Acht gemeenten in regio Stedendriehoek willen afvalketens sluiten

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Maak het in de Stedendriehoek

Op 3 februari is tijdens het duurzaamheidsevent Cleantech Tomorrow in Apeldoorn het gezamenlijke streven ondertekend om te komen tot een cleantech regio die circulair is.

Acht gemeenten in regio Stedendriehoek willen afvalketens sluiten

Ondertekenaars zijn onder meer de gemeenten Apeldoorn, Bronckhorst, Brummen, Deventer, Doesburg, Epe, Lochem en Zutphen.

Wethouder Olaf Prinsen van de gemeente Apeldoorn is, namens deze gemeenten, trots op het resultaat. “Dit is weer een stap in de richting van een circulaire samenleving. We maken een start met een circulaire keten voor de papierindustrie. Daarvoor dagen we de komende periode bedrijven uit om mee te doen.”

Hoogste percentage van Nederland

De gemeenten hebben al één van de hoogste scheidingspercentages van Nederland en lopen voorop als het gaat om de vermindering van de hoeveelheid restafval. Gemiddeld wordt er door de gemeenten nog maar 149 kilo per persoon per jaar aangeboden terwijl dit landelijk ca. 240 kilo is.

Er mag geen verlies meer zijn

Maar de regio willen verder. Verder met afvalscheiding en verder met het verminderen van het restafval. “Er mag geen verlies meer zijn van grondstoffen die uitstekend gebruikt kunnen worden. Door afval te gebruiken als grondstof, kunnen we ketens sluiten en het gebruik van primaire grondstoffen beperken,” aldus Michiel Westerhoff van Circulus-Berkel. “Daarvoor is innovatiekracht nodig en worden partners gezocht.” Hun bijdragen kunnen liggen op economisch, milieutechnisch en vooral ook sociaal vlak, en van toepassing zijn op elk onderdeel van de keten, van productie tot aan verwerking.

121.000 ton grondstoffen

De gemeenten beschikken samen over 121.000 ton aan grondstoffen die nu goed kunnen worden ingezameld en verwerkt. Maar we weten dat dit beter kan, bijvoorbeeld door hoogwaardiger hergebruik van grondstoffen. Papier is de eerste afvalstroom waarvan we de keten nader willen onderzoeken, optimaliseren en zo mogelijk sluiten.

Ondernemers en onderwijs

Ondergetekenden dagen ondernemers en onderwijs uit om actief bij te dragen aan hoogwaardiger hergebruik en het sluiten van grondstofketens in onze regio. Daarmee komen we samen tot een circulaire economie, als onderdeel van een cleantech regio.

Meer informatie over Cleantech Regio:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!