“Zichtbaar het verschil maken met Implanon”
- 12 nov., 2013
- Farma & Zorg
Het gebeurt in het Brabantse Oss, achter de blauwe wand. Wij spraken met Cees Mens, verantwoordelijk voor de farmaceutische productie bij MSD in Oss.
Een bedrijfsinvestering van 54 miljoen euro in de ontwikkeling van een anticonceptiemiddel. Dat is nogal wat. MSD in Oss doet het. Zonder subsidie. Een volledig eigen investering in innovatie, bedoeld om de productiecapaciteit te verdubbelen en om Implanon tegen een lagere kostprijs te kunnen maken.
Cees Mens, verantwoordelijk voor de farmaceutische productie bij MSD in Oss, heeft geen moeite om dit bedrag te verantwoorden. “Met Implanon, het anticonceptiemiddel waarin we investeren, kunnen we zichtbaar het verschil maken in de wereld.”
Drie jaar bescherming
“Wat we bij de start van de ontwikkeling twintig jaar geleden nog niet wisten, is dat juist in Derde Wereldlanden en opkomende economieën veel behoefte is aan een product als Implanon. Dit anticonceptiestaafje is zo groot als een lucifer en wordt vlak onder de huid van de bovenarm ingebracht. Het middel beschermt vervolgens drie jaar – drie jaar! – tegen ongewenste zwangerschappen.”
“Juist in Derde Wereldlanden en opkomende economieën, zorgen ongewenste zwangerschappen voor een hoog sterftecijfer, bij vaak nog hele jonge meisjes. Het gebruik van een product als de pil ligt in deze landen minder voor de hand, alleen al omdat het slokje water dat je nodig hebt om de pil in te nemen, niet vanzelfsprekend is. Met Implanon kunnen we het verschil maken en het sterftecijfer van jonge meisjes die dood gaan (!!) aan een ongewenste zwangerschap terugdringen.
Dat motiveert ons bij MSD in Oss om keihard te werken aan dit product. Ons doel is dat we in het jaar 2015 tachtig procent van de wereldbevolking bereiken met onze (genees)middelen. Dat betekent ook dat we de kostprijs van Implanon de komende jaren verder willen verlagen. We zaten bij de start op zeventien dollar en willen uiteindelijk Implanon kunnen maken voor vijf dollar. Vijf dollar, en dan drie jaar beschermd zijn tegen ongewenste zwangerschappen, dat is ongekend.”
Investering en efficiënter werken
“Om dat te bereiken, is het nodig om de productiecapaciteit van Implanon te verdubbelen. Noodzakelijk, want de huidige machines draaien al 24 uur per dag, zes dagen per week. Voor substantiële uitbreiding is nieuwe apparatuur nodig. Daarom is die 54 miljoen is te verantwoorden, zelfs binnen ons moederbedrijf Merck, waar de omzet daalt omdat het patent van sommige producten afloopt. Investeren in groei en ontwikkeling is nodig. Geen enkel bedrijf heeft immers toekomst door altijd hetzelfde te blijven doen.
De recente productie-uitbreiding gaat dertig banen extra banen opleveren, terwijl tegelijkertijd processen steeds efficiënter verlopen. Want naast het investeren in capaciteit, zijn we voortdurend bezig met het ‘leaner’ maken van ons proces. Noem het de Toyota-manier, waarbij we alles uit ons productieproces halen dat niet direct van toegevoegde waarde is. Daarmee kunnen we de kosten verder omlaag brengen. We leggen de lat voor onszelf hoog, maar door het doel dat we in gedachten hebben – het verschil maken in de wereld - geeft dat energie en leidt dat tot creativiteit.”
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
“Daarnaast spelen goede contacten met wereldwijde organisaties als de Bill Gates Foundation en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een belangrijke rol om geneesmiddelen in met name Afrika, Latijns-Amerika en Azië beter beschikbaar te maken. Overigens bestaan deze nauwe contacten al jarenlang, ook met MSD-collega´s in Haarlem. MSD in Haarlem is namelijk de maker van Mectizan, een middel tegen rivierblindheid. MSD stelt jaarlijks 600 miljoen tabletten Mectizan beschikbaar om gratis uit te delen in gebieden waar de mug heerst die met één prik rivierblindheid veroorzaakt. Ook vanwege de middelen die we tegen het Hiv-virus hebben ontwikkeld, is een relatie met de Bill Gates Foundation en de WHO ontstaan.”
Het verschil
“Vertegenwoordigers van de WHO zijn onlangs nog in Oss geweest voor audits en waren enthousiast over wat hier achter de ‘blauwe wand’ gebeurt. De blauwe wand is voor iedereen uit Oss een bekend fenomeen. Sinds de productieverplaatsing en onze investeringen in de nieuwe productiecapaciteit voor Implanon, zitten wij rechtstreeks achter die blauwe muurwand, die vanaf de straat zo duidelijk zichtbaar is. Dat maakt het voor iedereen tastbaar dat wij hier in Oss het verschil kunnen maken.
Als je dat bekijkt door de Brabant BV bril, dan mag je daar best trots op zijn. Dat ben ik dan ook. Zeker op de spin-off die we voor de directe omgeving creëren. Tal van (bouw)bedrijven uit de regio waren en zijn betrokken bij de grootscheepse verbouwing en interne verhuizing. Dat is onze maatschappelijke betrokkenheid, waar we wereldwijd voor staan, in het klein. De farmaceutische industrie lost problemen niet op, maar kan wel het verschil maken, op micro- en macroniveau.”
MSD
Implanon is een van de producten van MSD om ongewenste zwangerschap tegen te gaan, naast de Nuvaring die een maand beschermt en de bekendste, de pil.
Bij MSD werken in Oss, Haarlem en Boxmeer samen ongeveer 4.500 mensen. De twee locaties in Oss tellen ruim 2.000 medewerkers, waarvan ca. 1.000 in de farmaceutische productie. MSD Oss omvat ook Biotech Operations, het ontwikkelingscentrum en ondersteunende functies.
Meer over MSD en de andere medicijnen die MSD ontwikkelt op www.msd.nl.
Auteur Hennie van de Kar – Vervooren (1970) is tekstschrijver in Breda. Zij schrijft sinds 2001 teksten in opdracht, onder andere voor RegioinBedrijf. |
Meer informatie over MSD OSS:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!