Brabant blijft geliefde vestigingslocatie voor buitenlandse bedrijven

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Brabantse Ontwikkelings Maatschappij

BOM Foreign Investments heeft vorig jaar opnieuw een recordresultaat geboekt met het creëren van werkgelegenheid in de provincie Noord-Brabant. In 2014 werden door de vestiging en uitbreiding van 31 buitenlandse bedrijven 1661 banen gecreëerd.

Brabant blijft geliefde vestigingslocatie voor buitenlandse bedrijven

Deze bedrijven investeerden bovendien 154,2 mln. euro in de regio. Dat maakte de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij gisteren bekend op haar tweejaarlijkse Investors Day. Met dit resultaat verbetert BOM Foreign Investments haar prestatie van 2013: 1313 banen en 52 mln. euro aan investeringen.

BOM Foreign Investments probeert buitenlandse bedrijven naar Brabant te halen en ondersteunt hen bij vestiging, uitbreiding en investeringen en bijvoorbeeld op het gebied van huisvesting, arbeid en wet- en regelgeving. Jan Pelle, algemeen directeur BOM: "Buitenlandse bedrijven hebben een belangrijke toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie. Zo zorgen buitenlandse bedrijven voor 16 procent van alle banen en zijn zij goed voor 23% van de vaste activa in Nederland."

Investeerders in 2014

Grote nieuwkomer was Pegatron. De Taiwanese elektronicafabrikant opende een service & repair center in Breda en schiep daarmee zevenhonderd arbeidsplaatsen. Daarnaast leverde de komst van distributiecentra van diverse grote modemerken een belangrijke bijdrage. American Eagle, Abercrombie & Fitch en een groot Japans kledingconcern zorgden gezamenlijk voor driehonderd extra banen.

Met 130 mln. euro waren Ball Packaging en Liquavista vorig jaar de grootste buitenlandse investeerders in Brabant. De Amerikaanse blikjesfabrikant bouwt in Oss een volledig nieuwe fabriek. Liquavista, een onderdeel van Amazon, die nieuwe beeldschermtechnologie ontwikkelt, investeerde in Eindhoven in hoogwaardige cleanroom-faciliteiten.

Trends

Eelko Brinkhoff, hoofd BOM Foreign Investments, ziet drie trends. Ten eerste grote modeketens die hun distributiecentra dicht op de afzetmarkt willen vestigen. Ten tweede de reshoring van productie en assemblage vanuit Azië. Die ontwikkeling was in 2013 al zichtbaar en zette vorig jaar door. Brinkhoff: ‘Bedrijven willen hun markt snel kunnen bedienen. Flexibiliteit en service winnen het dan van goedkope arbeid. Bovendien stijgen ook in Azië de lonen, in China zelfs met gemiddeld 15% per jaar.’

De derde trend is de toenemende investeringsbereidheid vanuit Azië. Amerikaanse bedrijven leveren nog altijd het grootste aandeel aan buitenlandse investeringen, maar Brabant verwelkomde vorig jaar een groot aantal nieuwe Aziatische bedrijven. Naast de komst van het eerder genoemde Pegatron, vestigde het Chinese Opple Lighting haar Europese hoofdkantoor in Best en deed de Taiwanese E-bikefabrikant Darfon hetzelfde in Eindhoven. Mapscape, de Chinese leverancier van kaarten voor navigatiesystemen, breidde haar vestiging in Eindhoven uit van vijftig naar honderd werknemers.

Internationalisering

Naast de projecten waarbij de BOM actief betrokken is geweest zijn er nog eens dertig projecten van buitenlandse bedrijven tot stand gekomen in Brabant, waaronder ook een aantal strategische overnames. Zo nam het Amerikaanse biomedische bedrijf Medtronic het Nederlandse Sapiens Steering Brain Stimulation over. En Shanghai Prime Machinery Company nam Koninklijke Nedschroef uit Helmond over. Tegelijkertijd richt het Brabantse mkb zich steeds meer op buitenlandse markten. De internationalisering van Brabant zet dus door.

BOM hoopt in 2015 op wederom een groei van meer dan duizend banen en evenaring van het aantal projecten. Gezien de trends zet BOM Foreign Investments verder in op logistiek, met name in de sectoren mode, IT, elektronica en life sciences. De toenemende interesse in e-commerce biedt ook volop kansen gezien de snelle toegang die Brabant biedt tot de Europese afzetmarkt.

Daarnaast biedt Brabant hoogwaardige technologische kennis en faciliteiten. BOM acquireert proactief in de topsectoren hightech, life sciences en agrofood in samenwerking met het bedrijfsleven, kennis- en onderwijsinstellingen en overheidspartners, zoals Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), Provincie Noord-Brabant, Brainport Development en gemeentes.

Aers Olie Voortdurend onderweg…

Met Oliehandel Aers & Zoon