Duizenden banen voor kwetsbare jongeren
- 14 feb., 2017
- Arbeidsmarkt
- Bron: Rijksoverheid
Het kabinet, gemeenten en UWV willen in twee jaar tijd 28.500 jongeren die op eigen kracht niet aan de slag kunnen komen aan een baan helpen.
Dat zijn er bijna een kwart (5500) meer dan eerder gedacht. Het eerste jaar is net achter de rug en is zeer succesvol verlopen. Daardoor zijn de ambities naar boven bijgesteld. Dat heeft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag gezegd in Utrecht tijdens de opening van de WerkWeek Matchen op werk voor de aanpak van jeugdwerkloosheid.
Start werkweek 'Matchen op Werk'.
Deze week zijn er in het hele land meer dan 50 matchingsevents. Er zijn maar liefst 10.000 ontmoetingen tussen jongeren, werkgevers en gemeenten en UWV. Die moeten banen opleveren voor jongeren die het zelf niet voor elkaar krijgen om werk te vinden. Juist bij een ontmoeting kunnen deze jongeren laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen. Dat zie je niet terug in een papieren sollicitatie.
De jeugdwerkloosheid is op het laagste niveau in ruim vijf jaar: 144.000 jongeren zoeken een baan. En maar liefst 1.268.000 jongeren zijn aan het werk. Dat is het hoogste aantal in 7 jaar. Toch vinden niet alle jongeren even makkelijk werk. Zij hebben geen of de verkeerde opleiding of een uitkering, minder sociale vaardigheden, een beperkt netwerk en laten weinig zien op hun CV. Of ze moeten opboksen tegen vooroordelen of hebben last van discriminatie.
Niet-westerse migranten hebben het extra lastig op de arbeidsmarkt. Ze zijn ruim twee keer zo vaak werkloos als andere jongeren, ondanks dat ze het steeds beter doen op school. Zij groeien vaker op in achterstandsbuurten, waar veel mensen laagopgeleid of werkloos zijn. Daardoor hebben ze meer moeite met het maken van een goede studiekeuze en hebben ze een beperkt netwerk. Ook hebben zij vanwege hun afkomst of woonadres last van vooroordelen of discriminatie.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: ,, Alle jongeren verdienen een eerlijke kans op werk. Hoe hard de economie ook weer groeit, er zijn jongeren die het niet in hun eentje redden. Wij willen ze daarom een handje helpen, een steuntje in de rug geven. Het begint vaak met elkaar in de ogen kijken en dat gebeurt deze week in het hele land. Tijdens zo'n ontmoeting draait het om wie je bent en wat je kan. Dat is voor veel jongeren een mooie opstap naar hun eerstebaan."
Van maandag 13 februari tot en met vrijdag 17 februari organiseren gemeenten en UWV samen met scholen en uitzendbureaus meer dan 50 verschillende evenementen door het hele land waar jongeren, potentiële werkgevers en uitzendbureaus elkaar kunnen ontmoeten.