Arnhem koopt 100% duurzaam in

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Gemeente Arnhem

Gemeente Arnhem heeft in 2010 bij alle grotere aanbestedingen duurzaam ingekocht.

Arnhem koopt 100% duurzaam in

Daarmee heeft de gemeente niet alleen gelet op prijs en kwaliteit, maar ook op het milieu. De producten worden met de minste schade voor het milieu gemaakt: energiezuinig, met milieubesparende materialen en een lange levensduur.
De inkopen zijn ook ethisch verantwoord: er wordt een eerlijke prijs voor betaald en kinderarbeid komt er niet aan te pas. De gemeente voerde vorig jaar 43 grotere aanbestedingen uit voor een totaal bedrag van 34,8 miljoen euro. Het grootste deel ging naar aanleg en onderhoud van wegen (25 miljoen). Verder werden er opdrachten gegeven voor o.a. leerlingenvervoer, straatmeubilair en speeltoestellen, drukwerk en hardware. Volgens de monitor van het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft Arnhem 100% duurzaam ingekocht.

Rijk, provincies en gemeenten hebben met elkaar afgesproken dat zij vanaf 2010 duurzaam inkopen. De gemeenten stelden zich als doel om in 2010 voor minstens 75% duurzaam aan te besteden. Arnhem is er vorig jaar al voor 100% in geslaagd. De afspraak van alle overheden is dat zij in 2015 volledig duurzaam inkopen.

In opdracht van het ministerie is de duurzaamheid getoetst van alle Europese en openbare nationale aanbestedingen boven de 50.000 euro die de gemeente Arnhem vorig jaar uitvoerde. Ook bij andere aanbestedingen wil de gemeente duurzaam te werk gaan.

Millennium- en energiestad
Wethouder van milieu Margreet van Gastel: "De gemeente Arnhem is compleet geslaagd voor de duurzaamheidstest van het Rijk. Daarmee bewijzen we ons als millenniumgemeente en als energiestad. Wij werken aan het gebruik van schone energie, een duurzaam milieu en eerlijke handel. Met ons aanbestedingsbeleid geven we het goede voorbeeld. De gemeente Arnhem koopt al jaren groene energie in en sloot al eerder duurzame contracten af. Vorig jaar was al 100% van onze grotere aanbestedingen duurzaam. Daar gaan we mee dóór met onze nieuwe aanbestedingen."

Wethouder financiën Martijn Leisink: "Bij de aanschaf van goederen en diensten respecteren we mens en milieu. Duurzaam inkopen is niet hetzelfde als duurder inkopen. Door eisen te stellen aan de duurzaamheid van producten gaat het product langer mee, sparen we energie en het milieu en zijn we vaak goedkoper uit. Duurzaam inkopen is in alle opzichten een verantwoorde en rendabele investering." 

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!