Aanpak resistentie antibiotica in grensregio Duitsland en Nederland
- 9 dec., 2016
- Farma & Zorg
- Bron: Health Valley
Organisaties uit het bedrijfsleven, de gezondheidszorg, de landbouw- en veterinaire sector in Nederland en Duitsland slaan de handen ineen voor de bestrijding van infecties veroorzaakt door bijzonder resistente micro-organismen.
Doel is om antibioticaresistentie bij mens en dier te voorkomen en de risico’s voor patiënten en de volksgezondheid te verlagen. Onlangs werd het startsein gegeven voor twee nieuwe projecten onder leiding van professor Alex Friedrich, hoogleraar medische microbiologie in het UMCG. De projecten worden gesteund door de Nederlandse minister van Volksgezondheid, de gezondheidsminister van de deelstaat Niedersachsen, de ministeries van Economische Zaken en de grensprovincies.
Als antibiotica te vaak worden gebruikt en onzorgvuldig worden ingenomen, kunnen steeds meer bacteriesoorten de werking van antibiotica weerstaan. In het ergste geval zijn bacteriële infecties in de toekomst niet meer te behandelen. Een infectie die nu gemakkelijk te bestrijden is, kan dan een ernstige ziekte worden. Om dat te voorkomen gaan twee nieuwe, sectoroverstijgende projecten in de Duits-Nederlandse grensregio van start.
Health-i-care
In het project health-i-care gaan dertig Duits-Nederlandse consortia, bestaande uit midden- en kleinbedrijven en kennis- en zorginstellingen, innovatieve hulpmiddelen ontwikkelen voor de preventie van infecties en antibioticaresistentie. Het gaat om hulpmiddelen op het terrein van diagnostiek, therapie, reiniging en desinfectie, medische techniek en ICT, variërend van onzichtbare handschoenen, tot game-based leertools en een digitale assistent die zorgprofessionals herinnert aan hygiënevoorschriften. Een belangrijke projectpartner is de Duits-Nederlandse Handelskamer.
EurHealth-1Health
Het project EurHealth-1Health richt zich op het voorkomen van infecties die niet meer met antibiotica te behandelen zijn, door de gehele ontstaansketen van antibioticaresistentie aan te pakken. De gezondheid van mens en dier hangt rechtstreeks samen en contacten tussen mensen en dieren zijn vaak intensief, bijvoorbeeld in de landbouw, maar ook met huis- en hobbydieren. Daarom is gezamenlijke voorlichting en opleiding in de gezondheidszorg, de veterinaire sector en de landbouw van groot belang. In dit project zullen vakmensen uit de humane en diergeneeskunde hun deskundigheid bundelen, sectoroverstijgende opleidingen stimuleren en gezamenlijk werken aan behoud en verbetering van de volksgezondheid.
Beide projecten hebben een looptijd van vier jaar en worden uitgevoerd in het kader van het EU/INTERREG-programma Deutschland-Nederland en meegefinancierd door onder andere de Europese Unie, de ministeries voor volksgezondheid en van economie van Nederland, Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen en de grensprovincies. Voor het project EurHealth-1Health is een budget van 4,8 miljoen euro beschikbaar; het budget voor het project health-i-care bedraagt 7,2 miljoen euro.