home » interviews » Bouw »

Wonen moet betaalbaar blijven

  • Bouw

Een dak boven ons hoofd is een primaire levensbehoefte. Dat moet betaalbaar blijven. Projectmanagementbureau Marsaki uit Goes neemt dat principe bijzonder serieus en richt zich op duurzame woningbouwprojecten. Al in 2007 realiseerden zij als één van de eersten in Nederland, samen met de Zeeuwse milieufederatie en een gemotiveerde opdrachtgever, de eerste CO2-neutrale straat van Nederland, ofwel Nul-op-de-Meter.

Wonen moet betaalbaar blijven

Foto: Ruud de Baar, directeur van Marsaki

Isolatie casco woning

Duurzaam bouwen is de norm geworden. Tegenwoordig worden daken vol gelegd met zonnepanelen. Ruud de Baar, directeur van Marsaki, doet het graag anders: “Wij zorgen dat een woning met een zo goed mogelijk geïsoleerd casco wordt opgeleverd. Het casco gedeelte gaat wel 50 jaar mee, daar heb je weinig tot geen onderhoudslasten aan. Duurzaam dus. We voegen de benodigde installaties daaraan toe, zoals een warmtepomp. Je hebt dan hetzelfde energieresultaat, maar veel duurzamer. Zonnepanelen kunnen dan een extra toevoeging zijn om bijvoorbeeld nul-op-de-meter te bereiken.”

Bestaande bouw verduurzamen

Duurzaam bouwen is natuurlijk noodzakelijk om in de toekomst prettig te kunnen wonen, maar de grootste winst qua verduurzaming is te halen bij de bestaande bouw. Woningcorporaties hebben daarom landelijk de afspraak gemaakt dat al hun woningen in 2020 gemiddeld energielabel B moeten hebben. Dit betekent dat oude, energie slurpende woningen gerenoveerd dienen te worden. Zo renoveerden Marsaki en woningcorporatie RWS Partner in wonen afgelopen jaar 24 identieke woningen aan de hand van vier verschillende duurzaamheidsconcepten.

Scenario onderzoek

“Wij kijken wat de meest slimme manier is. Hoe ver wil de opdrachtgever gaan met de maatregelen en wat is vanuit de exploitatie het meest verantwoord? Wij voeren daarom eerst een scenario onderzoek uit. Als we de woningen aanpassen naar energielabel B dan moet je denken aan vloerisolatie, dakisolatie en dubbelglas. Wil je een bestaande woning nul-op-de-meter maken? Dan pakken we grootser uit. We maken een gevel om de woning heen, de zogenaamde winterjas, plaatsen een warmtepomp installatie en zonnepanelen”, aldus De Baar.

Koploper in de energietransitie

Het Zeeuwse bedrijf, dat in 2017 haar 15 jarig jubileum vierde, past innovatieve duurzame technieken toe om energie te besparen, op te wekken en op te slaan. Zo maken ze gebruik van een uniek ijsbuffersysteem, een warmtepomp die warmte/kou uit een betonnen vat in de tuin haalt; in de zomer zorgt het systeem voor koeling en in de winter voor warmte. Het ijsbuffersysteem is duurzaam naar de toekomst doordat je geen warmte uit de bodem haalt en dus de bodemtemperatuur niet beïnvloedt. Op het Hollandiaplein in Goes-West wordt in samenwerking met RWS partner in wonen en de gemeente Goes het eerste appartementencomplex gerealiseerd dat gebruik maakt van warmte uit het riool (riothermie). Een duurzaam verwarmingsconcept dat het milieu minimaal belast. Door warmte direct uit het riool te benutten is sprake van een hernieuwbare en oneindige energiebron. Deze techniek is uniek in haar soort.

Circulaire economie

Marsaki wil deze koplopersrol voortzetten naar de circulaire bouw zodat in de ontwerpfase al rekening wordt gehouden met het hergebruik van materialen en grondstoffen uit een bestaande woning. Marsaki houdt zich sinds 2002 al bezig met vraagstukken rondom duurzaam bouwen, grondexploitaties, aanbestedingen, haalbaarheidsonderzoeken, exploitatiekostenbeheer, VvE- en vastgoedbeheer en herstructurering in de woningbouw, onderwijshuisvesting en zorg- en maatschappelijk vastgoed.

Auteur: Olga Heeren

Eerder verschenen interviews

Marsaki ziet woningbouw aantrekken

Ruud de Baar, directeur van Marsaki, merkt woningcorporaties er weer vertrouwen in hebben. Bouwplannen komen weer van de grond. Zijn bureau ontzorgt daarbij. Lees meer.

Meer informatie over MARSAKI B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!