BOM participeert in Oc spin-off MuTracx
- 10 mrt., 2010
- Technologie
- Bron: Brabantse Ontwikkelings Maatschappij
Investering in veelbelovende inkjettechnologie
Inkjet is sterk in opkomst in industriële processen, zoals bij de vervaardiging van zonnecellen, printsporen op elektronica, tot decoraties in de voedseltechnologie.
De N.V. Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) heeft een aantal projecten opgestart om de mogelijkheden van inkjettechnologie op technische en economische haalbaarheid te testen.
Een van die projecten betreft Lunaris, een Océ spin-off die ondergebracht is in MuTracx BV.
Naast de betrokkenheid vanuit de projectzijde, participeert de BOM nu ook financieel in MuTracx.
Inkjet
Inktjet maakt het mogelijk zeer kleine druppeltjes te doseren op een ondergrond waardoor het geschikt is voor het aanbrengen van fijne structuren op diverse materialen zoals elektronische componenten of printplaten, maar bijvoorbeeld ook om medicijnen te doseren.
Het is een digitale technologie waarmee ieder druppeltje afzonderlijk kan worden aangestuurd en gecontroleerd.
Hierdoor is het geschikt voor zowel enkelstuks fabricage als serieproductie, waarbij een zeer hoge kwaliteit wordt behaald.
Zeer complexe structuren van meerdere materialen over of naast elkaar zijn mogelijk, omdat ieder spuitmondje een andere vloeistof kan bevatten.
Daarnaast is inkjet contactloos waardoor ook kwetsbare dragers kunnen worden verwerkt.
In een breed consortium zijn onderzoeksinstanties, grote bedrijven en partijen uit het MKB samengebracht.
Binnen dit consortium wordt er een veelheid aan applicaties onderzocht waarin inkjet, in combinatie met de zich snel ontwikkelende mechatronicamarkt, een rol kan spelen.
Een van die applicaties is Lunaris, een project dat binnen MuTracx BV wordt uitgevoerd.
Lunaris
Lunaris is de naam van een geïndustrialiseerde oplossing die beoogd een keten van processen in de vervaardiging van de binnenlagen van meerlaagse printplaten (Printed Circuit Boards) te vervangen door een geïntegreerd inkjetproces.
Het voordeel van deze oplossing is gelegen in het aanzienlijk verminderen van het aantal processtappen en het versnellen van het proces, tezamen leidend tot een hoger rendement en beduidend lagere kosten voor de PCB-industrie.
Participatie BOM
De BOM heeft bijgedragen aan de opzet van het Lunaris project, zoals het ontwikkelen van het business model, het vinden en bijeenbrengen van het consortium en het opzetten van MuTracx.
John Blankendaal, programmamanager BOM: “inkjet is een alternatief voor industriële productieprocessen waarvoor op dit moment analoge druktechnieken, zoals screenprinting of lithografie worden gebruikt.
De proceskosten dalen aanzienlijk wanneer het dure analoge proces vervangen wordt door digitale inkjet.
Bovendien is inkjet een veelbelovende technologie om nieuwe producten of productieprocessen te ontwikkelen die met bestaande technieken niet economisch of op industriële schaal zijn te realiseren.”
Paul ter Heegde, directeur Participatie & Beheer van BOM: “Wij zijn erg blij dat we betrokken zijn bij het Lunaris project.
MuTracx heeft voor een spin-off een goed uitgebalanceerd managementteam en beschikt over baanbrekende technologie. .
Brabant heeft in de afgelopen jaren een duurzame reputatie voor innovatie opgebouwd, maar zelfs volgens de hoge maatstaven van deze regio is Lunaris buitengewoon en zal het een grote verandering teweegbrengen in de wereldwijde productie van printplaten”.
MuTracx
MuTracx is een spin-off van Océ Technologies.
Het belangrijkste doel is het veranderen en domineren van de productiemarkt voor de binnenlagen van PCB’s.
MuTracx produceert als eerste ter wereld een volledig digitale binnenlaagprinter op basis van inkjettechnologie.
Deze machine, genaamd Lunaris, levert een buitengewoon hoog rendement en productiviteit.
MuTracx heeft via diverse investeerders een additionele financiering verworven van US$ 11,3 miljoen voor het Lunaris project.
Deze additionele financiering komt uit diverse bronnen: BOM, Technostarters Spin-off fonds (gefinancierd door de provincie Noord Brabant), Technostars Venture Capital, Océ Technologies, Sioux, de Rabobank en een aanzienlijk bedrag aan partnerfinanciering.