Algemene voorwaarden- Vooroordeel of Voordeel?
- 2 feb., 2011
- Financieel & Juridisch
- Bron: H.O.P. Consulting
Iedereen kent ze, de “kleine lettertjes”, maar niemand houdt van ze.
Zo bestaan er een hoop vooroordelen ten opzicht van Algemene Voorwaarden: Niemand leest ze, alle algemene voorwaarden zijn standaard, ze zijn zelfs overbodig. Zoals met wel meer vooroordelen zijn ze voor een deel gebaseerd op een kern van waarheid en voor een (groot) deel gebaseerd op een gebrek aan kennis.
Laten we de genoemde vooroordelen er eens bij pakken en nader bekijken.
1. Niemand leest algemene voorwaarden
Zoals eerder gezegd berust dit vooroordeel voor een deel op waarheid. Veel mensen, of het nu particulieren of ondernemers zijn, lezen de algemene voorwaarden van hun wederpartij niet of nauwelijks voordat ze tot aankoop overgaan. Zijn algemene voorwaarden daardoor per definitie oninteressant? Integendeel, veel ondernemers zouden achteraf willen dat ze de van toepassing zijnde voorwaarden wél hadden gelezen voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst. Gebrek aan kennis van de inhoud van de algemene voorwaarden van de mede-contractspartij is menig ondernemer al duur komen te staan.
2. Alle algemene voorwaarden zijn standaard
Ook dit vooroordeel is deels waar. Een snelle vergelijking van diverse sets algemene voorwaarden op internet, leert dat veel bepalingen wel erg veel op elkaar lijken. Soms komt dit doordat sprake is van uniforme branchevoorwaarden, vaker echter doordat gebruik is gemaakt van het ‘betere’ knip-en-plak-werk. De gedachte is, dat dat wat voor een andere ondernemer goed is, ook voor mijn onderneming goed is. Maar juist daar gaat het mis. Iedere onderneming en iedere ondernemer is immers uniek en kent andere werkwijzen, doelstellingen en uitgangspunten. Door de algemene voorwaarden op maat te modelleren naar het eigen bedrijf, gaan ze vóór je werken in plaats van tegen je. Zo kan veel voordeel ten opzichte van de concurrentie worden behaald.
3. Algemene voorwaarden zijn overbodig
Voorspelbaar als het is, lijkt op het eerste gezicht ook voor dit vooroordeel iets te zeggen. Vrijwel alle onderwerpen in een set algemene voorwaarden zijn immers ook op de een of andere manier in de wet opgenomen. Toch biedt de algemene wettelijke regeling doorgaans te weinig houvast. Sterker nog, recentelijk is becijferd dat het hanteren van geen of slechte algemene voorwaarden het bedrijfsleven jaarlijks zo’n 65 miljoen Euro kost. En dit betreft alleen nog maar de juridische kosten die nodig zijn om conflicten hieromtrent te beslechten. De daadwerkelijke economische schade als gevolg van het ontbreken van (goede) algemene voorwaarden is in totaal dus nog vele malen groter.
Voordelen!
Al met al mag het duidelijk zijn, dat goede algemene voorwaarden wel degelijk van groot belang zijn voor u als ondernemer. Zowel het (laten) lezen van de voorwaarden van uw mede-contractspartij als het hebben van gedegen en op maat gemaakte eigen voorwaarden, leveren u aanzienlijke voordelen op. Zorg daarom dat u uw contractrisico’s onder controle heeft en schakel zo vroeg mogelijk de hulp van een ervaren jurist in. Juist ook als u nog geen conflict heeft!
Meer informatie
H.O.P. CONSULTING preventief juridisch advies
mr. S.F.M. (Serge) Hopstaken
www.hopconsulting.nl
Meer informatie over H.O.P. CONSULTING:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel