1 miljoen uit Regeling Cofinanciering Sectorplannen voor Arbeidsmarktregio Helmond-De Peel

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: Atlant Groep

Ruim 300 met ontslag bedreigde werknemers en werklozen met behulp van begeleiding duurzaam te laten instromen in een kansrijk beroep in de regio. Dat is het doel van het sectorplan in de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel.

1 miljoen uit Regeling Cofinanciering Sectorplannen voor Arbeidsmarktregio Helmond-De Peel

Het sectorplan is een samenwerking dat door werkgeversvereniging BZW, FNV, De Unie, gemeente Helmond, Atlant Groep en het Werkgeversplein Regio Helmond is aangevraagd en toegekend door het ministerie van SZW.

Beweging op de arbeidsmarkt

Het werkbedrijf voor de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel gaat uitvoering geven aan het plan. Het gaat overwegend om werk-naar-werktrajecten en trajecten vanuit de WW naar werk. Er wordt specifiek toegeleid naar die sectoren en beroepen waar mogelijkheden liggen. Sommige sectoren, zoals openbaar bestuur, onderwijs, vervoer en opslag, zorg en welzijn en industrie, krijgen te maken met een relatief grote vervangingsvraag. In de zorg signaleert het werkbedrijf een krimp op de lagere niveaus maar groei op de hogere niveaus. In andere sectoren liggen de kansen juist alleen bij functies met een lager opleidingsniveau. Kansen liggen er vooral in de logistieke dienstverlening, assemblage en techniek. Door de bewegingen in de werkgelegenheid nauwlettend te volgen en er gericht op in te spelen wordt scheefgroei op de regionale arbeidsmarkt voorkomen dan wel rechtgetrokken.

Transfercentrum

Een ander onderdeel van het plan betreft het inrichten van een Transfercentrum waarvoor een gespecialiseerd team vanuit de expertise van de samenwerkende partijen wordt vrijgemaakt. Het Transfercentrum is ook situationeel inzetbaar voor andere werkgelegenheidsprojecten.

De Helmondse wethouder Jos van Bree is blij met de toegekende 1 miljoen euro: “Het is een fantastische bijdrage in het oplossen van de regionale arbeidsmarktknelpunten. De werkloosheid in deze regio is weliswaar gedaald, maar nog steeds te hoog. Ik ben heel blij dat we hiermee de gelegenheid krijgen om 300 extra mensen intensief te begeleiden naar een nieuwe baan met een goed toekomstperspectief.  Dit is precies waar we het werkbedrijf voor hebben opgericht: bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit project een succes zal worden en daarmee een bijdrage levert aan het verder omlaag brengen van de werkloosheid in onze regio.”

Sectorplannen

In het Sociaal Akkoord zijn afspraken gemaakt om de Nederlandse arbeidsmarkt bestand te maken voor de uitdagingen van de toekomst. Onderdeel van deze afspraken zijn de sectorplannen. Het kabinet heeft in overleg met sociale partners de Regeling cofinanciering sectorplannen opgesteld en 600 miljoen euro uitgetrokken om de plannen mede te financieren. De sectoren leggen minimaal hetzelfde bedrag in.  Werkgevers- en werknemersorganisaties in een sector of regio kunnen gezamenlijk sectorplannen opstellen met als doel de arbeidsmarkt op korte termijn en op middellange termijn te verbeteren. Deze sociale partners dragen in het sectorplan arbeidsmarktmaatregelen aan waarvoor zij cofinanciering van het rijk hebben gevraagd. Eerder kregen de partners in de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel al een bijdrage van 1,5 miljoen toegezegd door het ministerie van SZW voor de uitvoering van een sectorplan. Dat plan richtte zich op maatregelen om de in- en doorstroom en scholing van personeel te bevorderen.

Meer informatie over SENZER:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!