Accountants- en adviesorganisaties Grant Thornton en ESJ spreken voornemen fusie uit

  • Zakelijke dienstverlening
  • Bron: Grant Thornton

Nieuwe, grote consolidatieslag in accountancybranche

Accountants- en adviesorganisaties Grant Thornton en ESJ spreken voornemen fusie uit

Accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton en ESJ Accountants & Belastingadviseurs hebben het voornemen uitgesproken om samen verder te gaan als één organisatie. De aandeelhouders van de twee organisaties, die in West- en Zuidwest-Nederland zijn gevestigd, hebben ingestemd met de fusieovereenkomst. De wens is om de fusie in economische zin per 1 januari 2012 te effectueren. Dankzij de fusie ontstaat een aanzienlijk grotere speler in het middensegment van de accountancy- en adviesbranche met 14 vestigingen, 70 partners, circa 700 medewerkers en een gezamenlijke jaaromzet van ongeveer 72 miljoen euro. De overkoepelende naam van de organisatie wordt op termijn Grant Thornton.

De fusie geeft invulling aan de behoefte van Grant Thornton om – conform haar internationale ambities – een substantieel marktaandeel in Nederland in te nemen. Het samengaan met ESJ is een eerste stap in dit proces. Ook sluit het voornemen aan bij de trend in de accountancybranche waarbij steeds meer organisaties voor schaalvergroting kiezen om de huidige ontwikkelingen beter het hoofd te kunnen bieden. Deze ontwikkelingen, zoals verschuivende klantbehoeften (maatwerk), toegenomen concurrentie, constant hoge investeringen in ict, prijsdruk bij compliancewerk en toegenomen wet- en regelgeving, vragen om een andere aanpak vanuit de conventionele accountantskantoren. Grant Thornton en ESJ kiezen er daarom voor om in de voorhoede mee te lopen. Dat betekent een proactieve en strategische aanpak in de vorm van consolidatie gecombineerd met een sterkere adviespoot, efficiëntere bedrijfsvoering, meer branchespecialisatie en een onderscheidend dienstenniveau. De focus ligt voor de fusiepartners op dynamische organisaties die behoefte hebben aan geïntegreerde diensten en ervaren specialisten op zowel nationaal als internationaal gebied.

Match tussen fusiepartijen
Niet alleen hebben de twee fusiepartijen scherp gekeken of er een match was in bedrijfscultuur, aanvulling in elkaars dienstenpakket en internationaal netwerk, maar ook of er een persoonlijke klik was tussen de aandeelhouders. Gerard Mulder, bestuursvoorzitter Grant Thornton: “Het samengaan van de twee partijen betekent een aanzienlijke verbreding van het werkgebied voor Grant Thornton. En dat in een economisch sterke regio. Met de fusie sluiten we tevens goed aan bij de grote groeiambities van ons internationale netwerk Grant Thornton International, dat in ruim 100 landen vertegenwoordigd is. De schaalvergroting biedt ons ook een sterkere uitgangspositie in de ‘war on talent’ op de arbeidsmarkt. Het hoofdthema van onze imagocampagne in 2012 zal niet voor niets ‘groei’ betreffen.”
 
Wilbert Koreman, directievoorzitter ESJ, sluit zich hier bij aan: “De aansluiting bij Grant Thornton biedt onze cliënten toegang tot een krachtig internationaal netwerk. Zo kunnen we onze cliënten internationaal nog beter van dienst zijn. Tegelijkertijd haalt Grant Thornton met de fusie een dijk aan expertise in fiscale advisering binnen voor haar cliënten.”

Interne consequenties
De fusie zal geen gevolgen hebben voor het aantal bestaande arbeidsplaatsen. De naam en huisstijl van Grant Thornton worden stapsgewijs doorgevoerd bij fusiepartner ESJ. Ook de integratie van de diverse interne afdelingen van de twee organisaties zal stapsgewijs plaatsvinden.

Office Cabling Systems OCS: Totaalleverancier in kabelmanagement

Oplossingen voor alle kantoor- en werkplekbekabeling