“Winst boek je in de voorbereidende bouwfase”
- 25 sep., 2014
- Bouw
BIM. Het lijkt een hippe voornaam, maar is de afkorting van Bouwwerk Informatie Model (Building Information Model). Een bouwmodel dat technisch ingenieursbureau Van Boxsel Engineering steeds vaker inzet bij het ontwerpen van constructies voor gebouwen.
“Veel opdrachtgevers zijn gecharmeerd van deze techniek” zegt Willem van Boxsel, directeur van Van Boxsel Engineering. “Het helpt om enorm te besparen op de bouwkosten, terwijl de faalkosten afnemen.”
Intellectueel ontwerpen met 3D model
Onderdeel van het werken met dit informatiemodel is een 3D model. Willem van Boxsel: “3D tekenen bestaat al heel lang. Aangejaagd door de economische situatie is het 3D tekenen nu ook versneld omarmd in de bouw. 3D ontwerpen is meer dan een mooi plaatje maken. Het gaat om intellectueel tekenen, waarbij je op papier tot in detail het hele project – een brug, een school, een woontoren of wat dan ook – uitwerkt. Tot op schroefniveau.”
3D tekenen vergt een langere voorbereidingstijd. “Die tijd win je terug” zegt Willem van Boxsel. “Door de hoge verfijningsgraad, kun je het aantal fouten tijdens het bouwen namelijk drastisch omlaag brengen en de kosten voor het bouwen verlagen. De winst zit dus in de voorbereiding! Bovendien kun je via dit model beter zien of het in de praktijk werkt wat je hebt bedacht. Daarnaast is het mogelijk om informatie over bijvoorbeeld de kosten van materialen of de tijdsplanning toe te voegen.”
BIM toepassingen
Van Boxsel Engineering zet de techniek in bij het ontwerp van bijvoorbeeld de Prinses Ireneschool in Rotterdam. Ook bij de renovatie van de Heilig Hartkerk aan de Bredase Baronielaan wordt de ontwerptechniek toegepast. Met de eerdere toepassing van het 3D modelleren voor project Fluor in Hoofddorp won Van Boxsel Engineering de TEKLA BIM BeNeLux Award in de categorie betonbouw. De Indiase tak van Van Boxsel in New Delhi zet de methode in bij het realiseren van 300.000 m² ‘low costing housing’. Willem van Boxsel: “Een megaproject. Onze Nederlandse en Indiase ingenieurs realiseren aan de rand van de stad twee nieuwe ministadjes waar vooral jongeren betaalbaar zelfstandig kunnen wonen. Het is fantastisch om door het toepassen van deze techniek bij te kunnen dragen aan goede huisvesting met degelijke constructies.”
Geïntegreerde aanpak
Volgens Willem van Boxsel is het beoogde eindresultaat van werken met BIM minstens net zo goed als bij het meer traditionele 2D tekenen. Het is vooral de weg ernaar toe die anders verloopt. “In het ontwerp- en voorbereidingstraject wordt de informatie van de constructeur, architect, installatieadviseur en aannemer via ‘clash-bijeenkomsten’ bij elkaar gevoegd om gezamenlijk te kijken waar ideeën in het informatiemodel botsen en/of beter op elkaar kunnen worden afgestemd. Doordat ieder zijn informatie aan het model toevoegt – bijvoorbeeld de maatvoering – zie je direct wat in de praktijk de gevolgen van een beslissing zullen zijn. Daarmee voorkom je clashes in de uitvoering en heb je een betere kostenbeheersing. Door geïntegreerd aan een project te werken, tackel je in een vroeg stadium problemen.”
Van Boxsel Engineering
Van Boxsel Engineering (1968) heeft ruim veertig jaar ervaring met engineering en detailengineering. Het technisch ingenieursbureau heeft een vestiging in Oosterhout en New Delhi (India).
Auteur Hennie van de Kar – Vervooren (1970) is tekstschrijver in Breda. Zij schrijft sinds 2001 teksten in opdracht, onder andere voor RegioinBedrijf. |
Meer informatie over BOXSEL ENGINEERING, VAN:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel