdens mijn opleiding minder de focus op had, maar waarin ik me hier volop kan ontwikkelen”, meldt hij. Op dit moment is hij de projectmanager van een business intelligence project, dat als doel heeft om nog meer te doen met data. Zo ontwikkelt hij dashboards voor een warehouse in Polen. “Door dit project draag ik bij aan procesoptimalisatie in het bedrijf. Dat maakt het extra bijzonder om te doen.”
Naamsbekendheid
Voor Ingram Micro is het werven van nieuwe talenten belangrijk, legt Jacqueline uit. De markt van e-commerce is de afgelopen jaren sterk gegroeid en die stijgende lijn zet zich alleen maar door. Daardoor zijn er altijd vacatures bij het bedrijf, meestal meer dan dertig. “We werkten de afgelopen jaren flink aan onze naamsbekendheid bij studenten van hogescholen en universiteiten. Bijvoorbeeld door aanwezig te zijn op events en op de dag van de logistiek, maar ook door een pubquiz te organiseren, samen met de Tilburgse studievereniging Asset.” Als je eenmaal bij het bedrijf binnen bent, krijg je de kans om mee te groeien, legt ze uit. Binnen je eigen mogelijkheden en wensen natuurlijk. Uit wat voor hout is de ideale werknemer gesneden? Jacqueline: “Je moet wilskrachtig zijn. Gemotiveerd om er met je collega’s het beste uit te halen. Er zijn hier genoeg mogelijkheden, als je maar het initiatief neemt.”
Technologische innovatie
In het begin was het best spannend, herinnert Ruben zich. Hij werd meteen in het diepe gegooid. Dat maakte het ook wel weer heel leerzaam. Razendsnel leerde hij het bedrijf kennen. Naar zijn ideeën werd vanaf zijn start serieus geluisterd. En bij vragen kan hij altijd bij collega’s terecht. Vol trots vertelt hij over een pilot met een robotarm in het fulfillment center van bol.com, waar hij nauw bij betrokken is. “Op deze manier automatiseren we een repeterende handeling voor onze operators. Als dit een succes is, kunnen we een soortgelijke oplossing in andere warehouses implementeren”, vertelt hij. ”Dit is iets waar het steeds meer naartoe gaat. Het bespaart kosten en we kunnen de warehousemedewerkers uitdagender werk bieden. Ontzettend gaaf om aan mee te werken.”
Anders dan hij aan het begin van zijn carrière verwacht had, is Ruben dus in Brabant gebleven. “Regio Tilburg is dé logistieke hotspot van Nederland. Hier zijn genoeg uitdagingen te vinden. Voor mooie kansen hoef je zeker niet naar de Randstad”, besluit hij enthousiast. “Bovendien kun je hier ook nog voor een normale prijs wonen. En in Brabant is het gewoon een stuk gezelliger.”
Ingram Micro en corona
Ruben: “Ook hier is veel thuisgewerkt, natuurlijk. Zelf ben ik de afgelopen maanden wel regelmatig op kantoor geweest, als daar ruimte voor was. Ook de operatie ging - met de nodige aanpassingen - gewoon door. Dat moest ook wel, want doordat fysieke winkels dicht waren nam e-commerce een nog hardere vlucht. En dat merken we nu nog steeds. Mensen kopen steeds vaker online. Ingram Micro groeit daardoor mee. Nieuwe talenten zijn dus meer dan ooit hard nodig in dit bedrijf.”
Nieuwsgierig naar vacatures van Ingram Micro? Check deze pagina voor een actueel overzicht. Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services verzorgt de logistiek voor grote webshops zoals bol.com, de Bijenkorf, iBood, Superwinkel en de Ajax Fanshop.
Meer informatie over INGRAM MICRO COMMERCE & LIFECYCLE SERVICES NEDERLAND:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!