Bijeenkomst over energietransitie door Sociale Innovatie
- 5 nov., 2014
- Innovatie & MVO
- Bron: Gemeente Tilburg
Overheden streven er naar om fossiele brandstoffen volledig te vervangen door duurzame energiebronnen. Daarover is een bijeenkomst op 13 november in Tilburg.
Het thema van deze zogenoemde klankborddag is: sociale innovatie versnelt energietransitie. Voor- en tegenstanders kunnen daarover in discussie op deze dag. Verder zijn er onder andere workshops en is er een informatiemarkt. Energietransitie is het streven van de overheid om over te stappen van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Fossiele brandstoffen zijn onder meer aardolie en aardgas. De dag is in de Leerfabriek Oisterwijk (KVL) aan de Almijstraat 14 in Oisterwijk en begint om 10:00 uur.
De organisatie is in handen van de stichting Midden-Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij voor Energie en Duurzaamheid (MOED). Tijdens de klankborddag wordt ook de SIVET-prijs uitgereikt. SIVET staat voor social innovation versnelt energie transitie. De prijs gaat naar een organisatie die geholpen heeft om energietransitie in Midden Brabant te bevorderen. Kandidaten voor deze prijs konden tot 1 november aangemeld worden.
Duurzaamste landen
Nederland moet in 2020 een van de duurzaamste landen van Europa zijn. In Midden Brabant is de Stichting MOED opgericht om hier aan mee te werken. MOED houdt zich bezig met de thema's energie en duurzaamheid. In de stichting zitten vertegenwoordigers van de gemeenten Tilburg, Goirle en Waalwijk, het Klimaatbureau Tilburg en een aantal bedrijven zoals onder meer Desso en Fuji. Wethouder Berend de Vries is bestuurslid van de Stichting. MOED is onderdeel van het samenwerkingsverband Midpoint Brabant. De gemeenten Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk werken hierin op verschillende thema's samen.
Nieuwe aanpak
Als overheid, onderwijsinstellingen en ondernemers elkaar opzoeken en op een eigentijdse, nieuwe manier samenwerken en die samenwerking leidt tot (nieuwe) aanpakken en tot nieuwe markten, producten en diensten waar de eindgebruiker bij voorkeur bij is betrokken, spreken we van sociale innovatie.