home » nieuws » Industrie »

Blijft Brabant ‘t maken?

  • Industrie
  • Bron: Brabant Kennis

Van oudsher is Brabant een echte maakprovincie. Maar de combinatie van internet of things, big data, robotisering en 3D-printen, zorgt voor een ingrijpende verandering van het wereldwijde industriële landschap.

Blijft Brabant ‘t maken?

Steeds meer werk wordt geautomatiseerd of gebeurt in het buitenland. Hoe zorgen we ervoor dat Brabant het tóch blijft maken? Hoe ziet ‘de fabriek van de toekomst’ eruit en misschien nog wel belangrijker: waar staat deze?

In de digitale serie ‘Kijk op Brabant’ gaat BrabantKennis de komende maanden op zoek naar antwoorden over de staat van onze provincie. De eerste in de reeks: de toekomst van de Brabantse maakindustrie.

Zachtjes zoemt de 3D-printer. Via de printerkop wordt flexibel materiaal op een plaat geperst. Langzaam stolt het materiaal en verschijnt er een object, laag voor laag, van onder naar boven. Niet zomaar een object, maar een futuristische schoen. Een schoen die als ‘gegoten’ zit, als we minister Jet Bussemaker mogen geloven. Tijdens Prinsjesdag 2015 trok ze niet de aandacht met het traditionele hoedje, maar met hippe high tech schoenen. De minister droeg het eerste 3D-geprinte paar schoenen van Nederland. Ontworpen door studenten van de TU Eindhoven, gemaakt in SLEM Waalwijk.

Fabriek van de toekomst

Zien we hier de fabriek van de toekomst? Zeker weten doen we dat natuurlijk niet, maar dát de manier waarop we dingen maken fundamenteel verandert, is wel zeker. De 3D-printer staat symbool voor een nieuwe beweging in de Brabantse maakindustrie. Een beweging die wordt gevoed door nieuwe, en steeds slimmere technologie. En door een toegenomen vraag naar maatwerk. We willen allemaal iets bijzonders, iets eigens. Bedrijven bestellen vaker kleinere series, houden kleinere voorraden aan en hanteren kortere doorlooptijden. Digitalisering, automatisering en robotisering maken dit ook mogelijk. De komst van fab labs en open innovatiecentra zorgt er tegelijkertijd voor dat kleinere producenten makkelijker tot de markt kunnen toetreden.

Een nieuw industriemodel

Is dit het begin van een nieuw industriemodel? Jazeker. Een model waarbij ‘slimme fabrieken’ de dienst uitmaken. Waar met behulp van de allernieuwste technologie bijzondere, klant-specifieke producten worden gemaakt met een hoge complexiteit en in kleine series. In dit nieuwe industriemodel ligt een enorme uitdaging voor de Brabantse maakindustrie. Want als we meewillen in de trend, zullen we in de toekomst slimmer moeten gaan werken dan de rest van Europa.

Hoe blijft Brabant ’t maken?

Hoe we dat gaan realiseren? Dat verkent BrabantKennis in deze eerste longread in de serie ‘Kijk op Brabant’. In een krachtig visueel document, rijkelijk ondersteund met feiten, cijfers, historie en actualiteiten, gaat BrabantKennis op zoek naar antwoorden en oplossingen. En daarnaast zijn er aanbevelingen: hoe stellen we onze maakindustrie, economie en welvaart veilig? Waar staat straks de slimme fabriek van de toekomst? Naar die antwoorden is iedereen, burgers, ondernemers én overheid, op zoek.

Naar het artikel: http://brabantkennis.nl/kijkopbrabant2015/maakindustrie/

Meer informatie over BrabantKennis:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!