'Bedrijfsleven moet meer aandacht hebben voor cybersecurity'

  • Technologie
  • Bron: MKB Nederland

Bedrijven, groot en klein, hebben meer aandacht nodig voor cybersecurity. Dat bepleiten MKB-Nederland en VNO-NCW al jaren. De AIVD waarschuwde gisteren in een uitzending van KRO's Reporter andermaal dat economische digitale spionage de komende jaren enorm zal toenemen.

'Bedrijfsleven moet meer aandacht hebben voor cybersecurity'

'Bedrijven zien hun IT-beveiliging als een kostenpost in plaats van een belangrijke investering om hun continuïteit te verzekeren', aldus de AIVD.

Nederland aantrekkelijk doelwit

'Onze digitale dijken zijn te laag', zei Marc Kuipers van de AIVD vorig jaar nog in Opinieblad Forum. 'We zien steeds meer aanvallen en die zijn steeds geavanceerder. Wil ons land de digitale toegangspoort tot Europa blijven, dan moeten we onze digitale grensovergangen beter beveiligen.' Volgens de AIVD is Nederland voor cyberspionnen een aantrekkelijk doelwit vanwege de hoogwaardige kennisindustrie en het veelvuldige gebruik van bedrijfssoftware. Ook maken cybercriminelen steeds vaker gebruik van Nederlandse infrastructuur om vanuit ons land aanvallen te doen op buitenlandse bedrijven. MKB-Nederland en VNO-NCW roepen de AIVD dan ook op om informatie gericht met het bedrijfsleven te delen.

Aanpak door bedrijven onderschat

'De aanpak van cybercrime wordt door bedrijven echt onderschat,' zegt ook voormalig ABN AMRO-directeur-generaal Gerard Hartsink in Forum. 'Internet security controleren is jaarlijks corvee. Vervelend, maar het moet absoluut.' Hartsink leidde voor de International Chamber of Commerce (ICC) een werkgroep die praktische richtlijnen opstelde voor bedrijven voor het controleren van de digitale sloten op hun digitale deuren.

Cyberkennis delen met mkb

Volgens PostNL chief information officer Marcel Krom is cyberveiligheid een taak voor de bedrijfstop. 'De meeste grote bedrijven weten wat ze moeten doen bij een aanval of bij informatie die op straat is komen te liggen. Maar dat geldt niet voor mkb-bedrijven.'

Krom vindt dat grote bedrijven verplicht zijn om cyberkennis te delen met hen. 'Ook uit eigenbelang. Want als het mkb-bedrijf wordt geraakt, loop je zelf ook gevaar. Je logt in in elkaars systemen, stuurt bestanden heen en weer. Er is sprake van wederzijdse afhankelijkheid. Maar dat is nog niet goed doorgedrongen bij het mkb. En ook de Nederlandse werknemer heeft nog een hoop te leren.'

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!