VNO-NCW Brabant/Zeeland voert gesprekken over bereikbaarheid Brainport

VNO-NCW Eindhoven voert momenteel stevige gesprekken voor het MIRT-onderzoek Verstedelijking en Mobiliteit Brainport. Op verzoek van de Eindhovense wethouder mobiliteit Monique List praten wij mee over een gezamenlijke aanpak voor de bereikbaarheid in en rondom de Brainportregio.

VNO-NCW Brabant/Zeeland voert gesprekken over bereikbaarheid Brainport

Met het MIRT-onderzoek –waarvoor 5 miljoen beschikbaar werd gesteld- wil de regio investering krijgen vanuit het Rijk. Als vertegenwoordiger van het bedrijfsleven zetten VNO-NCW Brabant Zeeland en LWV in op een robuuste aanpak van de totale infrastructuur van de Brainportregio.

Ronald Slaats regiovoorzitter VNO-NCW Eindhoven: “De Brainportregio is een cruciaal knooppunt voor de doorstroming voor al het verkeer uit Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland door Zuid-Nederland. Wij adviseren daarom ook een Zuid-Nederlandse benadering. Het eerder uitgewerkte plan voor een beter OV-netwerk is een cruciaal onderdeel van de plannen. Dat kan echter niet los worden gezien van een aanpak van de totale infrastructuur. Voor ons is het echt en-en.”

Hoogwaardig OV en verbetering wegennet

Dit betekent een grote sprong in hoogwaardig openbaar vervoer. Werkenden moeten dagelijks via hoogwaardig OV makkelijk op hun werk kunnen komen. Wij blijven echter óók nadrukkelijk inzetten op verbetering en goede doorstroming van de infrastructuur. Er moet een robuuste oplossing voor het regionale en lokale wegennet komen. Met name voor de noordoostzijde moet een bewuste keuze gemaakt worden om alle stads- en dorpskernen goed bereikbaar te houden.

Wat is de MIRT?

De Rijksoverheid werkt samen met andere overheden aan het veilig, bereikbaar en leefbaar houden van Nederland. Dit doen zij door te investeren in betere wegen, het spoor en waterwegen. Alle investeringen hiervoor staan in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). In november 2019 werd 5 miljoen euro beschikbaar gesteld om oplossingen te bedenken voor de bereikbaarheidsproblemen in en rondom Eindhoven. Komende november willen de provincie en de regio de financiering voor de aanpak van de bereikbaarheid in en rondom de Brainportregio aanvragen.

Het onderzoek werkt via een stappenplan. Allereerst worden er plannen gemaakt voor de woningbouwopgave. Komende jaren moeten er 62.000 woningen worden gebouwd in het stedelijk gebied Eindhoven. Door deze woningen te bouwen om en nabij treinstations hoopt de regio het gebruik van het OV te stimuleren. Tot slot volgt de opgave op de weg. De Brainport is het belangrijkste knooppunt van autosnelwegen in Nederland. De snelwegen A2 (naar de randstad); A50 (richting Nijmegen); A58 (richting Zeeland, Breda en Tilburg) en de A67 (naar Venlo en Duitsland en België) worden verbonden bij Eindhoven. Daarnaast is het ook nog de nationale Goederencorridor Zuidoost.

Meer informatie over VNO-NCW Brabant Zeeland:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!